19.9.2020

Halias 14.9.-18.9.2020 - no nyt tää näyttää siltä mitä pitääkin!

 

 
14.9.
Ma
 
Just sitä mitä otsikossa lukee!
 
Tuuli tyyntyi sinne 7m/s länsipuhallukseksi ja edellisellä viikolla patoutunut muutto purkautui kirkkaana aamuna klassiseksi syyskuiseksi päiväksi Haliaksella: massaa meni, pikkukivoja nähtiin ja ö-mappi kasvoi =D 
 
Syksylle uusia lajeja kaivettiin kolme: Jari skarppas nuoren Peregrinuksen Snappopslandetin suunnalta, vakion jälkipuoliskolla pähkinänakkeli saapui niemeen ja europaea-alalajin naaras ohjattiin verkkoon. Meni siellä jossain viimein se nokkavarpunenkin. Pari päivää sitten ennusteltu peippomyllykin lähti käyntiin, lintua paino Gåulta länteen, niemeä pitkin sekä Tulliniemen puolelta kärjen päälle eri korkeuksista, yhteensä 12 045 yksilön edestä. Varpushaukat skarppasivat yhden kauden parhaimmista 296 muuttajalla, tällä kertaa suoraviivaisesti niemeä pitkin kärkeen. Muita massalajeja olivat vihervarpunen 1732m, västäräkki 50p 318m, palokärki 13m, lisäksi nähtiin mm. ampuhaukka 2m, kangaskiuru 11m, rautiainen 29m, pähkinähakki 20m, sinisuohaukka 3m, mehiläishaukka 2m, lintulajeja yhteensä 82.

Johannes Silvonen saapui opastamaan kahta hankolaista koululaisryhmää (kasiluokkalaisia). Tällä kertaa opastettavat pääsivät näkemään hyvän siivun päivän rengastuskirjosta, kun Pekka Hänniselle kertyi käsittelyjä noin 14 varpushaukan ja viiden pähkinähakin edestä, ynnä muuta sälää. Ö-mappitarina sattui klo 15.30-jaksolla, kun Johanneksen kanssa ihasteltiin mitä ihanimman 1kv-aroharmaalokin ohilentoa kotilahden päältä itään samanikäisen harmaalokin kanssa, laskeutuen Lähisataman luodoille. Ei löydetty kauppareissun ohella uudestaa, ei kuvia, ei lappua, ei spondevuodaria =) soitin linnusta silti Aatulle ja Dicille, ja Dici oli jopa käynyt etsimässä lintua, siitä hyvästä että tieto kulki, vaikka "isot lokit sitä alhaisinta lajiryhmää ovatkin".

Kokoonpanomuutoksiakin tapahtui, Jari poistui ja tilalle Jyrki Mäkelä. Päivä venyi pitkäksi ja päiväkirjaa sai kirjoittaa vielä puoli yhdeltätoista, mutta silti...


Asemanhoitaja Laitasalon tyylinäyte

Ruskea urpiainen renkaisiin

Johannes opastaa

Vihervarpusia renkaisiin


Samoin syksyn eka nakkeli! (c) Jari

15.9.
Ti

... tämä oli niitä päiviä, joiden avulla muistaa miksi tätä hommaa tehdään! Aamuhämärän eka laji oli pikkusieppo, samalla totesin puskissa möykkäävän hippiäisiä ja punarintoja - nyt on tullu jostain! Niemeen ei käynyt kuin hento kaakkoinen puhallus, taivas pilvien peitossa, eikä sateesta kärsitty kuin parin pienen tihkun verran. Vakiolla meni odotetusti tuhansia peippoja ja vihervarpusia, satoja västäräkkejä ja kymmeniä varpushaukkoja, äkkiäkös vielä kärjen verkkoihin iski parinsadan hippiäisen pulssi, nähtävää riitti koko ajan eikä bunkkerilta malttanut oikein missään vaiheessa laskeutua alas. Ulkona vietettiin koko valoisa aika ja tulosta tuli.

