15.3.2019

Optiikkatesti: Zeissin uutuusputki Victory Harpia 23-70x95






Zeiss esitteli jo elokuussa 2017 Englannin lintumessuilla uudet kaukoputkensa, ja Suomen ensi-ilta nähtiin viikkoa myöhemmin Helsingin lintumessuilla. Victory Harpia 22-65x85 ja 23-70x95 -kaukoputket korvaavat Victory Diascope FL-mallit, ja Harpia haastaa sekä Swarovskin että Kowan suuremman etulinssin mallit. Kaukoputkien kärki levenee, mutta onko Harpia "vain Zeissin oma 95-millimetrinen kaukoputki", vai tuoko malli jotain uutta kaukoputkien huippumalleihin?

Keskeistä Harpia-mallin kaukoputkessa on suurennoksen sijainti. Zoom-linssit on nyt sijoitettu okulaarin sijasta objektiiviin, prisman ja tarkennuslinssistön väliin. Tämä mahdollistaa hyvin laajakulmaisen, pienirakenteisen ja kiinteäsuurennoksisen okulaarin käytön, jonka suhteellinen näkökenttä säilyy samana koko suurennusalueella. Okulaareja vaihtamalla voidaan samalla vaihtaa suurennusaluetta, ja samalla säilyy kolminkertainen zoomausalue.

Halkaisijaltaan 95-millimetrinen etulinssi, rakenteeltaan yksinkertainen okulaari ja zoomin sijainti mahdollistavat valovoimaisen ja huippulaatuisen kuvan aina 70-kertaiselle suurennukselle asti. Toistaiseksi ainoa markkinoilla oleva okulaari on laajakulmaokulaari, ja tällä ratkaisulla Harpia eroaa muista kaukoputkista merkittävästi. Mallin 58,8m näkökenttä alimmalla suurennoksella tuntuu huikealta, ja tosiaan, suhteellinen näkökenttä säilyy samana koko suurennosalueella. Zeissin Diascopeen verrattuna näkökenttää on tullut nyt noin kolmannes lisää.

Esimerkkejä muista kaukoputkimalleista, näkökenttä objektiivin pienimmällä suurennoksella:
- Swarovskin ATX 95 HD:n 30-70-zoom, näkökenttä 35m
- Kowan TSN883 Prominar 25-60x WA, näkökenttä 42m
- Zeiss Victory Diascope FL 85 20-75x, näkökenttä 40m
- Leica Apo 82 Televid 25-50x, näkökenttä 41m

Painoa Harpialla on okulaarin kanssa 2300g ja pituutta 40,8 cm, eli sellaisenaan tämä laite on 150g Swaron ATX95-putkea painavampi ja pari senttiä lyhyempi.





Tätä kirjoittaessa mulla on ollut Harpia käytössä vajaalla parillakymmenellä staijipäivällä.

- Uuden putken käyttö vaatii aina vähän opettelua ja lintuja oppii löytämään putkella kuin putkella kunhan vain harjoittelee, mutta musta tuntuu siltä, että kompakti okulaari helpottaa lintujen löytämistä, eikä tarvii erillisten tähtäimienkään kanssa kikkailla.

- Tarkennusrenkaassa toimii sama kaksiportainen tarkennusjärjestelmä kuin edellisessä Diascope-mallissa, eli hienotarkennus hennolla liikkeellä ja nopeampi, karkeampi tarkennus hieman voimakkaammalla pyörittelyllä. Saattaa vaatia totuttelua sekin, mutta omasta mielestäni idea on loistava. Swaron ATX-putken tarkennusrenkaaseen tottuneelle Harpian hienotarkennus saattaa tuntua ensin jopa löysältä, mutta parempi näin, niin tarkentaminen onnistuu untuvakintaillakin.

- Lähtökohtaisesti tykkään pitää putkea 1,5-kertaisella suurennuksella, meristaijilla erotuskykyä on pikkasen enemmän kuin pienimmällä suurennoksella, ja kuva säilyy edelleen laadukkaana ja laajakulmaisena.

- Suojalaukkua ei mulle vielä saapunut, mutta promokuvista päätellen laukku on ratkaistu fiksusti siten, että se ei haittaa zoom- ja tarkennusrenkaan käyttöä.

Tähän mennessä en oo kauheasti suoravertailua ehtinyt tekemään muihin kaukoputkiin, esimerkiksi Swaron ATX 95 -putkeen, mutta ainakaan Absetz ei Linnut 2/2018-artkkelissaan moittinut kuvanlaatua. Odotan, että samalta suunnalta tulee vielä tarkempi analyysi.

Blogissa lisää Optiikkatestit-tunnisteen alla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti