17.8.2020

Halias 1.-17.8.2020 - "Aksun kanssa kuultiin yksi riuttis aseman sisätiloihin asti!"

 

1.8.
 La
 
Elokuu! Sen kunniaksi länsituulta, poutaa ja pientä kahlaajaliikennettä: liroja tänään 22p 51m, metsävikloja 3p 1m ja valkoviklo 10p 2m, mutta ei sirrin sirriä. Aamun puolen haviksista mainittavia myös kangaskiuru 2m, pikkutylli 1m, kyhmyjoutsenia merellä 320"22' p. Opastuskierroksella "vain" kaksi osallistujaa, mutta molemmissa potentiaalia aseman toiminnan rekryyteiksi, toinen vastavalmistunut Hanko-opas ja toinen taideopintoja viimeistelevä kirkkonummilainen, molemmilla kiinnostusta rengastus- ja lintuasematoimintaan osallistumisesta. Jäätiin kierroksen jälkeen eteläkallion penkille rupattelemaan ja samalla kuitattiin päivän parhaat havikset: virtavästäräkki kallion yli kaakkoon ja hämmennystä aiheuttanut vanha naaras-mehiläishaukka, minä torspo kun luulin sitä ensin nuoreksi linnuksi =D. Opastuksen aikana näkyi naaraspukuinen ruskosuhaukka ja illalla yhden yön visiitille saapunut Johannes Silvonen näki sääksen, syksynpinnoja kaikki. Lajejakin jopa 76.


2.8.
Su

Lounaistuulta ja yläpilveä, mutta lintuja liikkui yllättävän vaisusti. Mainittavimmat muuttajamäärät kottaraisella 80p 297m ja västäräkillä 20p31m, lisäksi ruokki 9m ja mustalintu 101m. Tästä päivästä maininnan arvoisen leimasi pulmussirri, joka löytyi eteläpuolen luodolta paikallisena muutaman suosirrin kanssa. Aamustaijien jälkeen lepoa, ihmettelyä, kaupoilla käyntiä, pientä siivoilua ja säätämistä, Johannes kävi illalla Gåulla ennen fillariretken jatkamista Hangon muihin maisemiin. Lajeja 68.

"Betoni"luodolla piipersi pulmussirri. Lintua ei tietenkään kuvassa näy, mutta pitihän se piruilla et "etsi kuvasta syksynpinna..."

3.8.
Ma

Sadeaamu ja vakion skippaus. Puoliltapäivin alkoi tapahtumaankin sit ihan eri vaihteella, kun Ohto Oksanen saapui nuoren rengastusharjoittelija Joonas Juujärven kanssa kolmen yön retkelle. Ensitöikseen lähtivät särkälle asentamaan pyydyksiä pyyntiin ja äkkiäkös lärpyttivät sieltä paikallisen riuttatiiran. Läksin kapun penkille ihmettelmään, särkän suunnalta ei ensin löytynyt syyllisiä mut hetken päästä Uddgrundetille laskeutui kaksi vanhaa riuttista yksi nuori mukanaan! Pääsi niitä polkua pitkin kulkeville turisteillekin ihmettelmään. Kahlaajapyynnin virittäminen tuotti lisää tulosta, kun päijäthämäläiset kihlasivat muutaman liron ja yhden mustaviklon, lienee aseman neljäs rengastus kultaisen 80-luvun jälkeen. Päivän päätteeksi grilli kuumaksi ja riuttikset poistuivat kohti lounaisia ilmansuuntia kotilahden päältä.

Mustaviklo! (c) Ohto


Riuttikset Uddgrundetilla...

... ja riuttikset taivaalla, suuntana SW.
 
 
4.8.
Ti

Nyt on hyvä tohina päällä, staijia venytettiin pitkästä aikaa reilusti iltapäivän puolelle, kärjessä pikkulintuverkot auki koko valoisan ajan ja hämärät päälle, ja rengastajaässät kävivät verkkopyynnin ohella kokemassa kahlaajapyydyksiä särkällä, vaikka tänään sieltä ei kummoisempia kokemuksia mukaan tarttunut. Vakion vikalla jaksolla taivaalta kuului pussitiaisen ääntä, etenemmissuunta Hangon kaupunkia kohti, sattuivat Ohto ja Joonas olemaan reissunsa ainoan hetken bunkkerilla =D Muista mainittavista pikkulepinkäinen 1p 1m, cabaret-urpiainen 2' reng, varis 1 reng, suokukko 1reng ja kaksikon tekemän pimeärundin tavirengastus.


Toisinaan lintuverkkoihin jää myös lepakoita - tässä pohjanlepakko

Vegaanisesta illallisesta kehtaa ottaa kuvan!

5.8.
Ke

Pitkästä aikaa tyyntä! Ja tänään Tiiran etusivua täytettiin neljällä haviksella: kyhmyjoutsen 315p, haahka 15 300 p, merimetso 1 100p 34m ja metsäkirvinen 136m. Mereltä löytyi myös kaakkuri 1m ja kuikka 1m, merikihu 5p, taivaalta törmäpääsky 13m, västäräkki 29m, isokäpylintu 8m ja pikkukäpylintu 3m, asemavuodenpinnaksi paikallinen pähkinähakki. Päivän opastuskierrokselle saapui kolme osallistujaa, mutta kierrokselle kertyi mittaa kaksi ja puoli tuntia, joten luulisivat saaneen sisältöä =) Ohto rengasti keskikallion petoverkosta meriharakan ja myöhemmin iltapäivällä variksen.

Ohto opastettavien kanssa väliverkolla

Meriharakka



6.8.
To

Lounaistuulta, muutto melko nollissa eikä merelläkään mitään kulkenut, joten paljoa kerrottavaa ei tästä päivästä jäänyt. Joonas ja Ohto poistuivat, aamulla saivat sen verran pyyntiä että saivat sata käsittelyä jaksonsa kokonaissummaksi. Iltapäivällä piti lähteä Gåulle, mutta paperitöiksi se kuitenkin meni, ja päivän päätteeksi tuvassa soi Heart Like a Grave.


7.8.
Pe

Taas tyyntä ja hyvä niin! Staijaussektori nousi entistä enemmän ylös taivaalle ja pikkulintua oli entistä monipuolisemmin liikkeellä. Metsäkirvinen 206m, haarapääsky 86m, västäräkki 52m, uuttukyyhky 2m ja hakki 1m. Mereltä ynnäilin haahkoja 13 200p. Pehmeää valoa, Suomenlahti tais olla aika pahasti sumussa ja utua riitti länsipuolellekin. Puoliltapäivin lepäilyä, iltapäivällä Gåulle haravoimaan, illalla Aksu Lehikoinen viikon pituiselle jaksolle. Lajeja "vain" 66 mutta mukavammalta tää tuntu =) oli pakastimessa jäätelöäkin jäljellä!








8.8.
La

Satumaisen tyyni ja kirkas aamu, vain pieni tuhnu horisontissa heikensi näkyvyyttä ja tuuli virisi vain aavistuksen iltapäivää kohti. Helleraja rikottiin. Kaksi havainnoijaa bunkkerilla näkee enemmän kuin yksi, tilaisuutta hyödynnettiin ja Aksu laski merialueilta 20 200 haahkaa! Pitkäaikaishavainnoija sai ynnäillä pikkulintuja ja metsäkirvisillä todettiin kauden avaus, 1365 muuttavaa. Mainittavaa menoa myös naurulokilla 144m, keltavästäräkillä 266m, västäräkillä 48m, haarapääskyllä 275m, törmäpääskyllä 26m, harmaasiepolla 39 ja pikkuvarpusella 52m. Helleindikaattorilajit varpunen 3m ja järripeipp 1m syksynpinnoiksi. Länsipuolelta löytyi kolmen vanhan riuttatiiran parvi, joka pörräsi paikallisen oloisena alueella puoleenpäivään asti. Illalla Gåulta löytyi myös yksittäinen lintu.

Rengastuksia päivälle kertyi 25 ja havaittuja lintulajeja yhteensä 82. Havaitusta faunasta voisi mainita myös 35 harmaahylkeen kerääntymä kaukana lounaisella luodolla. Päivän päätapahtumia olivat jälleen onnistunut opastuskierros sekä kunnostetun Kapun penkin roudaaminen alkuperäiselle paikalleen. Nyt on ruosteenestomaalit ja "puolalaisen merimiehen" värit päällä, ja somepostauksen ihailuja tuli ihan Kotkasta asti =)


(c) Aksu



Kapun penkki sai puolalaisen merimiehen värit (c) Aksu


 
9.8.
Su

Eilisen kaltainen upea aamu, lounaistuulta aavistuksen, voimistuen iltaa kohten ja kääntyen pohjoiseen. Lintulajeja tänään 83, massaa eilistä vähemmän, mutta mukavan monipuolista menoa. Syksynpinnoja jopa neljä: härkälintu 2m, kapustarinta 2m, pikkulokki 1m ja leppälintu 1p. Riuttatiiroja riittää edelleen ja niiden perässä liikkuu päiväretkeilijöitäkin. Petteri Hytösen ja Carita Aminoffin kanssa kepitettiin länsipuolelta yksi lintu lounaaseen klo 13.46, HytPe näki uudet linnut klo 14.12 ja 15.56, Lauri Nikkinen havaitsi kotilahdella yhden vanhan linnun puoliltapäivin ja Aksun kanssa kuultiin asemalle yksi lintu vielä alkuillasta - sisätiloihin asti, samaan aikaan kun oltiin asentamassa makuuhuoneen listoja paikoilleen =D ja samalla saatiin makkaria taas asteen lähemmäs valmista. 
 
Rengastksia noin sama määrä kuin eilen, tänään kuitenkin useampi varpushaukka ja pari palokärkeä. Lisäksi nähtiin kahden jalohaikaran parvi matkalla kaakkoon, kyhmyjoutsenia 320"25'p, kuikka 4m, kaakkuri 1m, tuulihaukka 3p5m, törmäpääsky 17m, haarapääsky 144m, metsäkirvinen 677m, collybita-tiltaltti 1' reng, pähkinähakki 4m, merimetso 900p669m, mukavaa alkusyksyn menoa. Jotain ehkä unohtui, mutta silmät sammuivat aika lailla heti kun petiin päästiin.

Varpushaukkojen rengastuskausi on lähtenyt hyvin käyntiin (c) Aksu


Iltastaijilla

Jotain pyydyshommia se miettii...

 
10.8.
Ma

Luoteistuuli laittoi varpushaukkaa ja isompaakin petoa liikkeelle! Staijia venytettiin klo 16.30 asti, summina varpushaukka 138m, ruskosuohaukka 17m (kaikki puvulleen määritetyt nuoria), tuulihaukka 4p14m, samoin merimetsoja liikkeellä 1000p 1562m (lienee kauden paras). Syksynpinnoja kokonaiset viisi: hiirihaukka 5m, sinisuohaukka 1 k 2kv m, kurki 14m, latvasta poimittu nuori kuusitiainen ja alkuillan Gåun retkellä löytynyt aikainen jänkäkurppa. Mukavia myös mehiläishaukka 1m, merikihu 6p7m, pensastasku 2p, keltavästäräkki 64m, pikkukäpylintu 21m ja jalohaikara 1m NW. Rengastuksia kertyi monipuolisesti, mm. 17 varpushaukkaa, vikat iltahämärissä. Asemalle uusina vierailijoina Luonnontieteelliseltä keskusmuseolta Laura Loponen ja Martijn Versluijs. Lajeja 85.


Luhtakerttunen (c) Aksu

11.8.
Ti

Tuuli tänään koillisesta ja staiji aloitettiin vartti ennen vakion alkua, yksi nisari pääsi livahtamaan niemen yli ennen sitä. Massaa eilistä vähemmän, mutta lajistoa taas monipuolisesti, syksylle uusina kulorastas 1m ja käenpiika 1 reng, sekä kanahaukka 1' k reng ja 1m. Parhaimpina sigmoina merimetso 700p 869m, varpushaukka 15p 110m, pikkuvarpunen 55m ja keltavästäräkki 219m. Rengastuspuolelta viisi pikkuvarpusta, luhtakerttunen ja varjaa parisenkymmentä nisaria. Staijia klo 13.30. asti, iltapäivän puolella hiljaisempaa, Aksu ja Martijn etäpalaveerasivat pääkaupunkiseudun suuntaan, kantis torkkui, Laura poistui, päiväretkellä eläinlääkiksen jatko-opiskelija Sanna Aarnio keräämässä rengastetuista linnuista bakteeridataa. Lajeja 80.


Pikkuvarpuset (c) Aksu





12.8.
Ke

Tyyntä ja kesäistä, joten massaa lähinnä mereltä: haahka 11 500p, kyhmyjoutsen 240"26'p, merimetso 700p 269m, muuttoliikehdintä muutoin hiljaisempaa. Laatuna Aksun spottaama peltosirkku, ohitti Etelämetsän meren puolelta (syksynpinna tietenkin) ja länsipuolelta hienosti ohittanut ja kaakkoon suunnannut vanha riuttatiira. Päivän opastuskierrokselle osallistui peruuntumisen takia vain yksi henkilö, Martijn poistui puoliltapäivin, iltapäiväkävelyjen ja Gåun jälkeen Aksun aloitteesta järkkäiltiin pikkukammaria, sortattiin läjäpäin krääsää lähtemään asemalta pois ja purettiin yhteen sänkyyn yläkerran tikkainden kiinnitystä varten uudet reiät. Sykeröllä jäi muuten fleda porakoneeseen kiinni. Saunottiin myös. Lajeja 76.
 
 
13.8.
To

Tuulisempi päivä, aamulla tosi skarppi näkyvyys ja merelle oli mukava katsella. Aksun sanoin "jos joku olis kaivanu nenäänsä Bengtskärin majakalla niin sen olisi huomannut bunkkerilta". No, ainakin nähtiin pari vanhaa riuttista matkalla länteen. Rauhallisemman päivän kunniaksi Aksun koordinoimana touhuiltiin kaikenlaista yleishyödyllistä. Päiväretkelle saapuneen Nico Niemenmaan kanssa vietiin kaikenlaista romua ja jätettä Hankoon, sekä täytettiin vesipullot. Kapun penkki sai uuden ja hienon nimikyltin, kaivon kanssessa ollut muurahaispesä puolestaan sai kyytiä, ja kerättiin vajaa kottikärryllinen kantarelleja parkkiksen tienoolta. Illalla asemalle symbiontteja, Jiri Lilja, Veera Partanen ja Reetta Schroderus.





14.8.
Pe

Eilen saapuneet retkeläiset pääsivät heti kesäisen Haliaksen käsittelyyn, kun bunkkerilla aikaa kului yhdeksän tuntia, verkkoja kierrettiin ahkerasti ja Gåullakin tietenkin käytiin. Mainittavaa muuttoa varpushaukalla 58m, metsäkirvisellä 223m, keltavästäräkillä 78m, syksylle uusina isosirri 1'm ja kirjosiipikäpylintu 1m kolmen pikkukäppärin kanssa. Mereltä ynnäiltiin 320 kyhmyjoutsenta ja 11 000 haahkaa, lajikirjoa täydensivät ruskosuohaukka 1m, hiirihaukka 1m, pensastasku 7p ja varpunen 3m. Asemalle alkuillasta Jari Laitasalo, Markus Lampinen ja Juho Tirkkonen, Aksu ehti alta pois jo aikaisemmin (kiitos viimeisimmästä!). Lajeja 83.


Näitähän riittää molemmille käsille (c) Jiri


15.8.
La

... sellaista tuttua elokuista suorittamista. Kauhea tohina päällä, mutta verkot ja kahlaajapyydykset ammottivat tyhjyyttään. Bunkkerilla oli leppoisaa ja kaikenlaista lauantaikävelijää niemestä taas tapasi, kun yhtenä kauniina ja helteisenä hetkenä kapusi bunkkerille niin sieltä löytyikin Lampenin lisäksi Matti & Hanna Koivula sekä Petteri Hytönen. Schaibanjauhannan keskettyi länsipuolelta kuulunut yksi ja ainoa riuttatiiran ääni.

Enempää ei osattu ja loput tulevat tässä: kyhmyjoutsen 430p, ristisorsa 2m, haahka 2 500p, isokoskelo 290 p 7m, merimetso 950p 261m, mehiläishaukka 1"m, varpushaukka 94m 7p, kanahaukka 2m, tuulihaukka 1p 4m, nuolihaukka 4p, isosirri 1'p, suokukko 28p, tervapääsky 30p 50m, törmäpääsky 10p 8m, räystäspääsky 10p54m, haarapääsky 40p92m. Gåulla minkinperkele. Illalla päivän pölyt huuhdottiin saunan lattianraosta alas ja fiilisteltiin ihanaa elokuun äänimaisemaa.





16.8.
Su

Säpinää! Edellisten aamujen hiljaiset vakiot olivat tiessään, kun niemen ilmatilassa kävi kiva elokuinen kuhina pitkälle puoleenpäivään asti. Kesäisessä kelissä ja alkusyksyn varpuslinnuille ynnäiltiin kivoja summia: metsäkirvinen 1289m, keltavästäräkki 45p 485m, haarapääsky 365m, räystäspääsky 71m, syksynpinnaksi keskikallion reunalla hetken rätissyt pikkusieppo. Lisälajia ei nähty eikä lisälajien ääniäkään kuultu, mut yhtä ja toista pikkukivaa maastossa nähtiin pitkin päivää, joten päivän lajimäärä kipusi kivaan summaan 93. Hienoimpana yhdeksän karikukon parvi bunkkerin päältä etelään.

Puoliltapäivin mökki ja piha tyhnenivät asteittain, viikonloppuretkeläisille kiitos, paikalle jäivät hetkeksi Lampinen ja Aintila odottamaan pyöräilevää bongaria Juha Kylänpäätä saapuvaksi viikon mittaiselle jaksolleen. Leppoisan illanistumisen jälkeen ehti ottamaan jopa kuuden tunnin unet.


17.8.
Ma

Maanantaina jatkettiin siitä mihin sunnuntaina jäätiin, elokuisen aurinkoisessa säässä laskettiin mukavaa pikkulintumuuttoa: metsäkirvisiä 489m, haarapääskyjä 288m, räystäspääskyjä 244m ja keltavästäräkkejä hienot 1569m. Keltavästien lisäksi fiilisteltiin erityisesti räystäspääskyjen menoa, ja yli parisataa lintua tuntuu nykypäivänä huippumuutolta. Kaiholla todettiin, että kaukana ollaan 2000-luvun alun luvuista, myös haarapääskyn kannalta. Molempien lajien taantuma näkyy myös Haliaksen aineistossa ja Haliaksen syysennätys, 6185 räystäspääskyä 25.8.2005, tuntuu melko utopistiselta.

Jalohaikara kalasteli koko päivän Kalskäreillä ja petoverkoista päivän aikana ainoa pyydystetty lintu oli rengastajaässä Lampista miellyttänyt kulorastas. Ja miksi ei ois miellyttänyt muitakin, hieno rengastuslaji kerrassaan. Syksynpinnoiksi rautiainen ja punatulkku, syksy etenee.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti