12.6.2014

Stensböle

Merkitty - ja myöhemmin jälleenpyydetty - pikkuapollonaaras.


Karvanaama vietti muutaman päivän Porboon Stensbölessä "SYKEn vapaaehtoisena konsulttina" =) hommien pointtina oli tällä kertaa pikkuapollojen merkintä-jälleenpyynti kannanseurantaa sekä dispersaalitutkimuksia varten. Osa alueelle uudelleenistutetun pikkuapollon habitaattilaikuista kuuluu Porvoonjokisuu-Stensböle Natura2000 -alueeseen, mestat ovat monipuolisia ja komeita: vanhoja pohjantikkakuusikoita (ruokailujälkiä löytyi), tervaleppäluhtia, hakamaita, perhosniittyjä sekä 1800-luvulle tyylistä kartanomaisemaa. Vaikka höyhenpeitteiset siivekkäät olivat työprofiilin puolesta toissijaisia, silti Stensbölen alueelta havisteltiin 5.-8.6. mm. 3 viitasirkkalintua, ruisrääkkä, pikkusieppo, 2 pyytä, 4 pikkulepinkäistä, rastaskerttunen, ja 2 rytikerttusta. Stensbölevikenin päällä pörräsi parhaimmillaan 4 nuolihaukkaa ja rantametsistä yhytettiin 2 lehtopöllöä. Pikkuapolloja tuli vastaan yli 100 yksilön edestä, myöskään karttaperhosista ja nastakehrääjistä ei pulaa ollut. Kun seura oli mitä parhainta, niin kelpasihan siinä kesäpäiviä ja mestoja fiilistellä.Stensbölen pääniitty
Koiras...


... ja naaras.Karttaperhosiakin eksyi kuvausetäisyydelle.1 kommentti:

  1. Kiitos kuvista. Sain vahvistuksen kuvaamani perhosen nimikkeestä. Pikkuapollo naarasta kuvasin Häntälässä kotinotkoissani. Paikka on noin nelisen km varsainaisesta esiintymisalueesta.
    Olen melko hämmästynyt perhosen kohtaamisesta, sillä notkot ovat pahasti ruohottumassa ja pienempien kasvien elinmahdollisuudet vähäiset.
    Oli se pikkuapollo!!!

    terkuin lenski

    VastaaPoista