Rarisimmat fiilikset saatiin syksyn ekasta taigauunilinnusta, joka vakiolla ilmestyi huutamaan kosteikon viereen, havaittiin kärjessä pitkin päivää ja uskaltautui verkkoonkin melkein iltahämärissä. Päivän eka arosuohaukka meni turhan kaukaa pohjoispuolelta ja jäi kauttalajin tasolle, mutta kaksi arosuojunioria matkustivat eteläpuolelta länteen kahden sinisuon kanssa klo 15.10. Vaelluslinnuista havaittiin kaksi pähkinänakkelia ja kuusitiaiset aloittivat syksynsä kunnon rytinällä. "Hunnien" meno käynnistyi puoliltapäivin ja parissa tunnissa lapulle kertyi 1200 kuusitiaista! Eikä tällä kertaa havislistaa kirjoiteta vain päiväkirjan täytteeksi, kun petomuuttokin oli kokonaisuudessaan runsasta, pienemmistä puhumattakaan, ja kaikkea pikkukivaa saatiin mainittujen lisäksi esille. 
 
Haapana 8p 114m, haahka 1770p, mehiläishaukka 31m, sinisuohaukka 10m, ruskosuohaukka 1m, kanahaukka 1m, varpushaukka 12p 498m, hiirihaukka 33m, tuulihaukka 2p12m, ampuhaukka 1m, kurki 404m (Keski-Suomessa meni yli 20k kurkia...), palokärki 6m, kangaskiuru 1m, metsäkirvinen 239m, niittykirvinen 7p101m, lapinkirvinen 5m, luotokirvinen 8m, västäräkki 35p 695m, peukaloinen 17p, rautiainen 4p 117m, punarinta 37p, leppälintu 2p, laulurastas 6p 46m, hippiäinen 120p 169m, pikkusieppo 3p, kuusitiainen 5p 1212m, pähkinänakkeli 2m, isolepinkäinen 1p, pähkinähakki 2m, peippo 9151m, järri 628m, vihervarpunen 6010m, isokäpylintu 3m, punavarpunen 1m, nokkavarpunen 2m, lajeja 94! Staijiakin 7.00-19.00, ja yrittämistä oitää jatkaa huomennakin sillä Viikistä oli tulossa käärmekotka länteen... tänään oli kuitenkin lintupäivä, kiitos Halias!



Valo oli tasalaatuisen huono, mutta taivaalla oli hienoja pilvimuodostelmia







Illalla Pekka kuskas asemalle vielä lehtopöllön!

16.9.
Ke

Etelään kääntynyt tuuli nosti ajoittaista sumua ja alapilviä. Vakion aikana käytiin Jyrkin kanssa kaikki mahdolliset yhteiskunnan epäkohdat läpi kristillisdemokraateista ja perussuomalaisista suurpetotolitiikkaan. Maailma siinä ei parantunut, oma olokin henkisesti vaan paheni. Eilisen tykitys jäi eiliseen, mutta ei tätä päivää tappotylsäksi voi väittää. Staijia hyvät siivut, Gåulla käytiin ja lajimäärä sinniteltiin lukuun 81. Kaakkuri 1m, mehiläishaukka 13m (osa hienosti matalalla), ruskosuohaukka 4m, sinisuohaukka 1m, ampuhaukka 1p1m, kurki a94m (matalalla niemen päältä), meriharakka 1m, palokärki 3m, haarapääsky 182m, lapinkirvinen 3m, luotokirvinen 8m, pikkusieppo 2p, vihervarpunen 2100m ja syksyn eka sinirinta plusan rajalla. Taigauunilintu ed p.



17.9.
To

Syksyn eka myrsky puskee päälle, pohjois- ja luoteistuulet pitkin päivää 18-20m/s hujakoilla, myrskyn puuskissa jopa 29m/s! Länsirannikolla ihmisiä on pyydetty pysymään sisätiloissa ja Ahvenanmaallakin varmaan ryskyy. Täällä selvittiin suht vähillä vahingoilla, pihan tervalepästä katkes iso oksa ja bunkkerilta hajos yksi tuulisuoja. Staijit tietenkin etelämetsän suojista, ja aika kattavasti taas vakiosta pitkälle iltapäivään. Mainittavimpana jälleen ö-mappiin kolissut nuori aroharmaalokki, joka löytyi leijumasta Kistskäriltä, laskeutui hetkeksi ja jatkoi niemen länsipuolelta NW. Skouppikamaa, tällä kertaa kuvien laatu ei riittänyt siihen et yksiselitteisesti saanu tuntomerkkejä talteen. Tai sit mä määritin väärin, joka on se todennäköisempi vaihtoehto =D

Syksylle uusina metsähanhi 89m ja piekana 2m, muita mainittavia lapasorsa 5p 22m, mustalintu 542m, mehiläishaukka 2m, sinisuohaukka 2m, ampuhaukka 2m, haarapääsky 47m. Petri Saarinen saapui yhden yön retkelle.

Profiilikuvamateriaalia sosiaaliseen mediaan? Tuskinpa


18.9.
Pe

Myräkästä päästiin ja sit nähtiin taas lintuja! Peten kanssa saatiin ahkeroida sekä merelle että taivaalle, Jyrki fiilisteli eikä Pekallakaan ollut tiistain kaltainen hätää verkoilla. Horisontista ynnäiltiin 2527 mustalintua, 302 haapanaa ja 40 jouhisorsaa (pari sorsaparvea tuli itse asiassa hienosti bunkkerin päältä!), petolinnuista nähtiin mm. 29 mehiläishaukkaa, 172 varpushaukkaa, 20 hiirihaukkaa ja piekana. Varpuslinnuista peippojen (5050m) ja vihervarpusten (1530m) seasta erottuivat niittykirvisten yksi kauden kärkituloksista (5p365m) sekä 2 lapinkirvistä, 4 luotokirvistä, 97 västäräkkiä, 42 kangaskiurua, 101 haarapääskyä, 4 pähkinänakkelia, nokkavarpunen, upean monipuolistahan tuo taas oli. Pete spottas syksyn ekan (ja ehkä myös vikan) mustavariksen, mut kuusitiaiset eivät vielä tiistaita suurempia massoja rynnineet (tänään 410m). Taiguunilintu jälleen niemessä.

Mut nyt kisaväsymys otti pitkäaikaisesta niskalenkkiä ja aloin saamaan puoliltapäivin flunssan oireita.Vähän siinä oli hätää että mitäs tehdään, sen tietää aikaisemmista vuosista notta väsymys oireilee flunssan oireina, mut koronavirusta ei tietenkään vois sulkea pois muuten kuin testillä. Viikonloppulomat edessä, mutta sen lisäksi piti järkätä tuuraava opas huomiselle aseman retkiopastukselle! Soitto Johannekselle korjasi onneksi sen, ja hän saapuisi illalla Aapo Salmelan kanssa vetämään huomisen retken. Myöhäisiltapäivätä asemalle Pyry Laurikka ja Kuisma Pylkkänen, alkuillasta Ahti Ihonen, Markus Lampinen ja  Sit vaan asemalle dataamaan muuttoa, pikapakkaus ja Petrin kyydillä Helsinkiin.

19.9. & 20.9.

Viikonloppujengi jatkoi lupaavasti alkaneen lintusyksyn hyvän tuloksen takomista! Lauantaina tyypit kepittivät kohtalaista kurkimuuttoa, kaksi muuttohaukkaa ja rengastivat mm. pähkinänakkelin ja helmipöllön. Sunnuntaina kuusitiaisten seuraava aalto vyörysi asemalle, bunkkerilta ynnäiltiin yhteensä 3678 kuusitiaista ja niistä 400 yksilöä sai renkaan jalkaansa. Hyvä tyypit!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti