13.9.2020

Halias 1.9.-13.9. - tahtina yksi lintupäivä per viikko

 

 
1.9.
Ti
 
Parin epävakaisen ja kovatuulisen päivän jatkeeksi syyskuun ekana Halias tarjosi parempia puoliaan. Okei, kaikenlaista jännää tässä on toki näkynyt, mutta tänään oli ihan eri tavalla fiilistä ja intoa staijaamiseen. Koko päivän selkeää keliä, sinista taivasta tai yläpilviä, pohjoistuulta aamulla kohtalaisesti tyyntyen iltapäivää kohti.
 
Lintu meni tietenkin korkealta, jo vakiolla sai taiteilla niskoja zeiniitissä lentävien keltavästäräkki- ja vihervarpusparvien kanssa, metsäkirvisistä nyt puhumattakaan. Jalohaikara jälleen paikallisena, vakion puolivälissä puolestaan nähtiin päivän ekat nuoret mehiläishaukat. Petomuutto käynnistyi just vakion jälkeen, kun niemen päälle valui muutama nuori hiirihaukka ja klo 12 jaksolle kirjattiin hieno yhdentoista linnun parvi. Samoihin aikoihin todettiin, että ei tää helppoa oo, vaikka bunkkerin kokoonpano vahvistui päiväretkelle saapuneella Johannes Silvosella ja eilen Täktomissa elämänsä aikaa viettäneellä Juha Lehtisellä. Puoliltapäivin sataman suunnalta saapui korkealle päälle suohaukka, joka saattoi olla naaras-arosuo, nuori sinisuokoiras tai jotain siltä väliltä =D vastaavasti klo 12.50 pohjoispuolelta löytyi pikkufalco, joka omasi kovasti punajalkahaukan piirteitä, jätettiin määrittämättä etäisyyden ja nopean tilanteen takia vaikka nuoren linnun tuntomerkkejä siitä nähtiinkin...

Tuntia myöhemmin Johannes kuskasi bunkkerille Radio Suomen toimittajan, joka lähetti ilmoille lyhyen ja ytimekkään haastiksen Haliaksen menosta puoli kolmen jälkeen. Haastiksen viimeisellä minuutilla Johannes hoksas itäpuolelta leijumassa pienen falcon, ja pienen säheltämisen jälkeen kaikki paikallaolijat seurasivat kaivattua nuorta punajalkahaukkaa! Toiminnanjohtaja nappas Haliaspinnan suorassa radiolähetyksessä! Siinä samalla varpushaukkojen liikehdintä yltyi, ja päivän kolmas lisälaji löytyi etsiessäni spudella pohjoispuolelta jotain Arielin nuotittamaa buteoo, mut kuvaan löytyikin koiras-arosuohaukka! Siihen oli hyvä todeta, että nyt vois ruveta staijaamaan =D

Vailla säännöllistä linjaa liikkuvien lintujen löytäminen korkealta taivaalta osoittautui silti haasteelliseksi, ja tällä kertaa jäimme ilman suurikokoisempia raripetoja. Päivä ei puolestaan ollut rengastusten kannalta häävi, Jake sai verkoista yhden iltavarpushaukan ja parin päivän takaisen palokärjen. Staijia suoritettiin yhtäjaksoisesti klo 6.20-18.40 ja havislitanjaa tulee tässä: haahka 2500p, mehiläishaukka 10m, ruskosuohaukka 3m, sinisuohaukka 2m, kanahaukka 1m, varpushaukka 3p 145m, hiirihaukka 22m, sääksi 1m, tuulihaukka 3p4m, ampuhaukka 1m, nuolihaukka 6p (13 lajia petolintuja!), selkälokki 2kv p (näin muuten yhden nuoren muutama päivä sitten), palokärki 6m, kurki 218m, metsäkirvinen 303m, luotokirvinen 4p3m, keltavästäräkki 40p 393m, västäräkki 20p 92m, pensastasku 5p, pikkusieppo 1p, pähkinähakki 15m, vihervarpunen 30p 669m, lisäksi bunkkerin vierelä nähtiin hienosti NÄÄTÄ. Oikein jees!

Suora radiolähetys bunkkerilta

Ilkka Hakalalle terveisiä =D

2.9.
Ke

Aamustaiji alkoi yhden miehen voimin, sillä pitkäaikaishavainnoijan saapuminen bunkkerille vähän viivästyi. Ehkä nukuin, ehkä en, en mä enää muista, mutta sen muistan että bunkkerille kiipeäminen viivästyi aamuyöstä verkkoihin jääneen lehtopöllön takia. Kuskasin sen ylös näytille Arielin selän taakse, juniori havahtui lintuun viiveellä melko autenttisen reaktion kera =D mut ens kerralla mä voin jättää tuomatta niin jää ne kuittailut päiväkirjaan vähemmälle.

Sääennusteiden mukaan tiedossa oli päivän mittaa voimistuvaa itätuulta, mutta aamu oli vielä lehtopöllön lisäksi oikein kelvollinen. Metsäkirvisten ja peippojen muutto oli mukavaa seurattavaa, samoin varpushaukkoja oli runsaasti liikkeellä jo vakiolla; staijin jatkuessa arvailtiin seuraavamme toistaiseksi kauden parasta varpushaukkamuuttoa. Ja sellaiset lukemat lopulta kirjattiinkin: varpushaukka 245m, hiirihaukka 7m, mehiläishaukka 3m, lisäksi jalohaikara 1m, metsäkirvinen 286m, keltavästäräkki 229m, vihervarpunen 628m ja kirjosiipikäpylintu 4m. Paikallisosastolta mainittakoon 2 pikkusirriä ja pikkusieppo.

Myöhemmin iltapäivästä suoritettiin kauppa- ja vedenhakureissu, illasta sauna uskonto- ja politiikkakeskusteluineen.
 






3.9.
To

Aamusta edelleen navakkaa itätuulta, kääntyen päivän mittaa kaakkoon. Tänään ei tarvinnut sinnitellä tuulisuojien takana pitkälle iltapäivään, vaan yhteltätoista niemelle saapuneet ukkoskuurot ajoivat havainnoijaporukan sisätiloihin. Sitä ennen vakiolla nähtiin Dödille siirtynyt jalohaikara, tukkasotkaparven mukana luoteispuolelle saapunut koiras-punasotka ja kirjosiipikäpylintu. Jake rengasti sirittäjän ja sateiden tauottua iltavarpushaukan, kantis otti pitkät torkut ja puhdist omatuntoaan tyhjentämällä kompostin sekä yhden huussisäiliön, Ariel kävi Gåulla ja kiersi niemeä. Lajeja 62, joista mainittavana vielä haahka 6200p, pilkkasiipi 25m, suokukko 20p, meriharakka 1p1m, räyskä 1"p ja pikkusirri 1p.


4.9.
Pe

Tuuli kääntyi pitkästä aikaa lounaaseen, mutta ei ohjannut kauheasti lintuja niemeen, lähtikö niitä alkuunkaan liikkeelle jos puhallus oli liian navakkaa ja taivaanrannassa näkyi vastassa tummia pilviä. Vakion jälkeen alkaneet sateet pakottivat jälleen havainnoijat tauolle, alkuiltapäivästä otettiin uusi staijisessio ja takseerattiin Gåu. Päivän haviksista valtakunnallisen uutiskynnyksen ylittivät kalalokki 1200p ja keltavästäräkki 40p168m, lisäksi mainittavia haapana 32p25m, sääksi 1m, kapustarinta 6p, vihervarpunen 264m. Keskikokoisia nisäkäspetoja kolmea eri lajia: bunkkerin vieressä 2 minkkiä, kotilahdella saukko ja varismökin petoverkossa kiilunutta varpushaukkaa yrittänyt näätä. Lintulajeja yht. 56.

Pähkinähakkeja näkyy jo säännöllisesti


5.9.
La

Syksyistä. Navakkaa lounaistuulta, vakion jälkeen sadekuuroja pitkin päivää, havaintorutiinit suoritettu, mutta staijitunteja ja rengastuksia kertyi nihkeästi. Ariel poistui kahden viikon mittaisen tutustumisjaksona päätteeksi puoliltapäivin, tilalle katalonialainen bilsanopiskelija Nico Ordax. Pienen intron jatkeeksi lähdettiin porukalla Gåulle - Jake mukaanlukien, harvinaisempaa kuin Hokkanen bunkkerilla - ja nähtiin 4 pikkusirriä, 22 tylliä ja 16 suosirriä ym. Merellä taas haahka 2200p ja kalalokki 1400p. Pakkohan tällaisen kelin on padota, kyllä se tästä kunhan taas vähän selkenee...


6.9.
Su

Vitu mittää... vakiolla hiljaista, vaikka taivaanrannasta ei mitään totaalisen pahoja pilviä puskenut. Suurimmat massat jälleen merellä: haahka 2400p, kalalokki 1400p ja merimetso 2100p. Viikonlopun yleisökierrokselle osallistui seitsemän henkeä, joka vedettiin kimpassa aamupäivällä asemalle saapuneen Johannes Silvosen kanssa. Tälle viikonlopulle piti järjestää myös opaskoulutus, mutta se ei suurta suosiota saavuttanut. Promootiohommien jälkeen pidettiin taukoa ja lähdettiin Gåulle, särkällä jälleen pikkusirri sekä syksyn eka lapinsirkku. Mut kuka perkele keksi laittaa ne katiskat pyyntiin, saldo jäi lähinnä muutamiin näköhaviksiin.... lajeja 58, verkoista palokärki ja varpushaukka.


7.9.
Ma

Aikaisin aamusta vähän pirteämpää menoa, mutta lounaasta saapuneet ukkoskuurot ajoivat staijarit saunan lipan alle, vakion lopussa vettä ja rakeita tulikin sit niin saatanasti notta piha tulvi. Alkuiltapäivästä otettiin uutta starttia, Nico kävi Gåulla ja Johanneksen kanssa kepitettiin ne iltapäivän muuttohavikset mitä kepitettävissä oli. Jonne von Hertzen illalla asemalle, Johannes poistui. Päivän haviksina mm. haahka 2800p, silkkiuikku 6p, ruskosuohaukka 1m, mehiläishaukka 3m, punajalkaviklo 2p, kalalokki 1100p, palokärki 1p 8m, kangaskiuru 3m, metsäkirvinen 93m, luotokirvinen 3p3m, keltavästäräkki 90p83m, västäräkki 17p 119m, peippo 1028m, vihervarpunen 375m, pikkukäpylintu 9m, isokäpylintu 1m, jalohaikara 1p ja syksyn eka pohjansirkku vakiolla. Lajeja 68.

Sateen uhkaa...

8.9.
Ti

Eipä tässä paljoa eilisestä petrattu. Vakio sentään säilyttiin kuivana, mut vettä saatiin yhtäjaksoisesti noin yhdestätoista puoli neljään. Sit kaupoilla käyntiä ja ulkoilua, joku sisätoimistojuttukin piti hoitaa. Haviksissa ei kauheasti positiivista vaihtelua, Jonne näki matalalla länteen lentäneen jalohaikaran, muutolla myös kaakkuri ja 7 kuikkaa, meriharakka myös ä m ja Gåulla pari pensastaskua. Jake ei ees havainnu varpushaukkaa koko päivänä, rengastuksesta puhumattakaan. Lajeja 54.


9.9.
Ke

Kirkas yö laittoi viimein pikkulintua liikkeelle ja hyvää menoa nähtiin aina puoleen päivään asti ennen kiintiösateita. Peippoa ja metsäkirvistä meni sopivia määriä eri korkeuksilla, suurimman osan lasketuista saapuessa niemen kärkeen. Hyvä lämmitelly todennäköisesti ensi viikolla alkavasta peippohelvetistä ja lajistokin lopulta sitä syyskuista itseään. Lomakkeelle mehiläishaukka 4m, varpushaukka 5p45m, ampuhaukka 1m, isosirri 1'p, mustaviklo 3m, valkoviklo 4p, palokärki 11m, metsäkirvinen 259m, lapinkirvinen 1p, luotokirvinen 1p 5m, västäräkki 60p 150m, pikkusieppo 1p, kuusitiainen 17m, pähkinähakki 14m, peippo 3678m, järri 62m, vihervarpunen 1639m, kirjosiipikäpylintu 1m, lajeja yhteensä 72m. Asemalle yhdeksi yöksi Minna Launiainen.


10.9.
To

Yksi muuttopäivä per viikko näyttäisi nyt olevan se tahti. Tuuli kääntyi luoteeseen, voimistui, ajoi aamuvakiota suorittavat etelämetsän suojiin eikä verkkojakaan auottu. Helvetillinen blosis jatkui koko päivän ja lajimäärä jäi lukuun 44. Nico ja Minna poistuivat, illalla tilalle Jari Laitasalo ja Jimmy Träskelin.



11.9.
Pe
 
"... tai sitten ei!" Tänään oli taas ihan kiva päivä eikä sadekaan keskeyttänyt menoa. Havislistaukseksihan se taas menee, mutta menkööt. Mehiläishaukka 4m, ruskosuohaukka 1m, varpushaukka 6p70m, kapustarinta 1p14m, isosirri 1' ed p, palokärki 2p5m, kangaskiuru 2m, törmäpääsky 2m, lapinkirvinen 1m, luotokirvinen 1p 11m (uusi aseman muuttoennätys!), västäräkki 35p 120m, pähkinähakki 19m, peippo 4002m ja vihervarpunen 1841m. Canonisti ihmetteli kun isot pojat kuvat peilittömillä järkkäreillä hakkeja ja mehiläishaukkoja, nikonisti ei ees siinä seurassa kehdannut kaivaa kameraa repusta. Kokoonpanomuutiksina Jonne ja Jimmy ulos, Soiska ja Tirkkonen sisään, päiväretkellä herra Forsman. Lajeja 84!



12.9.
La

Länsituulta siedettävissä, mutta pikkulintumuuton tappavissa rajoissa, vakion alkupuoliskolla hyvää näkyvyyttä ja sateita puoli yhdestätoista eteenpäin. Aika ajoin vettä tuli taas niin että piha tulvi. Vakio kuitenkin suoritettiin askeettisissa oloissa, opastuskierrokselle saapui jälleen osallistujia näistä oloista huolimatta, sit suurin osa päivästä kului erinäisten sisätila-aktiviteettien kanssa. Päivän mainittavimpina haapana 15p82m, kaakkuri 2m, ampuhaukka 1m, naurulokki 50p37m, kalalokki 350p 245m, selkälokki 2p2m (Gåulla "tuhkaselkälokkityyppinen" juttu hetken p), kangaskiuru 1m, syksylle uutena punakylkirastas.


13.9.
Su

Länsituulta edelleen, nyt kipukynnyksen yli eli etelämetsään mars. Selkeällä säällä ynnäiltiin haahkoja, lokkeja, kasvavissa määrin varpushaukkoja ja vihervarpusia, mutta Haliaksen eka tiiralokki on edelleen vain staijareiden haaveissa. Jari kyllä jaksoi muistuttaa siitä että ei olla Morgonlandetilla =D mut muutoin mielenkiintoisuusraja ylittyi 27 tukkakoskelolla, kahdella ampuhaukalla, riskilällä ja härkälinnulla. Jake, Juho ja Soiska poistuivat, päivän päätteeksi Jari kävi Gåulla ja kantis kasas makkariin uuden hyllyn. Taustalla tais soida Necromantian Scarlet Evil Witching Black... Pekka Hänninen saapui vajaan viikon mittaiselle retkelle.

Kyllä tää vielä tästä lähtee...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti