31.3.2019

Halias 19.3-31.3. - Haahkojen päämuutto ja lisää pikkurareja





Maaliskuun alkupuoli sujahti vielä talvisissa tunnelmissa, kuun puolivälissä näkyi jo pari pikkuraria ja ennätysaikaista saapujaa. Kuun jälkipuolisko toi tullessaan lisää kvaliteetteja ja ihka oikeita muuttosummiakin.

19.3.
Ti

Ensimmäiset paremmat muuttopäivät vaihtuivat sumuun ja muuton vastaisiin tuuliin, joten päivän staijit jäivät lyhyiksi eivätkä komppauksetkaan kauheasti uutta antaneet. Vakion jälkeen kaikenlaista yleissäätöä ja -sähläystä, mm. kiukaan vaihdon pohjustusta, puutöitä, ja mitänäitänytoli. Haviksina mm. kulorastas 2m, tylli 1p, harmaahaikara 14 p, peukaloinen 1p ja lehtokurppa 2p. Lajeja 35.

Lounaisrannan terapiakalliot
20.3.
Ke

Kevätpäivän tasauksen kunniaksi tapahtuu! Haahkoja mukavasti 400p ja 2 531m, niiden ohella jouhisorsia 2/2 m, tukkakoskelo 22 m, merimetso 29m, kurki 2m ja tylli 1m. Maalintupuolella tapahtuu myös, kevään uusina saapujina hemppo ja luotokirvinen, bunkkerin ohittivat myös kesykyyhky, 4 harakkaa, pulmunen ja 21 keltasirkkua. Staijia klo 12.30 asti kunnes lännestä puskenut saderintama hyydytti muuton. Kokeilin laskea vielä viimeisiä haahkaparvia pihasta käsin, ja kävin myös Länsikärjessä kuvaamassa niemen suuntaisesti muuttaneita haahkoja. Jälki oli jopa onnistunutta. Lajeja 52!

Haahkat tuli nätisti Länsikärjen ohi




21.3.
To

Yöllä ”superkuu” ja pikkupakkasta, aamulla leutoa länsituulta, joka aamupäivällä kääntyi eilisen kaltaiseksi lounaistuuleksi, klo 14 alkaen säkkisumua tihkusateen kera. Ja kivaa oli! Haahkoja vähemmän kuin eilen (tänään 450p 1563m) mut mukavaa lajikirjoa, kohokohtana länsipuolelta ohittanut 17 metsähanhen parvi, jonka seasta paistoi vaaleaselkäinen ja -siipinen yksilö – sviddu lyhytnokkahanhi ja jakson toinen Haliaspinna! Hanhia oli muutenkin mukavasti liikkeellä, tundrahanhia ynnäilin Haliaksen tasolla komeat 226 muuttavaa ja vanha kevätenkka meni heittämällä rikki. Mm. lajipuhtaat 54 ja 68 yksilön parvet kirjattiin. Metsähanhia 172m ja merihanhia myös 49m. Merellä 900 allia, tukkakoskeloita 6p 47m, meren yli hiirihaukka, 21 kurkea ja 11 töyhtöhyyppää. Gåun lahdella lapasotka retkenpinnaksi. Maalintujenkin kevätmuutto monipuolistuu, uusina saapujina niittykirvinen 1m, tikli 1p 5m ja nokkavarpunen 1m. Myös kangaskiuru 4m, mustavaris 1m ja pulmunen 2m.


22.3.
Pe

Jaaaahas. Luoteistuulta sen verran reippaasti että juuri ja juuri tarkenin vakion bunkkerilla. Aamun tokalla jaksolla harkitsin siirtoa etelämetsän suojiin, kun vierestä kuului ”pjy” ja bunkkerin ohi lensi tummarintainen ja -pyrstöinen pikkulintu – lapinsirkku! Sen kunniaksi lusin loput aamustaijista bunkkerilla, sit läksin käymään Gåulla, steppailun jälkeen meditoin pari tuntia terassilla, kirjoitin kolumnin Hankolehteen ja paketoin päivän kevyellä iltapäivästaijilla tuulen tyynnyttyä; lomakkeelle ”cläpin” lisäksi kangaskiuru 4m, luotokirvinen 2m ja mustavaris 1m. Lajeja olosuhteisiin nähden mukavat 45. Illalla asema pamahti täyteen, mantereelta saapuivat Otso Häärä ja Eija-Leena Laiho, sekä nuorisojengin edustajina Markukset Lampinen ja Kanninen, Olli Keskikallio ja ex-simo Tomas Swahn. Hirvee säpinä päällä saman tien =D




Mustavariksia on näkynyt alkukevään aikana suht mukavasti



23.3.
La

Meinas iskeä niin montaa eri sääelementtiä kerralla samalle päivälle että ei kestä. Enimmäkseen sumuista ja tihkusateista kera voimakkaan lounaistuulen. Staijailtiin eteläkalliolla vaihtelevan näkyvyyden vallitessa, mutta tulosta kuitenkin tuli: muutolla noin 700 harmaahanhea, 1600 haahkaa, 2 ristisorsaa, 32 tukkakoskeloa, ja muutama hassu haapana. Näkyvin muutos lintutilanteessa löytyi lähempää, sillä hetiaamusta kuulosteltiin useampaa pihassa tiksuvaa punarintaa. Lintuja taisi saapua päivän aikana lisää, ja kun aseman aluetta kompattiin useassa eri aallossa, saatiin lapulle lopulta 80 paikallista punarintaa – ja mä en ollu nähny aikaisemmin maaliskuussa ensimmäistäkään! Rastasta ja hysyä yhtä lailla mukavasti: peukaloinen 7p, rautianen 7p, mustarastas 20p, punakylki 7p, kulorastas 13p ja hippiäinen 115p. Lisäksi jouhisorsa 2p, meriharakka 1p 2m, tylli 4p ja luotokirvinen 1p. Mage rengasti pihasta huippuaikaisen tiltaltin! Vieläpä collybitan piirteitä... 

Staijia harjoitettiin kattavasti puolillepäivin asti, päivän ohjelmaan kuului myös asemalla vierailleen partiolaisryhmän (Hangon meriversot -lippukunta) opastaminen. Mage ja Tomas demosivat rengastusta ja muuta asematoimintaa, yksi lippukunnan vetäjistä haastatteli kantista oman opinnäytetyönsä matskua varten. Hyviä kysymyksiä ja innostunutta porukkaa!

Aamustaijit eteläkalliolla

Haliaksen aikaisin tiltaltti. (c) Tomas Swahn

Iltavaloissa vielä rautiainen hypisteltäväks

24.3.
Su

… ja seuraavaan hengenvetoon voi todeta, että kyllä Haliaksella on ihanaa! Päivä lähti hyvällä säpinällä käyntiin, kun pihaverkkoja avaamassa ollut Kannisen poika spottas kotilahden päältä ardeaparvesta jalohaikaran! Keskikallio meinas hakata ikkunan säpäleiksi innostuksen voimalla ja kaikki halukkaat ehtivät linnun näkemään. Tämä siis ennen aamukuutta!

Kovan länsituulen takia aamustaijit staijailtiin etelämetsän suojista, merelläkin riitti ihmeteltävää, mutta seruaavaa hehkutuksen aihetta saapui mantereelta, kun niemenkärkeen lappas urakalla kulorastasta! Eka vähän ihmeteltiin että onko se sama parvi joka tässä pyörii, mutta todettiin lintujen jatkavan pois niemestä. Suurimmassa parvessa oli 44 lintua ja aamun summana komeat 226 kulorastasta – kevätenkka heittämällä rikki! Eilen rannikolle sumun takia pysähtyneet linnut jatkoivat nyt matkaa, ja kova länsituuli ohjasi lintuja matalalla niemenkärkeen.

Retkeilyaktiviteetit jatkuivat pitkälle iltapäivään asti, Gåu kompattiin, öljysäiliöillä käytiin ja staijia kertyi 6h45min. Haviksia: anser-hanhet yhteensä 249m, haahka 400p 1 257m, kangaskiuru 4m, luotokirvinen 1p1m, punakylkirastas 2p 21m, tiltaltti 1 ed p, massaa eilistä vähemmän mut lajeja 64. Jalohaikaran lisäksi kevään uusina saapujina tuulihaukka, tundraurpiainen ja uuden saapumisennätyksen taululle lyönyt metsäviklo. Otso, Eppu, Olli ja Markukset poistuivat, jäätiin Tomaksen kanssa hetkeks kahdestaan kuuntelemaan Cryptopsya. Kiitos!

Eteläkalliolta etelämetsään



Hippiäisiä on eilisen jäljiltä maastossa hyvin







Kevään eka tuulihaukka ohittaa Tulliniemeä

25.3.
Ma

Heikkotuulinen ja nätti aamu, myöhemmin päivällä länsiluoteinen tuuli voimistui. Päivän parhaimpina itään painellut naaras-punasotka ja pihan yli muuttanut lapinsirkku. Lisäksi luotokirvinen 3m, kurki 178m, haahka 1713m 850p ja rautiainen 3m 5p. Verkosta tuli norjalaisella renkaalla koristeltu hippiäinen. Staijia 8h ja lajeja 65, tähän mennessä kevään paras määrä. Jonne von Hertzen illalla asemalle.







Skouppaamisen harjoittelua, kohteena kanahaukka

26.3.
Ti

Upee päivä! Pikkupakkasta, tyyni aamu ja valoa. Luoteistuuli virisi vasta puoliltapäivin ja muutolla meni monipuolisesti lajistoa, parhaimpana itäisiin ilmansuuntiin muuttanut kapustarinta kovin keväisesti huudellen. Staijia klo 13.30 asti, haviksina myös ristisorsa 3p, haahka 1 100p 1 128m, kanahaukka 1p, hiirihaukka 1m, kurki 101m, kangaskiuru 1m, luotokirvinen 1m, pulmunen 16m, mustavaris 1m ja nokkavarpunen 1m. Paikallisina käpytikka, peukaloinen 4p, rautiainen 2p, punarinta 20p, laulurastas 2p, punakylki 7p, renkaaton tiltaltti jne… Bunkkerilla kevään eka rantakäärme! 

Myöhäisiltapäivästä päätin lähteä länsi- ja eteläkärjen kautta Gåulle. Huikkasin pihalla kuvauskojua kyhäävälle Jonnelle että ”soitan sit kun jotain löytyy”. En oikeastaan ehtiny länsikärjen keskiosia pidemmälle kun äkkiä aivan vierestä rupes kuulumaan epämääräistä möykkää ja outoa rähinää, ja pyhä perkele sentään, parin metrin päässä keskellä kaltsia makasi keskenkasvuinen harmaahylje! Meni tovi ennen kuin tajusin mistä tässä on kyse, mutta kaveri otti tilanteen aika lunkisti. Hälytin Jonnen paikalle, läksin takas hakemaan omaa kameraa ja Tomaskin saatiin hereille tätä symppistä ihmettelemään. Kuvattiin ja hihiteltiin. Fotosession alussa länsikärjen yli muutti vuorihemppo länteen. Jonne meni vielä iltavaloilla paikalle ja kuutti osasi onneksi poistua omin avuin mereen. Sit tehtiin Tomaksen kanssa iltaretki Gåulle ja täydennettiin päivän lajikirjoa lehtokurpalla, taivaanvuohella ja meriharakalla. Lajeja yhteensä 70 ja Haliaskonkeri Aatu saapui parin päivän retkelle. Melkosta.







Kurjet tulloo

Kevään eka rantakäärme

.... ja se hylje!













27.3.
Ke 

Taas sanoinkuvailemattoman kaunis aamu, meri rasvatyyni ja horisontti skarpimpi kuin ikinä. Auringon noustessa oli hyvä laskea mereltä mm. 2 400 haahkaa, 1300 allia, 11 haapanaa, 5 riskilää (joista 2 juhlapukuista), 33 tukkakoskeloa, 16 mustalintua ja 5 pilkkasiipeä. Aamun aikana kuultiin peipon, peukaloisen, punarinnan ja kulorastaan laulua. Ihanaa. Vakion jälkeen alkoi kevyt lounaispuhallus, käynnistäen haahkamuuton, jotka jatkuikin sit pitkälle iltapäivään asti melko tasaisena, saldona lopulta 7 694 muuttavaa haahkaa. Päivän kruunasi kaakkuri, lisäksi nähtiin muutolla 2 määrittämätöntä gaviaa, 50 tukkakoskeloa ja 79 merimetsoa. Nähtiin myös teeri 1/1 p, ristisorsa 2p, haapana 11p 2m, taivaanvuohi 1p, luotokirvinen 1p, peukaloinen 4p, rautiainen 3p, ja nokkavarpunen 1m. Jonne poistui puoliltapäivin kohti Kingston Wall -keikan soundcheckia. Staijia 10h15 min ja lajeja 67.







Tämä onkin sit vähän valitettavampaa. Kerta jos toinenkin saadaan huomauttaa päiväretkeläsille, että särkkä ei kuulu luontopolun kohteisiin.

28.3.
To

Kevään lämpimin päivä. Tulliniemen maksimi oli kai +4 mut tuntui auringon porottaessa lämpimämmältä, ja rantakärmeksetkin oli sen huomannu. Tuuli lounaassa, mutta muutto melko rauhallista. Mut leppoisaa oli bunkkerilla seisoskella: haahka 1 734 m 1 900p, tukkakoskelo 77m 14p, merimetso 144m, kangaskiuru 7m, luotokirvisiä jopa 5m ja hemppo 28m. Aamulla pulisi teeri, ja haahkan mouruntaa kuului ensimmäisen kerran tänä keväänä. Lajeja 66. Iltasella asemalle Aksu Lehikoinen kahden tutkimusharjoittelijan kanssa, Veronica Nanni Italiasta ja Abel Souriau Ranskasta.










29.3.
Pe

Eilistä voimakkaampaa länsilounaista tuulta, vissiin aavistuksen väärästä suunnasta kun sitä supermegalomaanista lintupäivää ei sit saatukaan. Jotain kuitenkin: merihanhi 33m, haahka 1 627m, mustalintu 11m, pilkkasiipi 33m, uivelo 3m, tukkakoskelo 12p 20m, merimetso 41m, kurki 97m, meriharakka 2p 7m, pikkutikka 1p, kangaskiuru 2m, luotokirvinen 1p 4m, kulorastas 27m, kottarainen 44m, peippoja jopa 300m, järri 1p 1m ja hemppo 19m. Bunkkerilla hyvää häröilyä, Gåun ruovikossa nähtiin erilaisen ristin tie ja saunarannassa lumitaiteilija Lehikoisen loihtimat valkoiset haahkat, eli tunnelman puolesta oli kova meno. Lajeja 58.

Aksu, Veronica ja Albin poistuivat iltapäivällä, jonka jälkeen sisätiloissa raikasivat Motörhead ja Tomaksen röyhtäisyt. Vaihdossa asemalle Vilppu Välimäki, Markus Lampinen ja Minna Koukku.



"Turn the cross upside down!" Heti kun pitää ruveta pelleilemään niin totta kai se dokumentoidaan...
(c) Aksu




Valkoiset haahkat Haliaksella

30.3.
La

Lintupäivä! Toisille enemmän, toisille vähemmän =D 

Aamunpuoleinen oli yksi jakson upeimmista. Peipot, rautiaiset ja kulorastaat lauloivat ja meriharakoiden metakka raikasi saaristossa. Haahkaa lappas mukavasti ja Vilpun esittämä toive oikean haahkaparven laskemisesta muodostui vakion ekan tunnin aikana vitsiksi, jota Tomas pariin otteeseen toisteli. Sit kuitenkin kävi niin, että skannatessani kiikareilla lounaisiin ilmansuuntiin, muutti Kistskärin edestä kyhmyhaahka länteen haahkaparven mukana. Tarkoituksenani oli sanoa että ”Vilppu, nyt olis syytä katsoa tuo haahkaparvi”, mutta puheeni taisi olla selkeän nuotituksen sijaan epämääräistä mongerrusta. Onneksi Tomas ja Vilppu hiffasivat mistä on kyse ja ex-sivarin huuto varmisti että Magekin heräs =D ja kaikki ehtivät näkemään linnun. ”Specta” putosi kauas länsipuolelle ja toiveissa oli, että myöhemmin päivällä paikalle saapuva Tringan retkue näkisi linnun.

Aamustaiji keskeytyykin siihen, kun bussilastillinen tringalaisia pamahtaa aseman pihaan. Kantahämäläinen pitää porukalle suullisen alustuksen aseman toimintaan, vastailen kysymyksiin, ja monologin lomasta oppaana toiminut Teemu Sirkkala spottaa muuttavan västäräkin. Sekös kannustaa porukkaa eteläkalliolle staijihommiin, ja sinne päädyn minäkin, höpisemään milloin mistäkin; muutosta, lajintuntemuksesta, haahkojen pesimäbiologiasta ja naaraiden kuolleisuudesta, merikotka-minkki-saaristolinnusto-dynamiikasta, Haliaksen ystävistä ja vähän elämästäkin. Sovittiin, että porukka pääsee bunkkerille pienissä erissä, ja retken nuorimman osallistujan kanssa käytiin katsomassa kyitä aseman pihalla. Samalla Tomas spottaa kaukaa koillispuolelta etääntyvän jalohaikaran – sillä haviksella ei kauheasti mässäilty, joten en mä lähtenyt kohkaamaankaan.

Intensiivinen nelituntinen hujahtaa helkkarin nopeasti, kotimatkalle suuntaa onnellisen oloinen retkiporukka ja muutama uusi aseman tukija. Mutta sit opastuksen jälkeen tapahtuu jotain sellaista, pahinta mitä tällaiselle Haliaspinnoja laskevalle noviisille voi tapahtua. Opastussirkuksen jälkeen tahtoo vähän väsymys painaa, pää ei toimi ja termari tarvii täydennystä. Painun alas asemalle, mutta kännykkä jää ylös bunkkerille. Jotain mä jään sinne sisätiloihin piipertämään ja vihdoin tajuan käydä hakemassa pihan pöydältä turisteja varten jätetyn vieraskirjan sisätiloihin. Ja samalla kun pääsen ulos, niin bunkkerilta kuuluu hirveetä möykkää.

”Akiiiii!”
(Pää painuu sekunniksi kumaraan ja totean itselleni, että voi heeeeelvetti siellä menee varmaan avosetti.)
– ”Mitä!?”
”Avosetti!”

No niin. Saappaat jalkaan ja hirveetä ravia mäkeä ylös bunkkerille. Kunto kyllä loppuu kesken kun en oo urheillu yli puoleen vuoteen. Näkyy edelleen kun ehdin portaille, mutta kaukana. Mut sit Vilppu hukkaa linnun, Mage on kadottanut jo aikaa sitten, mutta Tomaksella on lintu vielä hallussa. Ainoo vaan että Tomas on mua päätä pidempi. Mitä tehdään, mä en yllä. Nyt on jo kiire kun lintu on katoamassa väreilyyn. ”Hei, laske sitä jalustan keskiputkea tosta kahvasta.” No eihän siitä mitään tullu kun putki tärisee ja sit lintu ainakin katoaa. Olis pitäny ottaa jakkara alle (LotR-viittaus, ”haenko mä sulle laatikon”). Pikkasen harmitti, ja harmitti muitakin, joskin Mage sit ihan syystäkin hekumoi et olipa kiva poimia itätaivaalta muuttava avosetti. Ja hyvät naurut me siitä sit lopulta saatiin et millasta sähellystä tää touhu oli, kun kolmesta tyypistä kaks hukkaa linnun ja sit pitää sen jalustan kanssa ruveta säätämään =D mut hei, näitä tulee vielä ja sit se on vielä komeempi juttu nähdä!

Ihan sama mitä tuli nuijattua, päivä oli linnustolliselta ja sosiaaliselta anniltaan erinomainen. Muita päivän haviksia olivat koiras-ampuhaukka, tuhkaselkälokki, 3 valkoposkihanhea, 78 kurkea, 4 luotokirvistä, 6 kangaskiurua, 20 punarintaa, pari peukaloista, tiltaltti, 3 mustavarista. Merellä haahka 1 500p 2 540m, alli 800p, mustalintu 26m, pilkkasiipi 50m, ja tukkakoskelo 15p 156m (kevään päämuutto!?), riskilä 3m.. Siitä riitti havainnoijille ja päiväretkeiläisillekin nähtävää.

Retkue eteläkalliolla




Tomaksen skouppaaman videon kuvakaappaus avosetistä - komeaa!


31.3.
Su

”Rarinen keli” kuului sanottavan tänään useampaan otteeseen. Aamulla länsituulta ja tihkusadetta, kipitin vakiolle 10 minuuttia etuajassa ja aamun viidennen haahkaparven mukana meni jumalaare kyhmyhaahka, tällä kertaa itään. Staijia vain 2h30 min kun lännestä nousi sumu, mutta siihen mahtui spectabilixen lisäksi 1 431 haahkaa, 48 mustalintua (+51p), 10 uiveloa, kaakkuri, 9 meriharakkaa, 2 mustavarista ja 5 pulmusta. Itäpuolella kellui silkkiuikku. Staijien jälkeen kuvattiin vaihtoehtoinen tulkinta eräälle Pulp Fictionin kuuluisalle kohtaukselle, kohokohtana kädet selän taakse sidottuna ja ananas suussa tuolilla istuva Lampinen. Sit Gåun retki. Meno oli lepposaa Gåbille asti, kunnes Minna erehtyi kehaisemaan että ihan kuin näkyvyys olis kohenemassa. Siitä hyvästä loppuretken ajan satoi räntää niin maan saatanasti. Lisäksi Gåun lahden ruovikkoa raivokkaasti kompannut Vilppu putos polviaan myöten johonkin polunmuotoiseen syvänteeseen. Lintuja oli kuitenkin mukavasti maastossa: peukaloinen 3p, rautiainen 28p, punarinta 14p, mustarastas 26p, ja peippo 110p. Vilppu, Tomas, Mage ja Minna poistuivat, jäätiin eilen saapuneen Jari Laitaslon kanssa kahdestaan ja sit Jary perkele meni ja rengasti pihalta nokkavarpusen! Ihana +2kv n. Lajeja puolivälipäivälle (??) mukavat 65 ja ajoissa nukkumaan…

Ei tää oo vielä niin paha...

...mutta tää on










Koppanokat kimppakuvassa, vähän paremmassa valossa ja paremmalla kameralla. (C) Jari Laitasalo



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti