Arvioin 10x42-mallin speksejä (näkökenttä, kontrasti, valovoimaisuus) jo vuosi sitten. Nyt, kun ennakkosuitsutus on vaihtunut kiitettäviksi arvioiksi ja tavaraa on saatu kauppojen hyllyille, oli korkea aika saada 8x42-malli omiin kätösiin.
Kun vuosi sitten kokeilin ensimmäistä Suomeen saapunutta demokappaletta, suurin kritiikki kohdistui vähän falskaavaan tarkennukseen ja heikkolaatuisiin silmäkuppeihin. Markkinoille tulevan tavaran toimitus viivästyi kiikareiden viimeistelyjen takia, ja ainakin näitä asioita on Saksan puolella parannettu; nyt tarkennus osuu kohdalleen vaivatta ilman falskaamista, tarkentaessa ainakaan mun silmillä ei näy mitään kuvavääristymiä, ja silmäkupitkin ovat nyt jämäkämpää tekoa.
Muutenkin ne ominaisuudet ovat kohdallaan, jotka aikaisemmin todettiin erinomaiseksi. Kuva on silmiä hivelevä, kontrastikas, terävä, ja kokonaisuudessaan luonnollisen lämmin, joka on todella hyvä parannus Victory-sarjan vanhasta mallista. Omilla silmilläni en huomaa mitään vääristymiä tarkennuksen aikana tai kiikareilla skannatessa. Tästä ilmiöstä muutamat käyttäjät ovat kritisoineet näitä tasauslinssistöjä, sekä Zeissin että Swarovskin malleissa. Sen puolesta näitä kannattaa itse kokeilla, että miten omille silmille istuvat.
Edelleen kiikarin rungon suunnittelusta ja käyttöergonomiasta osaa olla aivan fiiliksissä. Koska uudenlaisen rakenteen ansiosta kiikarien painopiste on lähempänä okulaareja, silmille nostettaessa kiikarit tuntuvat loksahtavan kohdalleen ja niitä on kevyt pidellä. Tämä tasapainopisteen siirtyminen (paradigme shift!) ja laitteen keveneminen ei ole utopiaa, vaan perustuu esimerkiksi erilaisten prismojen käyttöön:
Vasemmalla Schmidt-Pecan-prismat, oikealla Abbe-König-prismat.
© Carl Zeiss Optics.
|
Victory HT -kiikarissa käytettiin enemmän tilaa vieviä, mutta tehokkaasti valoa läpäiseviä Abbe-König-prismoja. Tällainen prismaratkaisu mahdollistaa parhaan mahdollisen valoläpäisyn ja kuvan kirkkauden; HT:t ovat paperilta katsottuna kokoluokassaan markkinoiden valovoimaisimmat kiikarit. SF-kiikareihin puolestaan upotettiin Schmidt-Pecan-prismat. Nämä prismat ovat edellisiin verrattuna kompaktimmat, mutta tällaisella ratkaisulla prisman valonläpäisy putoaa hieman, ja prismaan pitää lisätä kallis peiliratkaisu, jotta valonläpäisy olisi priimaluokkaa. Silti kiikarien valonläpäisy putoaa HT:n 95%:sta SF:n 92%:in. Ei ole kovin suuri pudotus, mutta osittain pienempien prismojen ansiosta painopiste saadaan siirrettyä lähemmäs silmiä.
HT-kiikarin sisäinen rakenne. Pitkä prisma tuo painopisteen lähemmäs kiikarin keskiosaa. © Carl Zeiss Optics. |
SF-kiikarin rakenne. Kevyemmän prisman lisäksi kiikarin painopistettä on siirretty lähemmäs silmiä sijoittamalla enemmän linssejä kiikarin okulaariosan ja prisman väliin. © Carl Zeiss Optics. |
Ergonomian lisäksi tarkennuspyörän sijainti on tämän mallisessa kiikarissa sellainen ominaisuus, johon tulee kiinnitettyä huomiota vasta sitten, kun on välistä katsellut muilla kiikareilla ja kädet löytävät taas SF:ien luokse. Koska tarkennuspyörä sijaitsee kauempana silmiltä kuin monilla muilla "open bridge" -malleilla, kiikareita pidellessä etu- ja keskisormea ei tarvitse taivutella taaksepäin tarkentamista varten. Pikaisella käytöllä tuollaisella ominaisuudella tuskin on mitään väliä, mutta pitkäaikaisella käytöllä, paksut tumput kädessä... niin, noh, kokeilaa! Lisäksi tarkennus äärettömästä lähitarkennukseen vie tarkennuspyörältä 1.8 kierrosta (eli alle 2 täyttä kierrosta), joka on 40% vähemmän edelliseen Victory-malliin verrattuna. Horisontissa rundaavien petojen staijaamisesta voi entistä nopeammin siirtyä jalkojen viereen pudonneen pikkulinnun tsekkaamiseen.
Victory SF 8x42, yksinkertaistettuna yhteenvetona:
+ ennätyksellisen laaja näkökenttä reunasta reunaan terävällä kuvalla
+ keveys ja käyttöergonomia
+ ensimmäisiin testikappaleisiin nähden parannettu, jämptimpi ja nopea tarkennus
+ ilmiömäinen kuvalaatu
- hinta voi olla melkoinen kynnyskysymys
- ei kannata hankkia ilman ennakkotestiä, tasauslinssistö ei välttämättä istu kaikkien silmille
... ja nyt kun SF:iin istuva seipiökin on väsätty, kyllä näillä kelpaa lähteä Batumiin petoja staijaamaan!
Lintuvarusteen sivuilta voi tsekata lisää speksejä. SF:t ovat ainakin kirjoitushetkellä alennuksessa! Zeissin omat tuotesivut löytyvät täältä:
http://www.zeiss.com/sports-optics/en_us/nature/binoculars/victory-binoculars/victory-sf-binoculars.html#inpagetabs-1
Jos tämä ei riitä, niin jatkeeksi voi lukea Richard Gregoryn (Royal Society for Protection of Birds, luonnonsuojelubiologian keskuksen tutkimusjohtaja) mietteitä SF-kiikareista:
http://blogs.zeiss.com/sports-optics/birding/en/review-zeiss-victory-sf-10x42/
Sportman's News -sivustolta löytyy - hehkuttavasta otsikosta huolimatta - hyvä, analyyttinen ja mainiosti taustoitettu arvio:
https://www.sportsmansnews.com/2014/09/the-worlds-best-binocular/#.VcSTfPkprbw
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti