31.8.2020

Halias 18.-31.8.2020 - mörköhelle ja riuttiskausi jatkuu

 

 
18.8.
Ti

Elokuiset lintupäivät jatkuvat. Rengastusvakiota edeltävällä verkkokierroksella Mage toi asemalle mitä kauneimman punaruskean lehtopöllön, syksyn eka ja sanomattakin erinomainen avaus päivälle. Viikon mittaisella fillariretkellä riuttatiiraa ekovuodareihin teemaava Juha Kylänpää kiipesi bunkkerille ensimmäisenä, metsäkirvisten sirahdusten kaikuessa jo taivaalta. Pitkäaikaishavainnoija saapui mäelle taas hieman myöhässä, jolloin sirahduksia kuului jo taukoamatta.

Seuraava nelituntinen olikin sit melkoista säpinää, kun taivaalta kirjattiin syksyn parasta varpuslintumuuttoa so far. Korkealla meni ja varmasti osa ohariksikin, mutta esimerkiksi 2 532 metsäkirvistä tuntui iltahuudossa ihan palkitsevalta. Keltavästäräkit jatkavat vahvaa menoa, tänään 1282m 60p. Lisäksi peippo 715m, vihervarpunen 570m, mereltä merimetso 900p 426m, sekä Magen laskema kovan luokan haahkakertymä 28 700p. Läntinen horisontti oli melkoista pistelauttaa Dödörenin eteläpuolelta Kistskärin taakse ja näkyvyys sen hyvän hetken huippuluokkaa. Lomaketta koristivat myös jänkäsirriäinen 1m, sinisuohaukka 2m, kangakiuru 1m, pikkusieppo 1p ja ilman lisälajeja lomakkeelle saatiin lajimääräksi 94.

Lehtopöllökuvat (c) Mage




19.8.
Ke

Satumaisen kesäiset kelit jatkuvat. Kiipesimme Kylänpään kanssa samoihin aikoihin bunkkerille ja hyvissä ajoin ennen vakion alkua. Eikä kauaa tarvinnut staijata, ennen kuin Juhan tavoite saavutettiin ja Kistskäriltä kuului riuttatiiran ääntä! Pari hassua rääkäisyä, mutta selkeästä suunnasta, ja vähän tuntui oudolta kun ei ensin löytynyt mitään. Juha kirjoitti päiväkirjaan epätoivoisista fiiliksistä, mutta oli kuulemma melkein alkanut leijumaan, kun hetken odottamisen jälkeen Kistskäriltä löytyikin kaksi vanhaa riuttatiiraa. Varmaan laskeutuivat jonnekin katveeseen, ja myöhemmin Mage löysi "sukellusveneluodolta" kokonaiset kolme yksilöä

Lisäksi nähtiin ristisorsa 1' m, kuikkalintuja yhteensä 27m (määritetyistä kaakkuri 4 ja kuikka 11), varpushaukka 103m 2p, kapustarinta 30m, suokukko 6m 10p, punajalkaviklo 3m, metsäkirvinen 2388m (taas sai staijata zeniittiin niskat väärällään), keltavästäräkki 954m, pähkinähakki 1m ja vihdoin nokkavarpunen 1m. Asemalle iltapäivällä Roni Väisänen!

Ekopinnamies ja riuttikset (c) Mage


20.8.
To

Mörköhelle senkus jatkuu ja ulkoilmasta jää iholle nihkeä pinta. Ajankohtaisessa lintutilanteessa ei huomattavia määrällisä muutoksia havaittu, vakion alusta alkaen hyvää menoa sekä metsäkirvisellä (1673m) että päivä toisensa perään upeita muuttoja tarjoavalle keltavästäräkille (1376m270p). Staijia venytettiin sankarillisesti iltaseitsemään, ja eilen asemalle parin yön retkelle saapunut Roni vietti elämänsä aikaa Gåun särkällä. Tiirat jäivät väliin, mut sai se ässä vanhan isosirrin renkaisiin. Haviksista vois mainita myös kiintiösyksynpinnaksi ilmaantuneen ampuhaukan, sekä maakotkan, joka kopattiin Kari Haatajan ilmoituksesta Hangon päältä luoteeseen. No, jätettiin silti määrittämättä, kun meni sen verran kaukaa ja väreilyssä.

Auringonlaskun jälkeen sit koettiin jotain tosi uutta ja ihmeellistä, kun nisäkäsekologit Tomas Lilley, Ville Vasko ja Markku Lappalainen saapuivat Gåun metsän pohjoisrannalle lepakkopyyntiin. Liityttiin Lampisen kanssa seuraan, Aksu oli porukalla mukana paikallisoppaana, todettiin isoviiksisiipan rengastusta ja detektori paljasti KAHDEN PIKKULEPAKON läsnäolosta. Oli isot pojat täpinöissään. Neljän tunnin yöunila mentiin mut joku hinta siitä oli maksettava. Moikattiin myös Väisästä särkällä, nähtiin samalla Saturnus ja Jupiter.

Lepakkopyyntiä pohjoisrannalla (c) Aksu

Isoviiksisiippa sai renkaan


21.8.
Pe

Absoluuttinen kosteuspiste saavutettu, vakiolla kaunista utua niemen ympärillä, joka hetkellisesti peitti kokonaan näkyvyyden, väistyen taas aamupäivän pilvettömäksi taivaaksi. Oli hauska seurata miten sumu ohjasi varpuslintujen liikehdintää sivuille, alas, ja takaisin ylös. Massa taas metsäkirvispainoitteisempaa, 2 846m, peippoja 860m ja keltavästäräkkejä 336m. Yhden aikaan iltapäivällä Roni soitti asemalle ja kertoi särkän suunnalta lähestyvästä petolinnusta, joka "on ehkä ruskis, mutta näin vähän huonosti ja kannattaa kattoa", Kylänpää otti bunksulta koppia ja kantis siirtyi saunan länsipuolelle odottamaan ilmeisen matalalla näkyville saapuvaa lintua. Ja sit saunan leppien takaa Uddgrundetin päälle läpsytteli nuori haarahaukka! Huuto kajahti, bunkkeri huusi takas ("Jooo!"), juoksin vielä koputtamaan tuvan ikkunaan, niin juuri ja juuri etätyöpalaverin aloittamaan ehtinyt Lampinen ehti linnun näkemään. Asemavuodari! Muut raportoinnit sitten rajoittuvatkin havainnoijakokoonpanon muutoksiin; Mage ja Roni poistuivat, tilalle loppupäivän ajan Eeva-Liisa Korpela, Jarmo Ruoho, Petri Saarinen ja Hanne Kivimäki. Staijia yht. 10h55min, lajeja 77.


Viime yön isosirri (c) Roni


The official Insomnium Gatherum fanclub. Halias division. Krediitit oikeasti Magelle, väärä vesileima =D

 
22.8.
La

Sääennuste oli pitkin viikkoa uhannut sateita viikonlopulle, tosin pikkuhiljaa parantuen, ja tänään päästiin lopulta vähän helpommalla kuin odotettiin. Vettä vähän saatiin, mutta ei haitaksi asti.

Tälle päivälle Hanne järkkäsi Haliaksen ystävät -tukijaklubin retken asemalle. Osallistujia saapui yhdeksän ja puitteet olivat kuitenkin kohtalaiset. Gåsörsbergetiltä todistettiin syksyn monipuolisinta kahlaajamenoa tähän mennessä, särkältä poimittiin mm. 40 tylliä, 2 tundrakurmitsaa, 6 isosirrä, 25 suosirriä, 2 punakuiria, iltahuudossa mm. karikukolla ja meriharakalla päivän kahlaajadiversiteetti nostettiin 16 lajiin. Varpuslintumuutosta päästiin käsiksi lähinnä metsäkirvisten ja keltavästärkkien ääniin, eikä rengastajakonkari Ruohon verkkokierroksiltakaan saatu rengastusdemonstraatioita. Retken sai silti leimata onnistuneeksi erityisesti jälkikäteen sadelleen positiivisen palautteen perusteella.

Jengi staijasi bunkkerilla yhteensä 8h32min ja Petri tsekkas Gåun uudelleen iltapäivällä. Päivän parhaimmaksi havainnoksi todettiin kaksi kuhankeittäjää, joista toisen nähtiin ensin laskeutuvan länsirannan suuntaan, kunnes nousivat ja jatkoivat autokenttien suuntaan pois niemestä. Täktomista ilmoitettua koiras-arosuohaukkaa odottivat tunnin, mutta se ei päättänyt saapua tänne. Juha kirjoitti päiväkirjaan isoin kirjaimin "AKI PÄÄSI NUKKUMAAN", ja olinhan mä sitä jo vähän uhonnutkin että lauantaina opastuksen jälkeen vois ottaa tirsat. Taisin nukkua kuusi tuntia ennen havainnoinnin jälkeisiä rutiineja ja uni maitto hyvin vielä niidenkin jälkeen.


23.8.
Su

Sateet hellittivät, lounaistuuli ei, ja vakio oli hiljaisin vähään aikaan. Totaaliseksi wannabe-maailmanparanteluksi se olis mennyt jäänytkin ellei virtavästäräkki olis pudonnut kotilahden suuntaan aamuyhdeksän jälkeen. Keltavästäräkkejä kirjattiin 291m ja metsäkirvisiä 66m, joten pitkälle puoleenpäivään ei tarvinnut staijata. Vakion jälkeen lisää lepoa, Eevi ja Juha kävivät Gåulla, ja Jake kiersi sitä mitä kierrettävissä oli. Klo 12.15. käynnistyi kuun toiseksi viimeinen yleisöopastus neljällä opastettavalla, Gåulta raportoitiin syksyn eka pikkusirri, isosirrejä 9, tyllejä 60, suosirrejä 14p 25m, kuovisirrejä 2.

Väki vaihtuu, Pete ja Hanne lähtivät jo eilen, Juha ja Eevi tänään iltapäivällä, tilalle ensi vuoden siviilipalvelusmiesehdokas Ariel Ahlblad Vaasasta. Lajeja yhteensä 68.


24.8.
Ma

Pikkulintuja ja pikkupetoja hillitsevää voimakasta länsilounaista tuulta jo kolmatta päivää putkeen. Aamupäivän puolella virkeintä menoa havaittiin kahlaajilla: isosirri 10p 7m, tylli 24p16, suosirri 15p10m, punakuiri 3p ja tundrakurmitsa 3p. Ariel viihtyi Gåulla hyvän tovin ja ehti kantiskin sinne pikkukammarin siivoamisen (yks saatanan työmaa taas tämäkin) sekä päivän opastuskierroksen jälkeen.

Tänään oli siis syksyn eka koululaisopastus, Tammisaaren yhden koulun kuutosluokkalaisille, ryhmää kierretettiin pihan kautta bunkkerille ja siitä verkoille. Jake kiersi valitettavasti nollakierrosen, mutta ikään kuuluvan kärsimättömyyden keskelle mahtui myös elämyksiä, joita tarjosivat eteläkärjen tyrskyt, puhelimen näytöltä näytetyt pöllökuvat ja Aksun tuoma karttapohja, jonka äärellä tarinoitiin aseman rengastuslöydöistä, sekä lapintiirojen että punakuirien muuttomatkoista. Iloisina poistuivat, varmaan siksi että pääsivät piinasta =D

.... ja sit samalla kun ryhmän viimeinen on katoamassa pihasta fillarivajan suuntaan, herra Forsman soittaa Täktomista ja kertoo kiljukotkalajin lähestyvän Haliasta, plusmiikasta suoraan länteen! Nappasin pikaisesti evästä mukaan, kiipesin bunkkerille Jake perässäni ja nuotitin samalla särkällä päivystäneelle Arielille, että staijaa koilliseen. Bunkkerilla Berlebach pystyyn, kansio auki ja alta mintuuin skannauksella roudaava KILJUKOTKALAJI löytyi kaupungin suunnasta! Lintu otti yhden liidon kohti kärkeä, ja sopivalla nuotituksella Ariel löysi myös linnun kun merikotka liittyi samaan nosteeseen, mutta se helvetti päätti sit rundata pilveen ja kääntyä takas mantereelle. Lajia siitä ei saatukaan, kaiken lisäks kun Dici spekuloi Haliaksella huomattavasti harvinaisemman pikkukiljukotkan mahdollisuudesta, mutta kelpaahan tuo lajiparikin tälle noviisille Haliaspinnaksi. Näin tarinaa riitti aika alunperin vaatimattoman oloiselta päivältä, nyt tuuli on tyyntynyt ja katotaan kuinka huomenna käy...


Uutta verta bunkkerille!

Aksun väsäämä karttataulu oli tosi hyvä apuväline! Tässä sai selostettua Haliaksen rengaslöytöjä sekä lintujen muuttokäyttäytymistä yleisemmin.

25.8.
Ti

Vähän se vielä koetteli, kun auringonousuun osui intensiivinen ukkoskuuro ja staijaaminen päästiin aloittamaan vasta puoli seiskan aikaan. Staiden väistyttyä kokonaan Hankoniemen päältä saatiin hyvä säpinä aikaiseksi, metsäkirvisiä meni puolessa tunnissa yli tonni ja bunkkerin vierelläkin kuhisi, kun hysyjä oli yht'äkkiä kauheasti näkyvillä ja jotain siitä suihki lomakkeellekin: pajulintu 30p20m, harmaasieppo 78m 6p ja pensastasku mukavat 6m 16p! Metsäkirvisiäkin lopulta 2045m, keltavästäräkit (316m) puolestaan vaihtuivat vihervarpusiin (1716m). Laatuna saatiin 8.30-jaksolla muuttanut peltosirkku, vaikka staijattiin yhtäjaksoisesti klo 17. Dici lähetti Täktomista tänään arosuohaukan, joka ei kuitenkaan niemenkärkeen saapunut. Jakelle vajaa 50 käsittelyä ja niissäkin vain yksi varpushaukka. Tringan nykyinen siviilipalvelusmies Nico Niemenmaa asemalle.






26.8.
Ke

Tuuli tyyntyi ja näkyvä muutto nousi kohtalaiselle tasolle. Metsäkirvinen 478, keltavästäräkki 393, västäräkki 106, peippo 336, vihervarpunen 951 ja varpushaukka 132. Yksi niemellä pyörivistä kuoveista hairahtui meikäläisen vihelteltyyn ja tuli aivan bunkkerin viereen kiertelemään. Luoteeseen suuntaava vanha riuttatiira erehtyi Zeissin näkökenttään ja "pikkubunkkerilta" löytyi helmihopeatäplä! Piti soittaa päiväretkellä ollut Dici paikalle. Pitkäaikaishavainnoija lähti tänään parin yön lomalle, sillä...


Sulla on siinä pari legendaa

27.8.
To

... tänä päivänä Petteri Lehikoinen väitteli ekologian ja evoluutiobiologian alalta filosofian tohtoriksi! Koronapandemiasta johtuen paikalla oli vain rajoitettu määrä väkeä, ja vastaväittelijä & elävä legenda William Sutherland osallistui kotinsa työhuoneesta. Sääli sinänsä, Pepe olisi ansainnut tämän herran paikan päälle ja Will oman kunnianosoituksensa illan bileissä! Tuoretta tohtoria juhlistettiin myöhemmin Töölön kupeessa isolla piknikillä, tää oli iso ilta!




28.8.
Pe

Takaisin asemalle alkuillasta, tänään asemalla havainnoineet kirjasivat mm. 131 varpushaukkaa ja palokärkiä 6m3p, eilen kolme paikallista kehrääjää, varpushaukkoja 145 ja pähkinähakkeja 12. Näkivät myös jalohaikaran molempina päivinä.


29.8.
La

Lupaavan oloinen aamu, kirkasta taivasta ja idänpuoleista tuulta 5m/s. Staijia päivälle kertyi 9h20min ja tulosta tuli mm. 119 varpushaukan, muutaman mehiläishaukan ja ruskosuohaukan, parin sinisuohaukan ja 611 keltavästäräkin muodossa. Merimetsoja 1520p, Jake näki aamun ekalla verkkorundilla paikallisen kehrääjän.

Tänään korkattiin asemalle uusi opastusmuoto, aamupäivä lintuasemalla -retkiopastus, jolloin retkelle ilmoittautuneet saapuivat omatoimisesti eteläkalliolle ja oppaan kanssa vietettiin reilu kolmetuntinen muuttoa seuraten. Siinä saa pitkäaikaishavainnoijakin vaihtelua, kun muuttoa katsoo eri näkökulmasta ja samalla saa johdattaa uusia harrastajia Haliaksen muuton saloihin - ja tietenkin rengastukseen, tälle porukalle saatiin kädessä esiteltäväksi varpushaukka ja pähkinähakki. Selkeästi potentiaalinen opastusmalli, jota tullaan varmasti jatkamaan pitkin syksyä ja ensi vuonna. Opastuksen ohella saatiin se päivän lisälajikin, kun yksi retkeläinen löysi etelämetsästä paikallisen turkinkyyhkyn.
 
(c) Aksu

 
30.8.
Su

Näin se kesä kääntyy syksyyn. Pohjois- ja luoteistuulta, yöllä sadekuuroja tauoten vakion ajaksi tasaiseen tihkuun, ja iltapäivästä saatiin taas uusia sateita. Merellä tietenkin karsea väreily ja vakio meni vähän kärvistelyksi, eikä verkoillakaan ruuhkaa ollut. Bunkkerilta käsin todettiin niemellä olevan kova kuhina, mm. keltavästäräkkiparvia ja sinne tänne sinkoilevia pieniä kahlaajajengejä, joten ylimääräiset staijit unohdettiin suosiolla ja vakion jälkeen lähdimme niemeä kiertelemään. Se tätä päivää sit pelastikin, bunksulta käsin havaitun jalohaikaran lisäksi särkällä hääräsi 2 pikkusirriä noin 12 tyllin ja 7 suosirrin kanssa, niityltä puolestaan nousivat syksyn ekat lapinkirviset ja Jake havaitsi kärjessä vielä kolmannen linnun. Kahden spondevuodarin päivä, projekti etenee! Pyry läks viikonloppuretken jälkeen Helsinkiin, päiväunien jälkeen piti tehdä puutöitä mut pitkä puhelu ja sadekuurot tulivat tielle =) Lajeja 64.
 


31.8.
Ma

Staijia aloitettiin vartin yli kuusi melko optimistisin mielin, ainakin kun eilinen tuntui kelin puolesta välipäivältä. Tuuli puhalsi edelleen pohjoisen suunnilta ja näkyvyyskin oli kohentunut paremmaksi. Päivän massasta vastasivat vihervarpuset, pieniä ja vähän isompiakin kitinäparvia ynnäiltiin yhteensä 1930 yksilön edestä. Paikallinen jalohaikara noteerattiin jälleen.

Puoli yhdentoista aikaan kohahti ja kunnolla, kun Täktomin lintutorni piippasi muuttavan käärkemotkan - kaakkoon! Lähellä kävi! Ihan väärä suunta meidän kannalta, täytyi ehkä enempi toivoa että lintu ois jääny kierteleämään Hangon suuntaan ja koukkais länteen, mutta... sitäkin tietysti mietti, että mistä se tuli, mutta jos lintu on saapunut Hankoon suoraan luoteesta Raaseporin puolelta niin eihän sille mitään tietysti mahda.

Täktömin huikeasta päivästä saatiin sentään vähän rippeitä, kun pari tuntia käärmekotkan jälkeen sieltä ilmoitettiin kiljukotka - länteen! Edellisen bunkkerilta nähdyn rarikotkan jälkeen oli vähän tappiomielialaa ilmassa, että "takaisin se kuitenkin kääntyy" tai sit koukkaa kaukaa pohjoispuolelta. Varmaankin opastusasioiden takia juttelin puhelimessa Johannes Silvosen kanssa bunkkerilta käsin, ja Johannes lintuun liittyen vinkkasikin, et sehän saattaa mennä ihan nätisti pohjoispuoleltakin. Sit aika pian puhelun päättymisen jälkeen staijasin putkella pohjoispuolella ja totesin aika sponden oloisesti että "jumalauta tossahan se menee!" Ja tästä sai vielä aavistuksen verran enempi irti kuin viikon takaisesta linnusta, kerran lintu tuntui kaartavan sopivassa valossa ja vaikka "ihan kuin" 2kv-kiljukotkalle sopivan näköinen selkäpuolen kuviointi ois erottunut, Haliaksen havainto jäi silti lajiparin tasolle (pikkukilju-/kiljukotka). Mut retkikaverin retkikaveri Juha Lehtisellä oli hieno päivä!

Illalla ounasteltiin, että oisko sadekuurot pudottaneet särkälle tavaraa. Ariel läks katsomaan ja ilmoitti iltahuutoon 2 pikkusirriä ja yhden lapinkirvisen. Vähän jäi käärmekotkan missaamisen myötä karvas maku suuhun, mut ei tää lapulta katsottuna huono päivä ollut =D seuraavaksi syyskuu!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti