20.3.2019

Halias 28.2.-18.3.2019 – alkukevään tunnelmia ja ensimmäiset muutot



Elokuussa 2018 Aksu Lehikoinen soitti ja kysyi, notta kiinnostaisko tulla seuraavana vuonna Haliakselle. Totta hitossa! Alustavasti sovittiin maaliskuun puolivälistä alkaen, mutta varasin kalenteriini saapumisen tarvittaessa jo helmikuun lopussa, jos aikainen kevät uhkaa.

Ja niin siinä sit kävikin. Sami Virta sinetöi Tringan ekopinnaskaban voiton havainnoimalla asemalla 19.-28.2., ja siitä eteenpäin kevään havainnointi jatkuu, toivottavasti taukoamatta kesäkuun puoliväliin asti. Se ensimmäinen muuttolintuaalto osui jälleen helmikuun loppupuolelle, ja mm. ensimmäiset haahkat saapuivat Haliakselle kuun viimeisinä päivinä. Lisäksi Sami oli tehnyt jaksonsa aikana todella upeaa talkootyötä havainnointiolosuhteiden parantamiseksi – kiitos!


28.2.2019
To

Day one! Ja ihan kuin mikään ei olis muuttunu, kun asemalla ovat vastassa Aatu ja Tomas - parin päivän redulla  tosin. Sami oli ehtinyt poistumaan jo aikaisemmin, joten ihan läpsystä vaihtoa en päässyt tekemään. Hilluin hetken asemalla ennen kuin lähdin hakemaan toista tavaraerää parkkipaikalta, jakson ensimmäinen merkittävä havainto oli saunan takaa kotilahden jäiden päällä juossut saukko. Mitään lintuja en juuri ehtinyt näkemään, mutta lomakkeelta näytti löytyvän 3 juhlapukuista harmaahaikaraa, kanadanhanhi, pari uuttukyyhkyä, 3 pikkuvarpusta ja pulmunen.

Läksin vielä erikseen Hankoon kaupoille, samalla kun Aatu ja Tomas poistuivat, ja talsin lämpimikseni luontopolkua pitkin takaisin asemalle. Seuraavat pari viikkoa meneekin enemmän tai vähemmän omissa oloissa ennen seuraavaa havainnoijien aaltoa, ja mikäs tässä ollessa, meri on vapaana jäistä ja keväisiä lintupäiviä on edessä yksi ja toivottavasti toinenkin.







1.3.
Pe

Maaliskuu avattiin kuulaassa, viileässä ja pohjoistuulen siunaamassa ulkoilusäässä. Vakiolla ja sen ohessa uuttukyyhky 2m, kiuru 20m ja isokäpylintu 4m, merellä puolestaan kyhmyjoutsen 120p, haahka 8p (oikyllä!), alli 700p, telkkä 120p, uivelot ovat kadonneet ja tukkakoskelojakin vain 8p. Keskipäivän retki Gåsörsuddenille antoi naisvankilalta 2 töyhtötiaista, ja kävelyretken päätteeksi kapusin takaisin bunkkerille pienelle petostaijille -> lomakkeelle merikotka 2m ja kanahaukka 1p. Lajeja 26, naama sai aurinkoa, kaurapuuro maistuu ja indiepoppi soi. Uutisissa näytettiin Aksu Lehikoisen haastattelu muuttolintujen aikatauluissa tapahtuneista muutoksista, aseman aineisto ja muuttolintuselain saavat nyt paljon ansaitsemaansa näkyvyyttä!

Pääsääntöinen toimisto seuraavan kolmen kuukauden ajan. Termari näyttää aika pieneltä mut kuvakulma vääristää.

Gåun lahti vielä enimmäkseen jäässä.

Särkän rantojen sulamistakin saa vielä odotella.


2.3.
La

Aamulla länsituulta 10m/s ja pikkupakkasta, onneksi myös aurinkoa. Muutolla 4 laulujoutsenta, 6 tukkakoskeloa, 3 haahkaa ja merimetso. Gåun retken jälkeen tsekkasin bunkkerilla uudelleen, notta olisko lounaistuuli heittäny lintua liikkeelle, mutta 18m/s yltynyt puhuri vähän rajoitti iltapäivästaijin kestoa. Eikä lintukaan liikkunut. Lajeja 25.


3.3.
Su

Tuuli kääntyi pohjoisen kautta itään. Aamulla puolipilvistä, iltapäivästä alkaen lumisadetta. Staijia kolme tuntia ja risat, hiljaista oli, mutta ah, niin tunnelmallista ja odottavaa. Petostaijarin mieltä lämmitti mereltä saapunut varpushaukka, muutolla myös 8 haahkaa, 3 tukkasotkaa, tukkakoskelo, ja viisi varista. Paikallisosastolta vois mainita ainakin 350 allia, 4 puukiipijää ja isokäpylintu. Ulkoilua klo 13.30 asti, sen jälkeen muuttolintuselaimen lajitekstien kirjoittamista. Jos sääennuste pitää kutinsa, niin sisätoimistossa menee pari seuraavaakin iltapäivää =D mutta vastahan se on maaliskuun alku.






4.3.
Ma

Itätuulet jatkuvat ja taivas pilvessä. Turha tässä on revitellä, staijia taas 3h5min ja Gåulla käynti metsäisemmän reitin kautta, mukavimpina haahka 22p 7m, uivelo 2/10 p, tukkakoskelo 9/5p ja 1/1m. Lajeja yht. 22.


5.3.
Ti

Tuuli kääntyi pohjoiseen ja heitti yön aikana komean satsin uutta lunta Hankoniemen päälle. Pakomuuttoa ei vakion aikana kauheasti näkynyt ja tyly puhuri piti staiji-innot kurissa. Muutolla 3 laulujoutsenta länteen ja 4 isokäpylintua bunkkerin yli suoraan etelään. Merellä paikallinen pilkkasiipi ja 200 allia, Gåun lahdella 90 telkkää ja tusina uiveloa. Aamuvakion jälkeen aika kului pitkälle iltapäivään sisätoimistossa, niemen kierros ja särkällä käynti tällä kertaa vuorokauden viimeisten valoisien tuntien aikana.

Jäätä, lunta, aurinkoa, avoin meri, niemenkärjessä saukon jäljet. Helppo tällaisen kylässä kävijän on ehkä huudella, mutta tästä kiireettömyydestä ja askeettisuudesta osaa nauttia.

Etelärantaa













6.3.
Ke

Yöllä pakkanen kiristyi, taivas selkeni ja tuuli tyyntyi, joten bunkkerille noustiin noin vartti etuajassa. Tää on sitä tarpeeseen tullutta valohoitoa ja vessujakin kelpas ihmetellä valon ja erilaisten sinisen sävyjen keskellä. Paikallisina kyhmyjoutsen 170, laulujoutsen 6, sinisorsa 80, haahka 90, telkkä 420, isokoskelo 110, alli 800, uivelo 4/17 ja tukkakoskelo 15/8. Lännessä pilkkasiipi, idässä riskilä, etelässä isolepinkäinen. Staijalin rapiat kolme tuntia ja päätin käydä Gåulla hyvissä ajoin, jos puolilta päivin yltyväksi lupailtu lounaistuuli antais aihetta iltapäivästaijille.

Bunkkerille uudestaan klo 13.15., katselin hetken aikaa hölmistyneenä ympärilleni, siirsin tuulisuojia ja aloitin skannailun. Ekan teekupillisen jälkeen tähtäsin jonnekin Russarön länsipuolelle ja hiffasin linjataulun päällä istuneen sekä todella levottomia nytkähdyksiä aiheuttaneen möykyn - MUUTTOHAUKKA! Seudun talvinen Peregrinus on viihtynyt viime aikoina enemmän Segelskärin puolella, eikä tuntunut olevan tuossakaan tuulesta moksiskaan. Muita lintuja en sit vähään aikaan katsellutkaan, ja päivän päätähti viihtyi samalla merimerkillä niin pitkään kuin jaksoin bunkkerilla seisoskella. Kelpo päivä, staijia yhteensä 5h15min ja lajeja 28. Illalla poika saunoi.









7.3.
To

Nyt puhalsi eteläkaakosta sen verran reippaasti, että staijasin aamun suosiolla Eteläkalliolta. Vakion toiseksi viimeisellä jaksolla alkoi räntäsade, jota kestikin sitten koko päivän. Iltapäiväkävely antoi päivän mainittavimman haviksen, kun Gåun lahden jäällä kärvisteli 2 töyhtöhyyppää. Pienistä asioista voi orni tulla iloiseksi. Gåsörsbuktenin puolella oli tuuliolosuhteisiin nähden valitettavan vähän vesilintuja, mutta vaihtuvuutta se on kai tämäkin.

Paroni jatkaa talon perinteitä seuraamalla Mestareiden Liigaa, ja viime yönä ManU pieksi PSG:n vieraissa 3-1!


8.3.
Pe


Lämmin yö, selkeä aamu ja lounaistuulta 12 m/s -> muuttoa! Vakion ekalla jaksolla niemenkärkeen saapui kaksi kulorastasta räksä kaverina. Harmaalokeilla (62m) ja haahkoilla (183m + 60p) oli menoa aina puolillepäivin asti. Muutolla myös 3 merihanhea, 2 juhlapukuista merimetsoa, 11 kiurua ja juhlapukuinen naurulokki! Paikallisina myös 2 merihanhea Gåun särkällä, 20 uiveloa ja 180 telkkää. Iltapäivästä alkaen vesisadetta, lumet sulaa... Iltapäivästä läksin Hankoon kaupoille ja tulin takaisin Petri Saarisen ja Aatun kyydillä.


9.3.
La

Yöllä Hankoniemen yli kävi pieni alkukevään myräkkä, länsituulta puskissa 24m/s! Tyyntyi aamuksi sen verran, että aamustaijit suoritettiin etelämetsän suojista. Merellä liikkui haahkaa, tukkakoskelo ja lokkia, mutta päivän lintu oli ehdottomasti Granskärin takaa klo 9.36 itään painellut MERIHARAKKA! Joo, kaukaa, mutta riittävän hyvin että habbarista ja siipijuovista sai kiinni. Olin sitä ensin vähän epäuskoinen linnun löytäessäni, että "onko toi, oikeesti... on se, pakko olla!" =D Aseman ja Tringan alueen aikaisin, edellinen 20.3., ja Tiiran mukaan Suomen toiseksi aikaisin.

Puoliltapäivin käytiin potkimassa Gåun männiköstä lehtokurppa ja roudaamassa parkkikselta asemalle Petrin kuskaama uusi kaappi rengastushuoneeseen. Sit Petri ja Aatu poistuivatkin kahdelta iltapäivällä, ite kapusin vielä bunkkerille ihmettelemään (muutolla 2kv-naurulokki ja 2 pilkkasiipeä) ennen sisätoimistoon asettumista. Päivän muina mainittavina laulujoutsen 21m, merihanhi 5m, haahka 60p 160m, uivelo 6/25p, tukkakoskelo 5p 20m, kottarainen 7m ja piharuokinnalle ilmestynyt peippo. Lajeja 30.

Pete ja Aatu etelämetsän suojissa


10.3.
Su

Viikonpäivästä huolimatta paluu arkisempaan puurtamiseen. Pikkupakkasta, pohjoistuulta, lumikuuroja ja menneisyyden haamuja. Mainittavimpina kanadanhanhi 9m19p, alli 450p, mustalintu 1m, uivelo 5/23p, merimetso 2p 12m, teerikoiras, sepelkyyhky 1m, kulorastas 2m, sinitiainen 4m ja peippo 1 p, ehkä lopulta erikoisimpana eteläpuolella hillunut 42 korpin parvi (+ 4 muuta, aseman kevätkauden enkka!). "Odin, take me home!" Ja lajeja kuitenkin 31.

11.3. & 12.3.

Ei kauheasti raportoitavaa, pakkanen kiristyy ja väreily pahenee. Tiistaiaamuna bunkkerin vieressä hiippaili komean näköinen kettu. Ja niin, tiistaina aseman pihaan kuului lehtopöllö!

Aamuvaloja

Päivävaloja

Iltavaloja



13.3.
Ke

Parin hiljaisemman päivän jälkeen tuuli kääntyi kaakkoon ja vakiolla oli havaittavissa pientä muuttoyritystä: kanadanhanhi 16m, merihanhi 1m ja haahka 175m. Alleja 500p, "kihuluodoilla" noin sadan sinisorsan porukassa koiras-haapana. Uiveloita nyt 2/20 ja pihaan oli ilmestynyt peukaloinen. Lumisadetta klo 16 alkaen, viikonlopuksi pitäisi lauhtua ja tuulen kääntyä muutolle suotuisiin suuntiin, katotaan miten käy...



Puukiipijöitä näkyy päivittäin

14.3.
To

Etelätuulta 16m/s ja utua taivaanrannassa, näkyvyyttä alle 2km suurimman osan päivästä. Vakiolla liikkeellä lokkeja, kaksi mustalintua sekä kiuru, ja kun haahkakaan ei oikein liikkunut, niin en staijannu vakion päälle puolta tuntia enempää. Asemalle palattuani läksin hiekoittamaan kapun penkin kohdalta jäistä polkua. Paikalle päästyäni näin jostain Kalskärien takaa esiin tulevan joutsenparven ja tuumasin, että onkos tossa kokoeroa vai kuvittelenko mä vaan. Onneksi otin lapion lisäksi kiikarit mukaan ja perkeles, siinä matkaa kaksi pikkujoutsenta kahden laukkarin perässä! Kuittasin henkilökohtaisen Haliaspinnan, toivottavasti ei jää tämän kevään viimeiseksi!

Gåun retken jälkeen kapusin uudestaan bunkkerille klo 14.15, kun näkyvyys näytti vähän paranevan. Ekaan tuntiin ei mennyt mitään, mutta sit itään paineli haahkaparvi aivan eteläkärkeä hipoen. Ja hetken päästä toinen parvi. Puolen tunnin aikana muutolle kirjattiin vajaa parisataa haahkaa ja kuriositeetiksihan tuollainen jäi, mutta ehkä pieni iltapäiväpulssi herätteli toiveita siitä, että mokomia vois hiljalleen tulla lisää. Uiveloita edelleen kotilahdella 2/20. Kistskärillä isolepinkäinen.

Uddfladanin eli kotilahden vilinää





15.3.
Pe

Sumu sakenee, ilmavirtaukset edelleen etelästä. Kevään etenemisen merkkeinä vakiolla muuttanut pajusirkku ja 24 paikallista mustarastasta – nyt on tullu jostain! Lajejakin jopa 32, mainitaan vaikka merihanhi 3p, kanadanhanhi 1p, tukkasotka 1p, uivelo 2/20 p, uuttukyyhky 3m, pitkästä aikaa käpytikka, kiuru 7m, peukaloinen 1p, peippo 1p ja pulmunen 1m. Alkuillasta asemanhoitajat Jari Laitasalo ja Hanne Kivimäki saapuivat viikonlopputalkoilemaan, parkkikselle kuului harmahaahaikara ja heti alkoi tapahtumaan muutenkin, kun tupa sai uutta valaistusta ja helposti tällainen erakkokin pääsi joukkotorspoilun makuun!

Lilla Munkhamn

Uddskatanin subtrooppista sademetsää

16.3.
La

Sumu hellitti hieman eilisestä, tänään nähtiin sentään Dödörenille asti. Staijailtiin bunkkerilla vajaa kolme tuntia sumussa ja sateessa, silti pamautettiin kevään paras lajimäärä tähän mennessä (39). Staijien jälkeen pihan ylitti hieno 110 metsähanhen parvi, joukossa ainakin 2 tundrahanhea, ja Gåulla vasta riemuittiinkin, kun särkän komppaajat ohitti kaksi kurkea! Havainnoinnin sivussa tuunattiin asemaa, kun kuivauskaappiin vaihdettiin telineet, kaapin astiat tiskattiin, kaikki roskat/kierrätyshommat/metalliromut/ylimääräiset mukit vietiin pois. Lähdettiin Hannen kanssa kaupoille ja Jari ahkeroi aseman pihalla, ja takasin tullessa lähdettiin vielä bointsaamaan Svanvikista eilen löytynyt ja paikalliseksi jäänyt huippuaikainen mustapäätasku – kun kerta eilen ei osattu. Päivän päätteeksi nautittiin Jarin loihtimasta Rubicola-pizzasta ja saunottiin.

Kurjista iloittiin!

Skouppikuva Svanvikin mustapäätaskusta

17.3.
Su

”Älä koske siihen, se nousee vielä.”

Kaikkea mitä Haliaksella sanot, tullaan myös käyttämään sinua vastaan. Tänään nautittiin schaibanjauhannan lisäksi komeasta alkukevään lintupäivästä, kun näkyvyys oli hunajaista ja Bengskärin majakka piirtyi skarppina horisonttiin. Hyvää liikennettä vakiolla ja sen jälkeiset pari tuntia, kunnes tuuli kääntyi kaakon puolelle ja tuntui tyrehdyttävän muuttoa. Ynnäiltiin mm. 249 metsähanhea, 10 tundrahanhea, 22 kanadanhanhea, 30 laulujoutsenta, 673 haahkaa (+200p), 41 tukkakoskeloa (+12p), hiirihaukka, pari kurkea ja vanha mustavaris. Gåulla ristisorsa, koiras-harmaasorsa ja tylli. Kistskärillä isolepinkäinen ja nuori kanahaukkakin näyttäyti.

Klo 9.35. Jari spottas länsipuolelta matalalla lähestyvästä haahkaparvesta odotetun KYHMYHAAHKAN! Ohitti niemen aivan eteläkärjen vierestä, hyvät kuvat olis sieltä saanu. Harmaasorsa sivusi aseman saapumisenkkaa ja pattihaahka jäi siitä päivällä. Lajeja yht. 47!

Jari ja Hanne poistuivat kotimatkalle iltapäivästä ja kantis kiittää asemanhoitajia talkoilusta ja retkiseurasta. Sitten päivän huonoihin uutisiin: Hankoniemeltä on löytynyt viikonloppuna öljyvahingon jälkiä, paakkuja satojen metrien alueelta lähinnä Täktomin rannan tienoilta. Tänään sit havaittiin öljyyntynyt kalalokki Gåulla ja kotilahdelle ilmestyi flegun oloinen alli, joka makas jäällä ja suki aktiivisesti, aika selviä merkkejä öljyyntymisestä vaikka tahroja ei linnussa näkynytkään. Seurataan tilannetta…

Asemanhoitajat ja aamuvakion huuma

Harmaasorsa. (c) Jari Laitasalo

... ja haahkaporukassa muuttanut kyhmyhaahka! (c) Jari Laitasalo

Uddfladanin jäällä makoillut öljyyntynyt alli

18.3.
Ma

Haahkat tulloo! Eteläinen puhuri puski merisorsaa ja vähän muutakin liikkeelle, meno voimistui vakion jälkeen ja viimeisiä parvia kirjattiin myöhäisiltapäivän Gåun retkeltä, ja lopulta summiksi saatiin kokonaiset 3 679 haahkaa (+400p). Muutolla myös mm. 212 metsähanhea, 39 merihanhea, 105 kanadanhanhea, 15 haapanaa, 11 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, 47 tukkakoskeloa, 70 töyhtöhyyppää ja taas mustavaris. Keväälle uusina valkoposkihanhi, tavi, jouhisorsa ja kangaskiuru. Staijia 8h25min ja lajeja 51!

Mustavaris Kistskärin edestä
Kevään eka jouhisorsa haahkojen kanssa

Haahkat tulloo!





Kevät on maaliskuun alun jälkeen ottamassa isoja harppauksia eteenpäin. Hankoniemen kärjen rannat ovat vapaana jäistä, joten antaa lintujen tulla, täällä ollaan vastassa.







1 kommentti:

  1. 23.3.19 lauantaina: Hyvää tarinaa luettavaksi! Tänään nähtiin aseman väkeä ihan livenä navakassa tuulessa. Kiitokset tiltaltin näytöstä. Paluumatkalla näimme hippiäisiä, punarintoja, räkättirastaita, puukiipijän, paljon tinttejä ja menipä siellä peurakin polun yli luontopolun keskivaiheilla. T. Tuulikki ja Juha

    VastaaPoista