Toukokuu vei kantahämäläisen (haahkatiimissä paremmin tunnettuna "kantiksen") jälleen Tvärminnen biologiselle asemalle haahkaprojektin haavimieheksi. Tutut kuviot uusilla vivahteilla; kolmena ensimmäisenä päivänä kävimme läpi monitorointiluodot, jonka jälkeen siirryttiin tutkimusluotojen pariin. Tiimin tutkimusta on taustoitettu yhdessä aikaisemmassa blogitekstissä. Pyyntitiimissä kantiksen lisäksi mukana Heikki Eriksson, Kim Jaatinen, Markus Öst, Martin Seltmann (osa-aikaisesti), Sara Neggazi ja graduaineistoaan keräävä Johanna Hellman. Poikastiimissä Ben Steele sekä gradulaiset Hans-Peter Huhtala ja Elina Ek. Ainakin ensimmäisenä päivinä herra Öst näytti olevan aivan paiseissa, että mitä kaikkea näille gradulaisille keksis... =)
Hommat polkaistiin käyntiin maanantaina 9.5. Saavumme Kimin kanssa asemalle siinä kymmenisen maissa, tsekataan tutkimusvälineistö kuntoon ja heitämme maastovaatteet niskaan. Tällä kertaa kaikki veneet olivat käyttövalmiina eikä alkusesongista tarvinnut tehdä ainoatakaan venehuoltokeikkaa! Öst näyttää mallia pukeutumisongelmaan - ja klassinen kaikki-päälle-mitä-löytyy osoittautuu erittäin hikoiluttavaksi ratkaisuksi. Täällä on lämmin! Siinä missä yleensä on saanut enemmän tai vähemmän palella, nyt odottaa luotohikoilun jälkeen sitä, että pääsee veneen kyytiin kokemaan meren viilentävän vaikutuksen.
Eka luoto on henkisesti haastava, kun puustoiselta kiveltä löytyy vain kolme kuollutta naarasta ja saman verran tuhottuja pesiä. Kimi kuitenkin löytää yhden puskan alta sinirinnan, jonka kantiskin poispäin lentävänä näkee, mutta Östiltä jää vuodari kuittaamatta. Ennen lounasta tsekataan päivän eka avoluoto ilman merkittäviä haahka- ja luontohavaintoja.
Lounaalle mennään hyvissä ajoin, ja jäämme Östin kanssa jauhamaan schaibaa laiturille kun Kimi heittää kävelykeikan toimistolle. Lähti kyllä ihan väärään aikaan, sillä aseman pihan päälle ilmestyy matalalla kaarteleva NUORI MUUTTOHAUKKA! Sitä vois ihmetellä maailman tappiin asti, että miten tuo nyt tuohon tuli, mutta siinä se on ja ohittaa upeasti jatkaen kohti pohjoista. Huhhuh!
Lounaan jälkeen jatketaan avoluodoilla hikoilua. Huomiseksi pitää kyllä keventää kenttävaatetusta. Iltapäivästä seulotaan neljä avoluotoa läpi, joista ensimmäiseltä löytyy ihka aitoja eläviä pesiviä haahkoja! Kimi löytää ja koppaa ensimmäisen, ja kantiskin saa vähän itseluottamusta, kun löydän katajikon keskeltä päätään nostelevan haahkan. Lintua piiritetään kaikessa rauhassa ja Kimin "älä lyö liian aikaisin, anna sen tulla katajikosta ulos" -neuvo toimii, maltan odottaa linnun nousemista kalliolle ja naps! Kauden eka haahka kopattu. On tää kivaa sillon kun onnistuu. Muut päivän aikana löydetyt haahkamammat olivatkin sen verran hötkyjä tai pahoissa paikoissa pesiviä, että ei niitä olis kiinni saanukaan.
Samoilta luodoilta löydetään yhteensä 3 luotokirvistä, odotetusti. Vähemmän odotettua olivat Pappasharunin ohi lentäneet 2 karikukkoa! Kyllä siinä näillä lajeilla kelpaa, kun aurinko ja tyyni meri edelleen hellivät ja veneillessä on aina yhtä rentouttavaa fiilistellä luodoilla notkuvia ja veneen edestä pakenevia haahkoja.
Ensimmäisten urakointien jälkeen majoituttiin Paviljonkiin, lähdettiin kauppareissulle Hankoon ja viemään Kimin venettä vesille Tvärminnen laiturilta käsin. Samalla kun Kimi veivaa laiturilla trailerin kanssa ja kippaa venettä vesille, mä etsin länsipuolelta ristisorsia mutta hitto, tossahan on tollanen siron näkönen kahlaaja! Kiroan Kimille, että tuus tsekkaamaan, ja todetaan että on se pitkäjalkainen ja suoranokkainen. Pahassa valossa vaan. Lasken hetkeksi kiikarit silmiltäni, edestä kuuluu "kju kju", ja lintu on vaihtanut paikkaa kauemmas! Kim lähtee viemään venettä asemalle ja mie kävelemään kohti rantaa. Lintu löytyy, lähtee lentoon ja varpaat yltää pyrstön yli - sehän se mikä äänestä oli pääteltävissäkin, lampiviklo! Tästä hyvä lähteä takaisin asemalle katsomaan lätkää. Millanen avauspäivä!
Ti 10.5.
Hupisaaria tehtiin eilen ja tänään siirrytään arkisemman puurtamisen äärelle, kun Vindskärenissä kompasteltiin katajissa, laskettiin minkkien tuhoamia pesiä ja yritettiin setviä, että mikähän haahkanraato on mistäkin pesästä lähtöisin. Hiki virtaa ja keskittymiskyky katoaa. Iltapäivästä tehtiin onneksi tuottoisa avoluotoreissu Västra Hamnskärille, kun lintuhavaintojen lisäksi (2 luotokirvistä ja soidintava karikukko) onnistuimme saamaan muutaman haahkan kiinni! Ensimmäisen kopin jälkeen Kimi erkani porukasta ja onneksi satuimme Heksan kanssa olemaan saman puskan äärellä, kun sieltä jumalaare lähti haahka lentoon! Mie passasin, Heksa koppas. Huudeltiin Kimille, että tuu tänne - ja se tuli sieltä haahkan kanssa! Kaks mammaa kättelyssä saman tien. Seuraavan katajapuskan kohdalla huikkaan Heikille, että tuossakin vois olla haahka. Mies kurkistaa puskaan - ja on siellä! Tällä kertaa kallioseinämää kohti lentänyt naaras pamahti suoraan kantiksen haaviin.
Päivän päätteeksi tehtiin toinen keikka Vindskärenille, ja sai siinä taas katajaa potkia ennen kuin mitään ylipäätään tapahtui. Varmaan tunnin rämpimisen jälkeen Heksa huutaa, että täällä mönkii joku, ja mä nään selän takaa kallion laelle kipittävän haahkan. Heksalla tais olla pari puuta edessä, joten kantis ottaa juoksuspurtin ja napsii haahkan haaviin! Se ei kyllä lentänyt mihinkään, ja vapautuksen jälkeen jatkoi talsimista pois pesältä. Ei se vammautunut ole, vähän hölmö vaan. Hyvä että saan kiinni edes päin kallionseinämää lentävät ja jäkäliköllä kävelevät haahkat =D Vindskärenistä löytyi myös 2 sinirintaa ja saaren ohi muutti kaksi ruskosuohaukkaa.
Ke 11.5.
Haahkapyynnin ensimmäinen sivustaiji jäi vähän torsoksi, kun puhelin päätti kuluttaa akkunsa loppuun yöllä ja rämmin bunkkerille vasta puoli seitsemäksi. Ella ja Matti olivat olleet paikalla jo jonkin aikaa, kimpassa oli sitten ihmetellä vähän uudempaa luonnonilmiötä - täällä tuulee! Yölläkin oli näemmä tullut pieni sadekuuro. Muutoin homma menisi paikallisten haahkojen ja allien ihmettelemiseksi, mutta kesken schaibanjauhannan Ella kysyy, että "onko toi jallu?" Ja onhan se! Peruspukuinen jalohaikara ohittaa aivan bunkkerin päältä ja suuntaa länteen klo 6.50. Haahkatiimiläisiltä tulee kuittia, mutta eihän se mun vikani ole jos Öst ei lintuja näe ;)
Luodoilla umpisurkeaa menoa, Vindskäristä käveltiin yksi pesä lisää ja kahdella seuraavalla kivellä elossa olevia pesintöjä yksi per luoto - ja jokaista elossa olevaa kohden löytyi vähintään neljä tuhottua. Kotka vie omansa, mutta minkit tekee pahinta tuhoa. Norra Vindskäreniltä sentään osattiin pyytää kuusi haahkaa kiinni ja kantis nappasi tähän mennessä sesongin komeimman kopin; piiritettiin tervalepikössä hautovaa haahkaa, joka sit otti ja lähti suoraan ylöspäin - ponnahti ilmaan kuin tavi kosteikolta! Vaikka tiimin lyhyimmällä miehellä on lyhyin haavi, sain sen silti kiinni jostain kahden metrin korkeudesta! Luontohavaintojakin tehtiin tänään, kun Kummelgrundilta löytyi sesongin neljäs sinirinta. Todella surkean ja myöhäisen pesintätilanteen mukaan lompsimme neljän päivän lomille ja aloitamme tutkimussaarten syynäämisen maanantaina.
Viikkikattohaikaraa. |
... ja lomille pääsy tarkoittaa tietenkin sitä, että kantis pääsee retkeilemään Viikissä! Keskiviikolta ilmoitettiin oikein nasta rariputki (palsasirri, rantakurvi, lampiviklo, punajalkahaukka & kattohaikara) ja toivoin, että olispa tuo melanotos vielä mestoilla. Torstaina kiertelinkin lahden pohjukkaa samalla taivaalle staijaten. Ilpo Mutikaisen ja Jorma Vickholmin kanssa seurataan korkealla lahden yli painellutta piekanaa. Mölylästä käsin kahlaajien kokonaismassoista sai oikein hyvän käsityksen (pikkutylli 16p, suokukko 178p, lapinsirri 3p, mustaviklo 22p, valkoviklo 3p, liro 115p) ja kirjoa on hyvä ihmetellä Petro & Alpi Pynnösen kanssa. Jallukin täällä edelleen killuu. Liekö eri yksilö kuin viime viikolla, kun soidinpuvun pitkät höyhenet puuttuvat. Vai kuinka nopeasti se ne pudottais? Palsasirriä ei tuolta väreilystä oikein osaa etsiä. Spurttaan vielä Hakalan torniin ja avot, paikalla olevat osaavat sen nuotittaa! Kolme varttia kestäneen palsasirrin seuraamisen aikana avautuvat lajin määrittämisen salat. Onhan se sirri, kuten Petro sanoi, sillä on lyhyet jalat ja meno on tuollaista nykivää piipertämistä. Skarppirajainen ja kiilakuvioinen tumma rinta erottuvat, samoin selän suokukkomaisesta kuvioinnista pari vaaleampaa (ei valkoista!) pitkittäisjuovaa. Linnun lehahtaessa lentoon näkyy myös yläperän sirrikuvio (musta pitkittäisjuova keskellä), kyllä me tällanen siellä Jurmossa elokuussa 2012 varmaan nähtiin... vaan hyvähän se on nyt varmistaa, opettavainen elis! Mutta yhtä jännää on lietteeltä löytynyt satelliittilähettimellä varustettu koiras-suokukko! Vähän epäuskoisena ihmettelin tuota selästä ojottavaa antennia, mutta oli sillä vasemmassa jalassa keltainen lippu ja oikeassa teräsrengas. Ehdottomasti tahtoisin tietää, mitä tästä linnusta jatkossa selviää.
Torstaina sama kuvio, aamukymmenen jälkeen Hakalaan ja petostaiji päälle. Taivaalle sai nyt katsella vähän rennommin, mutta eilisestä oli opittu jotain kun palsasirri löytyi melko vaivatta näytille sitä katsomaan saapuneille orneille. 9 lapinsirriä on myös erittäin jees. Petokavalkadi oli jälleen monipuolista ja hieman yllättävääkin, kun viiden tunnin staijilla taivaalta löytyy mehiläishaukka, piekana, ampuhaukka, kolme nuolihaukkaa ja ilmeinen clangarina, joka kuitenkin jää määrittämättä sietämättömän etäisyyden takia. Moinen pistää harmittamaan, mutta onneksi paluumatkalla näkynyt kattohaikara paikkaa! Talsin kohti bussipysäkkiä entisen Gardenian kohdalla ja katson, että Lintuvarusteen kohdalla on jotain porukkaa kattelemassa koetilan päälle - oho, ciconia! =D aikani lintua seurattuani huomasin, että tossahan se rundaa, vähän pohjoiseen lipuen, painun kampukselle Symbioosin kertsille saatesanoin että "nyt helvetin äkkiä ulos jos haluutte nähdä kattohaikaran", mutta katoamaanhan se on jo ehtinyt. Noh, takavuosilta laji on kertsipinnoissakin!
Ma 16.5.
Paluu Tvärminneen meni sen "ei niinku Strömsössä" -kaavan mukaan. Sain Heksalta ja Saralta kyydin Helsingistä, kun Heksan piti hakea Oxfordista saapuva Sara suoraan lentokentältä ja suhaista siitä takaisin asemalle. Nooh, Saran lento myöhästyi pari tuntia, joten päästiin nukkumaan joskus aamuneljältä. Sikäli sääli, koska aamulla olis menny törkeän kovaa arktikamuuttoa! Ei sitä yhden tunnin yöunilla oikeasti pystyisi enää haahkoja haavimaan. Mutta ei mahda mittään.
Tutkimussaarilla on kuitenkin vähän eri meno ja meininki. Haahkoja löytyy, niitä saadaan kiinni ja pesinnätkin tuntuis olevan ihan ajallaan! Viime viikolla läpikäydyt monitorointisaaret eivät ilmeisesti antaneet edustavaa kuvaa tilanteesta. Tai sitten huomenna opitaan taas jotain uutta...
Tänään kuitenkin käytiin läpi viisi pienempää saarta, joilta löydettiin yhteensä 21 pesivää haahkamammaa, ja näistä 12 saatiin haaveihin. Tuhottuja pesiä vain neljä, eli ihan hyvällä prosentilla viimeviikkoiseen nähden! Aamupäivästä kantis käveli kahden hautovan haahkan ohi, mutta iltapäivästä paikkasin torspoilujani koppaamalla viisi mammaa putkeen! Näistä ensimmäinen oli jo hyvässä matkalennossa kohti turvallisempia vesiä. Kimi hurras. Silti pitää pysyä nöyränä, koska mikä tahansa seuraavista asiakkaista voi jekuttaa ja nöyryyttää...
Vuodenpinnaksi käki, hommia tehdessä ihmeteltiin myös valkoposkihanhien rippeitä. Pepe Lehikoisen vetämä kenttäornitologiakurssi oli tänään aamusta nähnyt Hangon muilla mestoilla harjalinnun, rantakurvin ja kovaa aamumuuttoa! Huomenna ne menee Haliakselle, mitäköhän ne sieltä sit keksii...
Ti 17.5.
Helteet ovat taakse jääneet ja Tvärminnessä paiskitaan töitä normaaleissa olosuhteissa. Eli taas tuulee ja ripsii vettä. Haahkatutkimus on teknistynyt huomattavasti viime kaudesta, kun mukana kulkee yhtä sun toista vempainta mukana. Muutamalle hautojalle olisi tarkoitus viritellä magneettikehikko pesän ympärille ja asentaa kiinni saadun emon värirenkaaseen pieni siru, joka hälyyttää aina kun siru ylittää kehikon. Näin saatais kiinni siitä, kuinka nopeasti ne pyydetyt haahkat palaavat pesille ja kuinka usein ne poistuvat ruokailemaan. Lisäksi meillä on pilottikokeilussa EggBuddy, jolla voidaan esimerkiksi mitata munassa kehittyvän sikiön pulssia!
Pyyntejä tehdään nyt viidettä päivää ja oikeaan mielentilaan päästään helposti. Samat lippuvitsit, Taru Sormusten Herrasta -läpät, pissakakkanaurut ja muut sketsit käydään melko nopeasti läpi ja toistoja tulee väkisinkin. Markus Öst kommelluksineen ja "hehkutuksineen" vetää vielä överiydessään kympppiskaalalta kahteentoista. Vai kuka voi tosissaan hehkuttaa Kikan keikkaa Mäntyharjulla vuonna 1991 ja keikan jälkeen ahmitulla kahdellatoista kabanossilla!?
Hyvä pyyntimenestys jatkuu. Kimin rikottua haavinsa kantis päätyi rantamieheksi. Suht säikky haahka antoi keskimääräistä vähemmän liikkumisvaraa ja mie rantakivillä totesin, että tosta se menee oikealta oksien takaa ohi - ja korkealla. Mitä vielä, haahkan lento vähän jarruuntui niistä edessä olevista risuista ja mä koppasin, hyppäämällä ja nostamalla haavin suoraa ylöspäin! Furuskärissä kantahämäläisen haahkapyytäjän ura eteni myös pienellä pykälällä, kun ensimmäistä kertaa nappasin hautovan haahkan omin käsin kiinni! Niskasta ote ja kantoon. Enkä mä tietenkään ole ainoa, jolta nähtiin vahvaa suoritusta. Heksa otti pari todella sankarillista koppia, mm. puolijuoksemalla yhden karkuun lähteneen mamman kiinni pahaisessa katajikossa. Majasgrundetin rantautumispaikalta löytyi haahka, ja kun me piiritettiin sitä, Heksan jaloista lähti toinen lentoon! Tämä mamma ei oikein saanut vastatuulesta ilmaa siipiensä alle, vaan jäi polkemaan paikoilleen ja Heksa nappasi "lekuttelevan haahkan" haaviin!
Pepen vetämä lintukurssi kävi tänään visiitillä Majasgrundilla ja ihmettelemässä haahkatutkimuksen käytäntöä. Kimi lähti ensin koppaamaan kohdehaahkaa, mutta löysikin uuden (Pepe sanoi, että siellä kivikossa on yleensä ollu), joten siinä riitti kurssilaisille ihmeteltävää. Tämän päivän vuodenpinnoiksi aseman pihalla laulanut kultarinta ja Majasgrundin ohi muuttaneen vapoparven perässä roikkuneet neljä sepelhanhea!
Kirjaimellista työn iloa. Kuva: Heikki Eriksson |
Mallilippu. Kuva: Heikki Eriksson |
Ke 18.5.
Hommat etenee ja takseerattavat saaret vähenee. Mahtaa olla ulkopuolisen silmin nastaa seurattavaa, kun kolme tyyppiä seisoo yhden maassa istuvan tyypin ympärillä jolla on haahka sylissä, ja kaikki ojentelee toisilleen koko ajan jotain: no tossa on pihdit ja rengas, anna mulle toi eppari verinäytettä varten, otaks tosta boksista ton pikaliiman värirenkaita varten, anna mä otan höyhennäytteen, tossa olis näyteputken korkki, onks linnulla jo lippu siivessä... ja näin päin pois. Toisaalta jotkut hommat on helpompia vajaamiehityksellä kuin ylimiehityksellä, jälkimmäisessä tilanteessa sitä helpommin ihmettelee notta mitäköhän mä seuraavaks teksin, vajaamiehityksellä kaikki yleensä skarppaa. Mut tää o tämmöst.
Tänään käytiin taas, hyvän sään salliessa, avoluotoja läpi. Homma meinaa olla haastavaa, kun näillä lähes puuttomilla kivillä nuo haahkat tuppaa vähä hötkyilemään ja lentämään karkuun noin viidentoista metrin päästä. Vaan on ne fiksujakin. Pari mammaa jallitti kolme haavimiestä, toinen lensi helvetin lujaa kolmen haavin ohi ja toinen teki sellaset harhautukset että huhhuh. Munkkikahvit kiitos!
Pargrund taisi olla kaiken huippu. Kolmestatoista pesivästä naaraasta me kopattiin kiinni kaks. Jo rantautumispaikalla yksi hötkyili pois pesältä, ja ensimmäisen piiritetyn lähtiessä lentoon ilmassa olikin yht'äkkiä kaks haahkaa! Kantis katto nopsaan, että Heksa ottaa tän niin mä otan ton. Haahka pamautti haavin verkot tötterölle ja verkon perille päätynyt haahka pamahti maahan. Oh the glory. Itseään pitkään ruoskinut Kimi otti myös pari komeaa soolokoppia. Alkaa vaan olemaan haastavaa puuhaa, kun pesivien haahkojen edessä kasvaa niin hemmetin korkeaa ruohosipulia, että niiden löytäminen ennen lentoonlähtöä on melkosta gurupuuhaa.
Muutoinhan avoluodot on oikein kivoja. Tiirat ja kalalokit möykkää, muitakin sorsalintuja näkee suht herkästi ja erityisesti Pargrundetilla on hauska seurata pesivien valkoposkihanhien häröilyä. Siellä pesi yks silkkiuikkukin, aivan liian kaukana lähimmästä ruovikosta! Olis tehny mieli haavia yks hanhi, mutta kun ei ollu kellää renkaita...
Jätkät kaappas knölärin! |
To 19.5.
Päivämäärän puitteissa kiskaisin pienet aamustaijit, klo 5.20.-7.30. onnistuin napsimaan Tvärminnen ilmatilasta satakunta kuikkalintua (määritetyistä 2 kaakkuria ja 27 kuikkaa) ja pari hanhiparvea. Mielenkiintoisempaa settiä löytyi horisontin alapuolelta, kun lounaisella merisektorilla paineli länteen 4 ruokkia, Pargrundetille putos koiras-harmaasorsa ja lähihaavoissa huuteli harmaapäätikka. Aseman alueella lauloi 2 lehtokerttua.
Tuuli oli jälleen yltynyt eilisestä, joten keskityimme metsäisten saarien komppaamiseen. Furuskärissä pyynnit sujuivat oikein hyvin. Eka haahka lähti Heksan jaloista ja suuntasi kantiksen selän taakse, mutta oikeakätinen kantahämäläinen käänsi haavia 270 astetta vajaassa sekunnissa ja nappasin melkein karanneen naaraan kiinni! Siitä eteenpäin tuttuun kaavaan: haahka kiinni, ja lintua käsiteltäessä Heksa ettii seuraavan asiakkaan - > seuraava haahka kiinni, Heksa etsii sämplätessä uuden, jne. Oikein toimiva meininki. Eikä tappiot ihan jokaisella saarella pahoja ole.
Onneksi, sillä Kalvholmen osoittautui yhdeksi isoksi sotatantereeksi. Homma muka lähti hyvin alkuun kahdella kopatulla koiraalla. Sitten löytyi yksi supikoiran vessa. Seuraavaksi toinen, ja vielä kolmas. Tuloksena yhteensä 16 supikoiran tappaman naarashaahkan jäänteet. Neljä naarasta löydettiin elävänä, joista yksi liputettiin. Eikä vielä edes ehditty koko saarta koluamaan.
Mahtui tälle saarikeikalle yksi kohokohtakin. Kalvholmenin legendaarisen raunioituneen talon kohdalla muistelin, että tuolla talon sisällähän on joskus ollut jotain. Kimi ja Heksa painuvat sisään ja mä oon just ikkunan kynnyksellä, kun sorsalinnun siivet läpättää ja koppaan ikkunasta lentäneen naaras-isokoskelon! Lintu haltuun ja riemu tuplaantuu, tällähän on rengas! Heksa kävi pyytämässä tämän linnun viime vuoden pyyntikauden päätteeksi ja nyt siitä saatiin kiva kontrolli. Tuskin tämä aktiivirengastajille mikään iso juttu on, mutta kantis oli hetken aikaa onnesta soikeana. Onhan se lintukin hieno! Solakka, kevyt ja ketterä tukkineen ja sahalaitaisine nokkineen. Fiilistelyjen, kimppakuvien ynnä muiden jälkeen päästin linnun lentoon ja toivotin onnea & menestystä.
Illasta istuttiin porukalla iltaa sekä otettiin muutamat merkkipäivän ja Saran hyväksytyn artikkelin kunniaksi. Heksa ja Sara loistivat mitä erinomaisinta italialaista munakoisohöystöä!
Intopiukeena. Kuvat: Sara Neggazi |
Pe 20.5.
Hyvällä pyyntisäällä kompattiin jälleen parit avoluodot. Eilisen jäljiltä oltiin ehkä vähän kohmeessa, kun kerran Kimi lähti rämpimään luotoa pitkin eteenpäin ja myö muut haavijat jäätiin takariviin jauhamaan schaibaa. Sit sieltä kalliohalkeamasta lähti haahka. Jos oltas oltu avorivissä, nii oltas saatu kiinni. Oli just kantiksen sektorilla vielä. Sit myöhemmin Rovholmenissa piiritettiin yhtä rantahaahkaa, joka ampu helvetin lujaa kantiksen ja Kimin välistä. Haavi kohti - ja löin ohi! Jos olisin seissy metrin lähempänä ja olisin ollu puoli sekunttia nopeampi, se olis ollu siinä. Mutta nyt se karkas.
Lounaalla piti vähän nollata tilannetta ja lähteä iltapäivän pyynteihin pettymykset unohtuneina. Saaret olivat henkisesti haastavia, kun pari avoluotoa ei oikein antanut mitään ja Fyrgrundet vaikutti täysin minkkien tuhoamalta. Saaren puskat ovat aina olleet pahaenteisen jännittäviä ja sanoinkin Kimille pariin otteeseen, että nyt pelottaa. Kommunikointikin on tärkeää, pahimpien alueiden syynäämisen jälkeen kysyin alarinteestä käsin Heksalta, että näätkö sä siihen männyn ja kiven väliin. Vastauksena jotain muminaa tyyliin "no ei siellä kuitenkaan mitään ole". Kantis ottaa pari askelta eteenpäin ja havahtuu katajan juurella. "Täällä on!" Samassa metrin päässä hautonut haahka pamahtaa lentoon, mutta vielä nopeammin lento katkeaa kantiksen haaviin! Samalla luodolla onnistuu vielä toistamiseen, kun piiritämme Heksan löytämää männyn tyvelle asettunutta haahkaa. Kysyn Kimiltä, että "Entä jos se ampuu tosta oksien alta? Sillon se voi olla paha." Ja just niin se saamari vieköön tekee, osasin näköjään ennakoida sen suunnitelmia riittävän hyvin ja haaviinhan se napsahti päästyään oksien alta ilmatilaan. Todella hyvät paikkaukset aamuun nähden! Tiiraan kirjattiin myös pari kivaa lintuhavista, Grisselgrundetilla kuultu luotokirvinen sekä aseman alueella 6 laulavaa kultarintaa.
Pesien peittävyyksiä tutkiva Ben Steele antoi omat kommentinsa tämän kauden ainutlaatuisuudesta: haahkat pesivät entistä pahemmissa pusikoissa. Ben ottaa valokuvia pesien peittämästä kasvillisuudesta asettamalla kameran aivan pesän yläpuolelle. Aikaisempina vuosina homma on ollut hieman helpompaa, mutta nyt on meiningissä enemmän kurkottelua, naarmuja ja naamalle tulevia oksia. Ja mä uskon, siinä saa vähän erilaisemman "hands on" -tuntuman kuin potkimalla haahkan pois jälkikasvunsa päältä.
Tänään oli tänä vuonna se päivä, kun ensimmäiset haahkapoikueet kirjaimellisesti uivat vastaan. Rovholmeniin rantautuessa huikkasin tiimille, että kattokaas mitä tossa on: kolmen naaraan saattelemena kahdeksan poikasta! Päivän aikana fiilisteltiin vastakuoriutuneita poikasia myös kahdella eri pesällä, ja kun Hangon kauppareissun yhteydessä piipahdettiin kaupungin eteläpuiston rannassa ja notta helvetti, tossa on seitsemän naaraan kaitsema 25 poikasen lautta! Ja mukana on yksi vanha koiras! Kolli on nyt vähän kujalla. Nyt näitä kuitenkin poksahtelee ilmoille. Ja nyt saattaa tulla kiire.
La 21.5.
Se on tästä eteenpäin sit vaan metsäisiä saaria. Aamupäivästä käytiin haistelemassa meininkiä Skomakarskärissä ja Skallotaholmenissa. Ensimmäisellä esitettiin jälleen perusvarmoja otteita, kun löin kolme naarasta putkeen suoraan pesiltä. Skallotaholmenissa joku taas rupes tökkimään, kun onnistuin totaalisesti kämmimään kaksi haahkaa. Molemmat lähtivät melko kaukaa ja onnistuin sohauttamaan haavini niistä ohi. Kimi paikkaisi ensimmäisen kämmini heittämällä haavin haahkan perään ja kuittaamalla tämän sesongin komeimman kopin! Toista ei enää paikattu, vaan sitä "no Aki ottaa ton" -ihmettelyä jatkettiin "no ei se sit ottanutkaan" -ihmettelyllä. Heksa loisti myös kurottamalla yhden haahkan perään ja kunnolla, sillei futismaalivahtityyliin heittäytymällä - ja haahka verkon perukoille! Samalla saatiin pari todellista laatulintua kiinni, kun kopattiin yksi vuonna 2005 ja yksi vuonna 2007 rengastettu lintu!
Iltapäivästä tehtiin puolentoista tunnin keikka Rovholmeniin ja hyvä meno saaressa näyttää jatkuvan. Toivottavasti liputusprosentista ei tule aivan niin katastrofaalista kuin miltä viikon alussa vielä näytti. Rovholmenissa ei silti notkuttu yhtään ylimääräistä, vaan iltapäiväkeikan jälkeen palattiin asemalle katsomaan jääkiekkoa, kuinka Suomi rökitti kisojen isäntämaan Venäjän turnauksen välierässä 3-1! Tähän päälle päivän datan digitointi (jokapäiväistä touhua), värirenkaiden näperstelyä ja kauan kaivattu sauna, niin olo oli melko lailla "done".
Su 22.5.
Peruspäivä toimistossa, Rävskäristä kopattiin kiinni populaation vanhimmasta päästä olevia lintuja ja Skomakarskärissä sekkailtiin Tvärminnen komeimmilla kalliorinteillä "pahtahaahkoja" etsien. Poikastiimi oli löytänyt Rovholmenista kuolleen naaraan, joka oli pyydystetty eilen! Sitä hommaa tekeville tämä kaameus vasta paljastuukin, naaraan koppaaminen ja liputtaminen on vielä kaukana onnistuneesta poikasten kasvatuksesta.
Iltapäivä sekoiltiin Kalvholmenissa sekä Skomakarskärissä, kantis meni taas vähän puolivaloilla. Joo kyllä mä jokusen haahkan sieltä pusikoista löysin, mutta kädet tuntuivat vähän huterilta huikeita koppeja ajatellen. Yhtä naarasta yritin haavia suoraa pesältä, mutta en saanut sitä haavin reunaa täysin linnun alle, tuloksena takaperinkuperkeikkaa haavin ulkopuolelle heittänyt lintu! Kimi onneksi paikkas. Sen jälkeen ei tarvinnut hirveesti venyä, vaan Kimi ja Heksa tekivät perusvarman hyväää duunia.
Ma 23.5.
Nyt on menty pari päivää aika pahasti alimiehityksellä. Sara on aamupäivisin hypännyt poikastiimin kelkkaan ja neljän hengen pyyntitiimi on käytännössä tarkoittanut sitä, että kantis on hoitanut kahden tyypin hommia haahkoja sämplätessä. Samaan aikaan pitäisi jeesta Kimiä linnun käsittelyssä, valmistella verinäytteet, kaivaa välineboksista erinäistä härpäkettä pikaliimoista pihteihin, värirenkaisiin ja lämpömittareihin. Yksi käsi haahkan jaloissa ja toinen räpläämässä printtikoodia eppendorf-putkeen. Kaikki menee hyvin jos haahka ei hirveästi hötkyile ja Kimi istuu mukavasti, mutta kun balanssia rikotaan, niin virheitä ja hätiköintiä siitä syntyy. Suurin osa tämän päivän näytteistä joutui romukoppaan, koska niitä ei kaiken kiireen keskellä saatu tarpeeksi aikaisin kylmään.
Iltapäiväksi saatiin Sara taas mukaan ja valitettavalta sairaslomalta palannut Elina pääsi puolestaan paikkaamaan poikastiimiä. Aamupäivän ylikierrokset näköjään vaativat veronsa, kun iltapäivästä Furuskärissä kävelen haahkojen ohi enkä saa jumalauta mitään kiinni - kriisipalaverin paikka, esityslistalla kantis. Tämän pyyntikauden paukut pelattiin näköjään alkusesonkiin ja nyt on jalat jäykät, kädet veltot ja takki tyhjänä. Kun tähän päälle saadaan helvetillinen paperinippu digitoitavaa, niin ei siinä enää potentiaaliset aamustaijitkaan oikein innosta. "Tulis luoti ja tappais."
Pitkälle päässeitä pesintöjäkin verotetaan. Aamupäivästä otimme naaraan kiinni vastakuoriutuneiden poikasten päältä Rovholmenissa, ja iltapäivästä pesä oli ryöstetty kun poikastiimi tsekkasi mestan. Vastaavasti Furuskärissä pyydystimme naaraan vastaryöstetyn pesän päältä! Emo oli ilmeisesti poistunut hetkeksi paikalta ja siinä välissä ilmeinen varislintu oli käynyt korjaamassa poikaset parempaan talteen - pesästä siis löytyi katkenneita haahkanpojan höyheniä. Tylyä kyytiä...
Ti 24.6.
Töppäilyt jatkuu. Skomakarskärissä oli vähän hakemista
haahkojen näkemisessä ja huidoin haavillani yhden täysin pommivarman haahkan
ohi. Kantis romahti ja painoi päänsä hetkeksi jäkälikköön, Öst varmaan alkaa
etsimään rekryyttiä seuraavalle sesongille =P Skomakarskär saatiin silti
”viittä vaille valmiiksi”, eikä näillä muillakaan saarilla enää kauhiasti
lääniä ole. Haahkoja tosin saattaa riittää vielä parille päivälle.
Lounaan jälkeen sain vähän lisää ryhtiä hommiin ja muutenkin
työstettiin oikein mainio iltapäivä. Rovholmenin rantametsissä odotti
”yllätyksettömän yllättävä haahkasekamelska”, kun yhtä haahkaa piirittäessä
toinen pakenee lentoon ja kolmas istuu neljän metrin päässä
haahkankäsittelypaikasta. Johannakin pääsi sanomaan että ”tossa on haahka”,
joskaan ei ihan sellaisella itsevarmuudella kuin alun perin halusi =) anyway,
meillä taisi olla parhaimmillaan kaksi haahka samanaikaisesti käsittelyssä ja
vähän jännitti, kun ei taas tienny että kuinka läheltä se seuraava löytyy.
Rovholmenin jälkeen skannattiin viimeiset siivut
Skallotaholmenista. Heksa antoi parille mammalle haavillaan kunnon tällit
(kyllä ne sen kestää) ja kantis keräili jäljellä olevia itseluottamuksen
rippeitään skarppaamalla pusikosta parit haahkat ja koppaamalla verkot
tötterölle.
Kimin akatemiatutkijan hakemuksesta tuli tänään kielteinen
päätös. Surettaa. Jos muualta ei rahoitusta kuulu, lupaavasti käyntiin
lähteneen tutkijan ura tyssähtää mahdollisesti tähän. Kimi ei taida olla ainoa
tieteentekijä Suomessa joka tästä ilmiöstä kärsii, joten koska vallassa oleva
rakas torspohallituksemme puolitti Suomen Akatemian rahoituksen, saakoot se
roskasakki myös tässä blogissa oman osansa.
Avoin kirje Juha Sipilän hallitukselle:
Haistakaa pitkä paska ja erotkaa välittömästi.
Yst.terv.
-HulluParoni-
Seuraavana päivänä sekä Markuksella että Saralla oli muita
töitä, joten pyyntitiimi päätti pitää yhden välipäivän.
Luoto edessä... |
... ja yli! |
To 26.5.
Manauksista huolimatta niitä haahkoja vielä riittää! Alkuviikosta tuumailtiin, että Furuskäriin, Skomakarskäriin ja Rovholmeniin menee yhteensä näin ja näin monta keikkaa. Silti ejdereitä löytyy melko yllättävistä paikoista ja melko yllättävillä tiheyksillä. Skomakarskärin etelärannalta lähti yksi jos toinenkin hötkyhaahka lentoon ennen kuin niitä ehdittiin piirittämään. Sitten oikeasti löydetään pyyntikelpoinen haahka numero 1. Koitetaan piirittää. Välistä löytyy haahka numero 2, joka päätetään ottaa ensin kiinni. Kun haahka numero 2 kopataan, haahka numero 1 pysyy kiltisti pesällään mutta jostain katajasta säikähtää lentoon haahka numero 3. Kun kiinni otettua lintua on jonkin aikaa käsitelty, haahkan numero 1 pokeri lopulta pettää ja lintu pakenee pesältä. Stressihormonitko saavuttavat tietyn tason ja sillon läks. Näin pyyntiprosentti putoaa kolmannekseen ja käsitellään tietenkin se myöhäisin pesijä ("otettiin taas se väärä lintu kiinni.").
Skomakarissa osuttiin keskelle rannikkovartioston harjoitusta. Hyvä kun harjoittelevat ja aika tomerasti tulivat kysymään, että mitä työ oikein teette saarella jolla on maihinnousukielto tähän vuodenaikaan. Kimi korjasi, että kielto on vuoden ympäri ja kertoi että biologisen aseman hommissa ollaan. Kimillä on takana yksitoista kenttäkautta näissä hommissa ja vain kerran aikaisemmin on rannikkovartiosto "tehokkaasti" kysynyt syytä rantautumiseen. Seuraavaksi sitten ei saatu poistua saarelta! "Jos poistutte, joudumme poistamaan teidät!" Poistamaan minne? Ja mistä? Teillä menee jumalauta väylä siinä, meinaako ne sulkea sen? Ihan niin kuin tämä ei riittänyt sekoilun tasosta, niin se seuraavakin ohikulkenut vene lähestyi rantaan ja kysyi samaa asiaa kuin edellinen vene! Kimi huikkas, että oottakaa pari minuuttia, käsitellään se lintu loppuun. Minuutteja siinä taisi kulua kymmenen, mutta kommunikaatio hoidettiin tällä kertaa paljon nopeammin. "Ai toi edellinen vene tsekkas teidät jo? Okei, kiitti!" Tsemppii vaan harjoitukseen, muistakaa kommunikaatio =D
Rannikkovartioston sekoilun lisäksi on hauska seurata myös näiden haahkojen personaallisuuseroja. Osa linnuista ei hievahda pesältä minnekään, eivätkä hirveästi rapistele vaikka ne poimitaan pesältä ottamalla niskasta kiinni. Eilen yksi lintu nousi jaloilleen ja käveli haaviin! Sitten on niitä, jotka tosiaan saa poimia käsin, mutta aloittavat sylissä hirveän riehumisen. Siinä saa kaks miestä pitää linnusta kiinni, kun siltä otetaan verinäytteitä, siipimittaa ja laitetaan lippua siipeen. Sitten kun lintu vapautetaan, niin ne vaappuvat rauhallisesti muutaman metrin päähän päälistelemään. Ei tietoakaan hätäisestä lentoonlähdöstä. Melkoisia päälliköitä.
Aseman pihalla tänään 2 pikkulepinkäistä. Eli kyllä tässä saattaa vielä jotain tapahtua, seuraavan parin päivän aikana...
Pe 27.5.
Koko viikko ollaan hoettu, että Rovholmenia on enää vähän jäljellä. Ja Skomakarskäriä on enää vähän jäljellä. Skomakar saatiin loppuun, mutta Rovholmen ja Furuskär vaatii vielä pari keikkaa. Muutoin menossa on rutiininomaisen suorittamisen makua. Kantis sai haukut värirenkaista - syystäkin - mutta lyönnit ja kopit olivat koko tiimillä varmoja kautta linjan.
Skomakarin viimeisellä kierroksella ei enää saatu linnun lintua kiinni. Yksi myöhäinen pesijä hötkyili karkuun, mutta muutoin laskettiin tuhottuja tai kuoriutuneita & häipyneitä ("hatched&gone") pesiä, joista jälkimmäisin on eittämättä mukavampi tilastoida. Niitä hatched&gone-pesiä löytyi paikka paikoin melko tiheälti, vähemmästäkin iski fiilis että me ollaan rämmitty läpi vääriä siivuja saaresta. Mutta mistäs näistä tietää, muutoin kuin jälkiviisaana. Eikä niiden mammojen urakka lopu haudontaan, tästä saatiin muistutus yhden lokin oksennuspallon muodossa, jossa oli yksi poikasmerkki ja perkeleesti poikasuntuvaa. Samoin Rovholmenista yhdeltä rantakaistaleelta löytyi seitsemän poikasmerkkiä, liekö kotkan ruokailupaikka...
Päivän päätteeksi koko tiimi lähti Hankoon illallistamaan projektista eläköityneen Mika Kilven kanssa ja päättyvän sesongin kunniaksi pidimme legendaariset haahkatiimin ämpäribileet! Heksa ja Sara loihtivat iltaa varten oikein mainiot rommikolat ja sangriat, kiitos!
Haahkanpoika lokin jäljiltä. Kuva: Heksa |
La 28.5.
Viimone pyyntipäivä! Aamupäivä vedettiin se lopullinen, yliaikainen ja pitkä siivu Furuskäriä. Vähän jalat tärisi kun pitelin haahkamammojen klapeista kiinni, mutta muutoin homma meni eilisten ämpäribileiden jäljiltä ihan hyvin. Räävittömiä koppeja en tällä kertaa loihtinut, sen sijaan kuittasin yhden soolokopin; ensin Kimi huusi löytäneensä haahkan, suuntasin kulkuni sitä kohti ja äkkiä totesin, että tässä on kanssa - siinä samalla mamma lähti juoksemaan karkuun ja mie täräyten sen haaviin. Heksa kurotti myös oooikein komean "verkot tötterölle ja haahka kalliolle" -tyylisen kopin.
Iltapäivästä tehtiin vielä lyhyt ala Rovholmenia. Puskaa potkittiin ja jännitettiin, että löytyykö sitä yhtä liputettavaa lintua vielä. Rannan puolelta onnistuin potkimaan kaksi lintua lentoon, mitä nyt toisella olis hautomisaika ehkä just ja just ylittäny liputuskynnyksen ;) Kimi onneksi löysi rantametsästä yhden haahkan, jolla oli poikaset just kuoriutumassa. Duckling team hälytettiin paikalle ja dataa tulee.
Haahkapyynnin jälkeen heitimme labrahiiret ja toimistorotan maihin, ja haaviukot läks pyytämään Rovholmenissa pesivää kanadanhanhea! Kovassa itätuulessa lintua pääsi lähestymään yllättävän hyvin. Naaras pysyi pesällä matalana suht pitkään ja Kimi lähestyi sitä ensimmäisenä. Pikkasen rupes mullakin adrenaliini virtaamaan, kun Kimin ollessa viiden metrin päässä pesästä sen naaraan pää pomppaa kallion takaa esiin! Jäätävällä kärsivällisyydellä Kimi kuitenkin pääsi lähestymään lintua ja nappaamaan sen haaviin! Vaati niin kovan kurotuksen, että kantis ryntäsi saman tien pitämään lintua aloillaan, samalla Heksa auttoi irrottamaan sitä verkosta. Hirveet fiilistelyt, rengastus, Heksan rengastuspojokuvaussessiot ja vapautus. Ggomia lopetus pyyntisesongille!
Liian söpöä tähän blogiin? Kuva: Heksa |
Over and out
Ei se haahka vielä tänä vuonna Hangosta sukupuuttoon kuollut. Sesongin aikana saimme liputettua yhden naaraan enemmän kuin viime vuonna ja ilahduttavan moni mamma ehti viemään poikasia merelle, joten tilanne tutkimuksen ja lajin kannalta ei ollutkaan ihan niin katastrofaalinen kuin monitorointi ja tutkimussaarten ensimmäiset pyynnit antoivat ymmärtää.
Tutkimussaarilla pyydystettiin suht paljon myöhäisiä pesijöitä, jotka tuntuvat olevan myös hyvässä kunnossa. Tässä vaiheessa on vähän vaikeaa sanoa varmaksi ilmiön syitä, mutta spekulaatio ainakin tuntuu kutkuttavalta. Millaiset taustat noilla myöhäisillä pesijöillä on? Saavuttavatko ne pesimäkunnon mylhemmin vai viivästytetäänkö munintaa tarkoituksella? Maastossa vähän heitettiin ilmoille sitä ajatusta, että ehkä niiden oikeasti kannattaisi pesiä myöhemmin ja saattaa poikaset maastoon silloin, kun merikotkat ovat enemmänkin merimetsojen poikasten kimpussa, kuin napsimassa untuvapalloja ulapalta.
Pienpetojen pyynnin jatkaminen alueella olisi myös erittäin tärkeää. Saaristoluonto muuttuu kovalla vauhdilla ja haahkojen pesinnän säätelyn vaihtuessa ilmastovaikutteisesta enemmän petovaikutteiseen, olisi tärkeää jatkaa tällaisen peruspuurtamisen parissa.
Mitä loistavimman haahkatiimin lisäksi kiitokset ansaitsevat Pepe & Jari kurssilaisineen, aseman tutkimusavustajat Ella ja Juhani, muurahaisryhmä (mm. Sanja, Matti, Unni, Heikki ym.), aseman henkilökunta sekä muut asemalla vastaan tulleet tahot. Tämän jälkeen kenttäasemaputki jatkuu Lammilla ja Kilpisjärvellä!
Tiimipotretin kuvasi Heikki Eriksson. Vasemmalta oikealle: Kantis, Martin, Ben, Sara, Heksa, Hans-Peter, Elina, Johanna, Kim, Markus & Mika Kilpi. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti