31.10.2015

Batumi 2015, osa X - Viimeisten päivien kotkahuumaa








Shuamta, 11.10.

Aijjaijjai! Yöllä piinaava tuuli tyyntyi, aamu odotti kirkkaana ja kuulaana, näkyvyyden ollessa vähintäänkin loistava kohti Kaukasian vuoristoa. Sen haistaa heti, että tänään tapahtuu. Tämä on se päivä, kun nähdään hanhikorppikotka.

Ja niin tapahtuikin, heti klo 8.10. kun kapusimme Shuamtan laskentapaikalle revittämään. Ensimmäinen keisarikotka näkyi jo ennen aamuyhdeksää, nuorukainen sai muutenkin olla päivän ensimmäinen kotka. Päivän mittaan nähtiin lopulta mukavat 4 keisarikotkaa; toinen lintu oli Shuamtan nuotittama, kolmannen spottasin myös asemien välistä ja neljäs löytyi Sakhalvashon laskemasta petovirrasta, kaukaa pohjoispuolelta, linnun kuitenkin ottaessa vähän takapakkia pohjoisen suuntaan ja ohittaen lopulta laskentasektorit ”meidän puolelta”.

10 400 hiirihaukkaa toivat tietysti mukanaan muitakin kotkia, kun tänään ynnäiltiin komeat 36 kiljukotkaa (päivyrissä näkyy olevan lisäkommenttina, että ”tämä tykitys vaan jatkuu!”) ja 25 arokotkaa (”taas pari ad-lintua aika perkeleen hienosti”), 90 pikkukiljukotkaa ja 94 määrittämätöntä Aquilaa. Korkealta zeniitistä muutti koiras-sinisuohaukka, arohiirihaukkoja lokakuun linjan mukaisesti kolme lintua, käärmekotkia riitti vielä 58 yksilön ja mustahaikaroita 43 yksilön verran.

Meno yllättäen hiipui aikaisin iltapäivästä, mutta kvaliteettia löytyi sitä mukaa kun jaksoi taivasta seuloa. Tapitin kauas pohjoisen puolelle kun hoksasin tosi hidasta kaartoa tekevän suuren silhuetin. Putki löysi viistosti kohti liitävän ison pedon ja hitaasta siiveniskusta huomasi, että nyt on. ”Tuossa tulee jäätävän iso lintu, jolla on vaalea pää.” Mitään määrityspähkinää tästä ei varsinaisesti saatu, linnun hidastaessa ja kaartaessa seuraavan kerran siipien muoto, onnettoman pieni pää, lyhyt pyrstö ja siipien yläpinnan kontrasti kajauttavat ”GRIFFON!” –huudon ilmaan ennen kuin sitä oikeastaan edes tajuaa, mitä on katsomassa. Odotettu hanhikorppikotka ohittaa lopulta parin kilometrin päästä Sakhalvashon puolelta, mutta pääsinpä lähettämään =) ja se oli tämän jakson kolmaskymmenes petolintulaji!

Astetta kirjavampi nuori pikkukiljukotka...

Vanhempaa pomarinaa...

... ja nuorempaa kiljukotkaa!


Jälleen fulvescens-kiljukotka!

Vaalea nimialalajin hiirihaukka.

Korkealta yli painellut koiras-sinisuo.

Arohiirihaukkaa...


Sakhalvasho, 12.10.

”Pikkukotka, 1’m +-”

Sadepäivästajin ainoa havismerkintä maastopäivyrissä. Onneksi sain välillä nukkuakin pitkään ja sateessa seisoskelu painottui iltapäivään. Alkaa käymään mielenterveyden päälle, jos loppukausi kuluu tällaisissa tunnelmissa…







"Mental!"

Shuamta, 13.10.

Vaihteeksi vähäsateisempi päivä, ja ailahtelevien kelien takia tuntui siltä, että tämä saattaa jäädä kauden viimeiseksi järkeväksi päiväksi. Tänään pitäisi sitten nähdä se maakotka, jos meinataan moinen nähdä ollenkaan. Aamu oli todella hiljainen eikä huono näkyvyys sen enempää toiveita nostanut. Iltapäivästä kuitenkin tapahtui, juuri sopivasti kotkafiilistelyyn. Hiirihaukkoja ei muuttanut reilua tonnia enempää eikä kotkia nyt massapäivän veroisesti mennyt, mutta riittävällä variaatiolla kuitenkin. Päivän ainoa keisarikotka meni melkein ohariksi, Gabi spottasi sen itäsektorilta jo kauas loittonevana. Kiljukotkia kirjattiin 11 yksilöä, vain yksi vähemmän kuin pikkukiljukotkia. Metkan tuntuista, kun kiljukotkia löytää ja määrittää yhtä kovalla tahdilla kuin pienempiä. Tai sitten siinä on kyse jostain aivan muusta… =)

Se päivän kvalitettii pääsi hiipimään esille taas vähän salakavalasti, hyvä ettei mennyt ohariksi. Skannasin taas pohjoispuolen kukkuloita ja katoin, että tuolla kaartelee hiirihaukan kanssa kotka. Putki oikeaan suuntaan ja – kappas – MAAKOTKA! Sen verran aloillaan ehti olemaan, että kerkesin nuotittamaan radiolla Sakhalvashon väelle, nuori kiertelijä otti ja suuntasi kohti koillista ja katosi sen suunnan kukkuloille. Vähän tällaista viimeisen päivän deja vu –fiilistä vuodelta 2012… Chrysa sai kuitenkin olla allekirjoittaneelle se jakson 31. petolintulaji. Metkaa.


Taas o' pahannäköne, tuntomerkit menee täysin ristiin...



Vähän helpompi clanga.




Etelänkeltaperhosia näkyy vielä melko runsaasti, tämä aloillaan pysynyt kaveri sai melko hyvin huomiota.







Sakhalvasho, 14.10.

”Haarahaukka 1’ S
Hiirihaukka 3 N
Kangaskiuru 2 S”

Siinä tämän aamupäivästaijin melko köyhä saldo, kangaskiurut sentään pienenä piristeenä kun – muiden varpuslintujen ohella – nekin ovat olleet kateissa tänä syksynä.

Suurin osa staijista meni jälleen sadesuojan alla seisoskeluksi, seipiölle löytyi uutta käyttä – maapähkinänsärkijänä. Shuamtaan ei lähetetty väkeä ollenkaan, joten miehitys vaihtui puoliltapäivin ja tämä koordinaattori vietti iltapäivän toimistohommissa.

Sakhalvasho, 15.10.

Sateisen päivän jälkeen taas sateinen yö ja seuraava sateinen päivä. Tänäänkään ei lähetetty väkeä Shuamtaan ja paronin tiimi hoiti päivän ensimmäisen puolikkaan, niistäkin pari päivää meni puhtaassa kaatosateessa. Suojan alla seisoskelu osoittautui eilistä palkitsevammaksi; päitä ja sateensuojaa hipoen muuttanut koiras-sinisuohaukka, arosuohaukkoja yhden nuoren ja yhden vanhan koiraan edestä, esiaikuinen kiljukotka, kymmenisen tuulihaukkaa, 6 kangaskiurua, 2 vuorikirvistä ja vajaa viisi tonnia peippoja. Ai että jos Suomessa näkis tällaisen päivän… =)





Shuamta, 16.10.

Viimeinen päivä, jumankauta viimeinen päivä, ja aamusta sataa edelleen vettä ja koko tiimi nukkuu. Ei tätä jaksoa näin sovi lopettaa! Tiukkaa se teki meikäläiseltäkin, mutta saimme sovittua lähdön Shuamtaan klo 10, pakkohan siellä on vielä käydä.

Keli oli täydellisen tyly vielä puoliltapäivin: tihkusadetta, kylmä, tuulee. Hiirihaukoilla oli kuitenkin meno päällä, tuulen tyynnyttyä ja taivaan poutaannuttua kotkakin alkoi lentämään! Hieman yllättäen se vahvempi muuttoväylä kehittyi Sakhalvashon päälle ja siellä neljän hengen kokoonpanolla taisi olla välillä melkoinen kiirus. Shuamtassa oli rennompi meininki, laskenta pyöri todella itsenäisesti, lintua meni mukavasti ja aurinkokin lämmitti. Tavallaan tuntui nurinkuriselta pyytää porukkaa laskemaan hiirihaukkoja siltä vähemmän kotkia antavalta sektorilta, kun vastakkaisella suunnalla näkyisi enemmän lintuja ja viimeisestä päivästä pitäisi päästä nauttimaan. Vaan eipä hätiä, me nautittiin.

Viimeinen laskentapäivä toi tullessaan yhteensä 5700 hiirihaukkaa, joista vajaa puolet laskettiin Shuamtan päädyssä. Lajikirjo oli mainiota; 15 käärmekotkaa, nuori sinisuohaukka, vanha arohiirihaukka, tumma pikkukotka ja sääksi. Yksi yllättävimmistä haviksista oli vanha mehiläishaukka, kuinkakohan kaukaa pohjoisesta tämä lintu on lähtenyt. Kotkia naputeltiin tietokantaan tasaisella tahdilla; pikkukiljukotkat olivat 14 yksilöllä hieman altavastaajina, oli vähän hassua vilkaista kerran yhtä nuorta lintua ja todeta, että hitto vieköön tuo näyttää pieneltä. Suuremmat veivät, 20 kiljukotkaa ja 29 arokotkaa olivat jälleen oikein nautinnollista seurattavaa.

Shuamtan miehittäjiä hemmoteltiin erityisesti 7 KEISARIKOTKAN PÄIVÄMUUTOLLA. Joojoo, parhaimpien kotkapäivien keisarisummat on yltäny yli kymmenen ja muualla päin maailmaa niitä varmasti näkis enemmän, mutta allekirjoittaneelle oli henkilökohtaisesti tärkeää yltää edes lähelle kymmentä.

Rynnistys alkoi kahdella nuorella linnulla. John spottasi länsipuolen sektorilta yhden, ja linnusta keskustellessa Gabi ilmoitti, että täällä idässäkin olis keisarikotka! Seuraava lintu löytyi puoli tuntia myöhemmin, maestro Wright spottasi viistosti kohti tulevan kotkan ja höpisi jotain ”kultaisesta kruunusta”. Suuntasin Zeissin lintuun ja totesin, että tuohan on taas keisari! Tämä lintu oli esiaikuista sorttia, samaa ikäluokkaa (4kv) kuin 12.9. nähty tajunnanköyrijä, tosin tällä pään höyhenten sulkasato oli edistynyt enemmän ad-tyyppiseksi.

Päivän neljäs lintu oli jo puhtaasti vanha yksilö, tämä lipui lopulta melko lähelle laskijoita. Viides löytyy kaukaa pohjoispuolelta, jumalattoman suuri ja hidasliikkeinen tapaus, taisin ilmoittaa että tuleeko tuolta taas joku helvetin korppikotka! Tämä ohitti lopulta kaukaa länsipuolelta, kovasti koitettiin nuotittaa Sakhalvashoon mutta eivät saaneet koppia. Kuudes lintu oli puolestaan nuori, koppasin tämän matkalennossa yhdestä meidän länsipuolen parvessa, ja matkalennossa ohittikin. Seitsemäs lintu oli jälleen vanha, Gabi löysi tämän korkealta itäpuolelta, joka ei onneksi hirveästi hötkyillyt vaan hyvin ehdittiin fiilistelemään. Näin saatiin kasaan todella nätti ikäjäkauma: 3 juv, 1 2kv, 1 4kv ja 2 ad! Pjärkele kun riemuittiin!

Muutto hyytyi puolitoista tuntia ennen varsinaisen laskenta-ajan loppumista. Roudasimme penkkejä takaisin turistisuojaan, siivosimme ympäristön ja tsekkasimme muut materiaalit kantokuntoon. Hetki löi ja Johannes Silvosen tuoma pullo väkijuomaa (kiitos!) narskahti auki. Fiilis oli haikea, mutta jossain määrin myös helpottunut, tästä selvittiin ja tehtiin hemmetin hienoa tulosta. Ampuhaukka sai kunnian olla viimeinen tietokantaan kirjattu petolintu.

Loppubileissä kuitattiin viimein kaivattu Batumi-perinne, kun Vincent kaivoi naftaliinista Chartreuse-pullon! Tätä oli ikävä, ensin kaksi vuotta ja sen jälkeen kaksi kuukautta. Naurettiin, ryypättiin, naurettiin, laulettiin ranskalaisia folkkilauluja ja naurettiin vielä lisää. Loistavat päättäjäiset.

Nuori arokotka...

Esiaikuista arokotkaa..


Nuorempaa kiljukotkaa...
Vanhempaa kiljukotkaa...
... ja taas nuorempaa kiljukotkaa...

... ja sendari vieköön, vanhaa arokotkaa!

Jebu ja jee, perkele!
Sakhalvasho, 17.10.

Aijjaijjai, nyt helpottaa. Herätys klo 5.45. järkkäämään aikaisille lähtijöille aamupalaa (isäntäperhe krapulassa) ja hoitamaan viimeisiä koordinointihommia, niiden jäljiltä ehti nauttimaan mitä upeimmasta aamusta: selkeä taivas, tyyntä, lämmintä ja näkyvyys huippuluokkaa Kaukasuksen ulottuessa todella kauas länteen. Siinä oli hyvä nauttia aamun toista teesatsia Ruslanin pihalla, kun yli lappasi hyvin varpuslintumuuttoa (peippoja, järrejä, pari nokkavarpusta ja arokiuru).

John, Diego ja Gabi jäivät vielä staijaamaan iltapäivään asti, ennen kuin heillä lähtisi kyyti lentokentälle. Vaikka koti-ikävä painaa armotta päälle, ihmisille on silti vaikea sanoa hyvästejä. Klo 9.30. vuokrattu Pajero kokoonpanolla Wehrmann-Resetaritz-Hinckley-Aintila starttasi kohti Batumia, ja Batumin kautta kohti Javakhetin ylänköä. This ain’t over yet.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti