14.5.2023

Halias 24.4. - 14.5.2023 - sadan lintulajin päiviä

 

24.4.
Ma
 
Uusi viikko lähti tahmeasti käyntiin, aamusta lähtien niemellä tiheää säkkisumua, selkeää oli ehkä 40 minuutin ajan, riittävästi paikallisten lintujen tsekkailuun ja muuttavan virtavästäräkin havaitsemiseen. Juho ja Eino takseerasivat Gåun alueen perusteellisesti, aamupäivästä vedin Tammisaaren Mikaelskolanin oppilaille tutustumiskierroksen asemalle. Päivän mainittavina haviksina tavi 67p, lapasorsa 20p ja haarapääsky 1m, illalla asemalle Dolf Assmann.
 
 
25.4.
Ti
 
Helevetin helvetti, flunssan oireet kaatoivat pitkäaikaishavainnoijan tiukasti petiin. Samoin Eino sairastelee ja lepäilee. Juho ja Dolf ahkeroivat sankarillisesti maastossa ja kevät otti tänään ison hyppäyksen eteenpäin, etelärannikollakin nähtiin kaikenlaista sirittäjästä kehrääjään ja ruokosirkkelistä harjalintuun. Haliakselle keväänpinnoja olivat kirjosieppo 1m, suokukko 12p ja räystäspääsky 1m, lisäksi kirjattiin kuikka 56m, ruskosuohaukka 3m, valkoviklo 5m 16p, räyskä 5m, kalatiira 18m32p, lapintiira 8m 10p, metsäkirvinen 52m, mustapääkerttu 1Ä, tiltaltti 7p ja vihervarpunen 351m. Ö-mappiin valahti kolmen mustavalkoisen linnun parvi Dödörenin päältä länteen, vissiin avosetteja, mutta Juho ei ihan ehtinyt naulaamaan. Illalla aseman ympäröi sumu...


26.4.
Ke

... joka tietenkin jatkui sitkeänä tänä aamuna. Sumun keskellä vietetty vakio ei tiputtanut niemeen edes sepelrastasta =( ennen näkyvyyden heikkenemistä Juho ehti laskemaan alleja 2 500p, bunkkerin vieressä ruokaili kevään eka pajulintu. Maastojyrät löysivät Gåun retkellä 70 tavia, 16 jouhisorsaa, 20 lapasorsaa, pikkutyllin ja pensastaskun. Iltapäivällä alkoi vesisäiliöt täyttänyt sade ja illalla asemalle saapui Pekka Hänninen.


27.4.
To

Sumusta kovaan lounaistuuleen, staijausvuorossa taas Juho ja Dolf, Pekka kiersi verkkoja ja rengasti mm. pajulinnunn, kymmenisen punarintaa ja kevään ekan hernekertun. Blosis laittoi vessuja liikenteeseen, summina 322 valkoposkihanhea, 1 389 haahkaa E, alleja 1 403m 2 500p, mustalintuja 1 450m ja pilkkasiipiä 130m. Aamulla kevään ekat nuolihaukat (2m) saapuivat myös Haliakselle. Dolf suoritti Gåun tarkastuksen, allekirjoittaneet lenssu antoi sen verran periksi, että pääsin viemään Juhon ja oman ruhoni kaupoille ruokavarastoja täydentämään. Sit sitä sipulimaitoa naamaan...

Uddskatan ilmasta käsin (c) Aleksi Mikola

28.4.
Pe

Kevyttä etelänpuoleista tuulta ja aurinkoista retkeilysäätä. Mitään järisyttävää ei eiliseen päivään nähden tapahtunut, mustalintujen ja pilkkasiipien muuttosummat samaa osastoa, lisäksi punasotka 1m, tukkakoskelo 106m, meriharakka 206m, lapintiira 48m ja lapinsirkku 1m. Eino ja Dolf poistuivat, vappuviikonlopun kokoonpanon täydensivät Aleksi Mikola ja Ahti Ihonen.


29.4.
La

Pilvisempää, viileämpää, luoteistuulisempaa, vaisumpaa. Parhaimpina haviksina kolme jalohaikaraa ja Juhon tervakiitäläji (?) niemen pohjoispuolella. Haettiin Hangosta juomavettä, alkuillalla saunottiin ja etkovappuiltiin etupihan grillibileillä. 
 

(c) Aleksi

30.4.
Su

Hyvästi huhtikuu! Vapunaaton keli oli taas sitä itseään: koleaa, tihkusateen uhkaa ja hyvät lintuhavikset olivat kovan duunin takana. Pitkäaikainen sairastaa edelleen lenssua ja vielä on hyvä kerätä voimia, kun paikalla on innokasta viikonloppujengiä. Aleksi hoiti aamupäiväopastuksen viiden osallistujan vahvuudella ja nuoriso aloitti kaksi päivää kestävän nuorisovappurallin. Jotain kuitenki: keväälle uusina suosirri 1p ja leppälintu 2p, lisälajina Juhon ja Ahdin näkemä nuori arosuohaukka N, muuta sälää mm. härkälintu 1p, sinisuohaukka 1m, nuolihaukka 1p2m, valkoviklo 22p, merikihu 1p 3m, ruokki 3m, suopöllö 1m ja pikkukäpylintu 9m.


1.5.
Ma
 
Ja sit kohti vuoden parasta aikaa! Tuuli heikkeni eilisestä ja isot ilmavirtaukset käyvät jostain suhteellisen järkevästä suunnasta, kun muutto kulkee ja uusia hysyjä tupsahtelee niemelle. Keväänpinnoina mustaviklo 1m, rantasipi 3p, pensaskerttu 1p ja närhi 1m, kvaleina n-puk sitruunavästäräkki SW ja iltapäivästä saunan takana olevista tervalepistä löytynyt kolmen keltahempon parvi, joka siirtyi länsikärkeä kohti ja katosi. Massoina jouhisorsa 4p 76m, kaakkuri 10m, kuikka 35m, gavia sp 38m, meriharakka 230p 107m, punakuiri 115m, pikkukuovi 76m, ik 282m, lapintiira 70p 125m, merikihu 2p 14m, sekä niittykirvinen 46p. Juho ja Ahti retkeilivät menestyksekkäästi Hangossa (pikkutiira, mustapyrstökuiri, merisirri ja heinätavi), sieltä Juho talsi takaisin asemalle luontopolkua pitkin viikonloppulaisten lähdettyä kotimatkalle. Pekan kanssa tehtiin pieni täsmäisku Gåbin kaltsille ilman lisämainintoja. 
 
 
2.5.
Ti
 
Takaisin staijausvahvuuteen! Juho ja Pekka pitivät vapaapäivää, koska sateinen keli ei alkuun tarvinnut maastoon yhtä ornia enempää ja osa vakiosta kuluikin saunan terassilla. Sateen hieman laannuttua oli hienoa seurata pihan ja länsikärjen ympäristössä pyöriviä kirjosieppoja, leppälintuja ja kerttuja, aamupäivästä niemi olikin sit jo täynnä hysyjä! Vakion jälkeen piti lähteä pika pikaa Gåulle ja tulosta tuli, kun Kalskärsbergetin edustalla hyppi mustaleppälintu, kaksi satakieltä lauloi luontopolun varrella ja särkältä löytyi karikukko! Pari muutakin keväänpinnaa napsahti niemestä, Pekka löysi huussin edustalta käenpiian ja Juho ilmoitti niemen itäreunalta sataman puolella lentävän turturikyyhkyn! Iltapäivästä sää kirkastui ja linnut löysivät tiensä muuanne avoimilta paikoilta. Illalla saunottiin ja ennen bastua ynnäiltiin hyönteissyöjien määrät iltahuudossa: niittykirvinen 101p, leppälintu 28p, laulurastas 54p, hernekerttu 19p, pensaskerttu 1p, mustapääkerttu 32p, pajulintu 25p, kirjosieppo 33p ja virtavästäräkki 1m vakiolla. Hieno päivä!
 
 
(c) Juho


Hysyt tulee!

3.5.
Ke

Kevät jatkuu ja Juho innostui ottamaan rengastusharjoittelijana vastuun päivän verkkokierroksista, ja Pekka sen suostui antamaan. Juho napsikin sit lintuja käsiteltäväksi kevään toistaiseksi parhaana rengastuspäivänä, 50 käsittelyä, niiden joukossa kevään eka ruokokerttunen. Bunkkerilta käsin löydettin hyvä setti lisälajeja, kun turkinkyyhky huuteli niemellä, neljän jalohaikaran parvi muutti ja Pekka spottas pohjoispuolelta itään painaneen mustapyrstökuirin! Juho juoksi verkoilta perään ja nappas Haliaspinnan toista päivää putkeen! Ennen puoltapäivää pinnasankarille saatiin vedettäväksi Lohjalta ryhmä kutosluokkalaisia, sekin touhu palkittiin eteläkallion ylittäneellä keltahempolla. Muita haviksia haahka 5 800p, alli 370m 2 400p, ampuhaukka 2m, merikihu 6m 2p, lapintiira 118m 70p, suopöllö 1 lask, harmaapäätikka 1p, tilhi 43m, mustapääkerttu 24p, sirittäjä 1p, pajulintu 26p ja kirjosieppo 12p. Pekka läks takaisin kaupunkiin ja Juhon kanssa jäätiin vaihteeks kahdestaan asemalle.


4.5.
To

Tä! Aamusta kävi niemelle niin perkeleellisen kolea luoteistuuli pihaan ja kämpässäkin oli niin ankean kylmä, että ehdotin Juholle vakion splittaamista. "Helvetin hyvä idea", sanoi Tirkkonen ja lähti ensimmäiselle vuorolle, kantis jäi lämmittämään kämppää ja kuuntelemaan taiderokkia. Odotuksia ei kauheasti ollut, varsinkaan eilisen jälkeen, mutta Juho jatkoi lisälajiputkea kepittämällä lounaispuoleiselle sektorille pudonneen kyhmyhaahkakoiraan! 7:30 vaihto ja ehdinköhän mä kolme varttian sen betonimöhkäleen päällä olemaan, kun bunkkerin petoverkon puolelta kuului jotain ihmeellistä hentoa vikinää. Seuraavaks bunksun ja latvaverkon välistä näkyi tulipäähippiäinen, joka jatkoi samassa rytäkässä kohti meropspuuta. Nice! Näin mä sit sen spectankin, nousi 30 haahkan perässä ilmaan ja suuntasi Hangon läntiselle selälle. 

Puolenpäivän aikaan piti lähteä kauppareissulle, mutta luoteisen puoleiselle taivaalle kertyi synkän näköistä pilveä. Otinkin sit pitkät päikkärit, Juho kävi Gåulla ja kuvasi niemen päälle sataneita räntäkuuroja. Kauppareissulla näin Tulliniemen luontopolun parkkipaikan ylittäneen nuoren arosuohaukan, sääli että olin ehtinyt parkkiksen väärään päähän =D muut havikset: alli 4 300p, merikihu 6p2m, käenpiika 3p, tilhi 2m, leppälintu 8p, hernekerttu 9p, pensaskerttu 2p, pajulintu 25p, lajeja 89.


5.5.
Pe

Tornien taiston kenraaliharjoitus ei luvannut hyvää huomiselle, lajeja 70 ja huomiselle luvataan samankaltaista keliä. Haahkojen ja allien mielenkiintoisuusrajan ylitti 27 paikallista mustapääkerttua, anekdootteina kulorastas 2m ja nokkavarpunen 1m. Asemalle Pyry Laurikka ja Ahti Ihonen.


6.5.
La

... mut ihan kelvollisesti tässä sit kävi! Tornien Taisto -lintutapahtuman aikana Haliaksella nautittiin tyynestä säästä ja hyvästä näkyvyydestä, mainio retkeilykeli ja ihan kelvollinen tiimi tuotti kahdeksantuntisessa rypistyksessä tasaisesti lajeja. Vaikka Pyry päivyriin kirjoittikin, että havainnoijissa ois ollu parantamisen varaa, niin kyllähän tällä porukalla hyvää jälkeä tehtiin!

Päivän parhaimpiin havaintoihin lukeutuivat etelänkiisla, mustakurkku-uikku, haarahaukka sekä länsipuolelle hetkeksi paikalliseksi pudonnut kyhmyhaahkakoiras, Taiston tuloksen kannalta hyviä lajeja olivat myös tundrahanhi, piekana, ampuhaukka, ruokki, käenpiika ja isokäpylintu. Viime vuoden sumun kirouksesta päästiin eroon ja tapahtuman lajisaldo saatiin kurottua kahta vaille sataan lajiin! Voittoon ei ollut mitään mahdollisuuksia, mut ehkä vielä joskus päästään haastaamaan parhaimpien kosteikkojen äärellä sijaitsevia torneja. Alex ja Ben Nylander saapuivat illalla asemalle, hikoiltuaan Taiston Vanhankaupunginlahden Kivinokan tornissa.


7.5.
Su

Nätti, lämmin ja tyyni aamu. Kuikkalinnut virittelivät kevätsesonkiaan ja aamun aikana ynnäiltiin parisensataa lintua. Allekirjoittanut opasti kauden vikan aamupäivä lintuasemalla -opastuksen ja nuijas taas haarahaukan (eilinen meni lounastauolla), mut kuittasin Kalskärsbärgetin päälle matalalla rundaamaan saapuneella nuorella Peregrinuksella. Niin ja keskellä Gåsörsbuktenin selkää kellui nokikana! Pyry ja Ahti veks, tilalle Aksu Lehikoinen ja Antti Miettunen-Nordström.


8.5.
Ma

No nyt lähtee! Tänään bunkkerilla viihdyttiin tasan viisitoista tuntia ja nautittiin hemmetin upeasta muuttopäivästä! Ainoana lisälajina jalohaikara 2m mut sellainen fiilis oli, että rareja ei tarvittu, kun lajistoa näkyi muuten tosi monipuolisesti. Miettunen ahersi verkoilla ja keräsi rengastusdataan kolmisenkymmentä käsittelyä, Alex ja Ben takseerasivat Gåun ja muu väki viihtyi enimmäkseen mäellä. Lämmin tuuli puhalsi keskikevään niin sorsalintuja kuin kahlaajia Hankoniemelle ja usealla lajilla muuttosummat ylsivät valtakunnallisiin huippulukemiin. Keväälle uusina havaittiin heinätavi 1/1m helvetin lujaa itään ja keltavästäräkki 3m 2p, muutenkin loputtoman tuntuinen havislista kertoo siitä, kuinka kiirenen päivä meillä olikaan! Ristisorsa 8p, tavi 123m 35p, jouhisorsa 25m 2p, lapasorsa 37m 5p, lapasotka 17m, mustalintu 1 605m 10p, kuikka 182m, gavia sp 156m, sinisuohaukka 3m, varpushaukka 15m, tuulihaukka 7m, muuttohaukka 1m (kaakkoispuolelta WNW), meriharakka 324m 30p, suokukko 48m 3p, punakuiri 775m, pikkukuovi 236m, mustaviklo 3p 6m, liro 29m1p, karikukko 1m, ik 672m, merikihu 25m 2p, hernekerttu 28p, pensaskerttu 6p, pikkukäpylintu 44m. Iltahuudossa kirjattiin lomakkeelle 113 lintulajia!

Meriharakoita eteläpuolelta...

... ja punakuireja pohjoispuolelta

9.5.
Ti

Meno rauhoittui hieman eilisestä, mutta aamun kahlaajat ja illan hanhet toivat staijareille viihdykettä. Ensimmäisenä bunkkerille ehtineet meinasivat rankaista, kun aamun ekan punakuiriparven mukana matkasi kaksi pienempää kahlaajaa, jotka sit jäivät määrittämättä. Ehkä keräkurmitsoja! Ö-mappi viuhui myös myöhemmin vakiolla, kun Juho näki eteläpuolella kaukana merellä itään painelleen kihun, joka ehkä oli tumma leveäpyrstökihu, sellainen oli puoli tuntia aikaisemmin Morgonlandetilta ilmoitettu! Tirkkonen myös kävi aamupäiväGåulla ja löysi kevään toisen mustaleppälinnun sekä keltavästäräkin, iltapäivän aalto puolestaan komppas kevään ekan sinirinnan. Antti sulki verkot puoliltapäivin ja poistui, Aksu seurasi perässä iltapäivällä. Alex ja Ben hoitivat iltastaijin ja laskivat noin 19 000 hanhea, joista määritettyjä valkoposkihanhia 862m. Huudossa ynnäiltiin myös tavi 277m 71p, jouhisorsa 24m, lapasorsa 20m 5p, mustalintu 259m, kaakkuri 10m, kuikka 226m, gavia sp 188m, punakuiri 677m 4p, merikihu 12m 4p, suopöllö 1m, satakieli 2Ä ja pikkukäpylintu 159m. Lajeja 104!


10.5.
Ke

Juhon sanoin "aamu oli entistäkin rauhallisempi, oli turha nousta mäelle puoli tuntia ennen vakion alkua =D" lisälajiputki kuitenkin jatkuu, länsipuolen luodoille jäi paikalliseksi 2kv-pikkukajava ja Nylanderit löysivät Uddfladanin rannalta koiras-sitruunavästäräkin! Lintu katosi hetkellisesti, mut lensi pihan ja bunkkerin yli ja jäi p Granskärsgrundetille - kuulin linnun asemarakennuksen sisälle =D Muuttopuoli ois ollu tylsää ilman 209 kuikkaa, keväälle uutena löydettiin harmaasieppo 2m. Pitkäaikainen veti tutustumiskeikan Luonto- ja ympäristökoulujen liiton pienelle retkiporukalle ja lajimäärä kipusi taas mukavaan lukemaan (103). Illalla jätettiin iltastaijit väliin ja seurattiin Ylen suora Muuttolintujen kevät -teeveelähetys! Halias oli vahvasti mukana ja lähetys on edelleen katsottavissa Areenassa. Kiitos Ylen toimitukselle!


Kuikkamuuttoa!

11.5.
To

Hiljaiset muuttoaamut tuomat mukanaan kesäistä fiilistä, Juho teki aamuyökäynnin Gåsörsbergetin kalliolle ja nautti lämpöisestä tunnelmasta. Retkellä näkyi käki ja aamulla kärjessä lauloi kaksi punavarpusta! Muutto tosin oli kovin hiljaista, pääosassa olivat taas kuikkalinnut (yht. 195m). Päivän lisälajit tulivat vasta iltastajilla, kun kaksi jalohaikaraa matkasivat niemen ohi etelään ja mereltä löytyi naaraspukuinen allihaahka matkaamassa länteen! Hyvä putki menossa, myös lajimäärän osalta, tänään lajeja 106!


12.5.
Pe

Komeat retkeilykelit jatkuvat ja aamun lämpötilat ovat entistä korkeampia! Yölämpötilat lähempänä kymmentä astetta ja Juho teki veljesten kanssa taas aamuyön keikan Gåbille, mut ruokosirkkelit ja muut paremmat rarit antavat vielä odottaa itseään. Näissä retkeilykeleissä voi toki olla se puoli, että vakiolla ei kauheasti massaa liiku. Tällä kertaa keskittyminen ei herpaantunut, puoli kuuden jaksolla keltahemppo muutti länteen ja klo 8.30 toiselle aamiaiselle poistunutta Juhoa päästiin juoksuttamaan, kun Alex hiffas Kistskärin suunnalta kookkaan gavian menossa ESE. Muutaman sekunnin ihmettelyn jälkeen saatiin härveli määritettyä eijp-jääkuikaksi! Nuori mies juoksi rinteen ylös kuulemma "kuin Usain Bolt konsanaan" ja ehti näkemään jääkuikan Zeissin putkesta. Onnittelut Haliaspinnasta! Illalla asema saatiin taas täyteen, Nylanderit poistuivat ja tilalle Aleksi Mikola, Pyry Laurikka, Ahti Ihonen ja Joonatan Toivanen. Mokomat näkivät iltaGåulla kolme lapinsirriä. Lajeja 103!
 





 
13.5.
La
 
Kesäinen meininki jatkuu ja korkeat lajimäärät jatkuvat, tänään taas 106 lajia! Nostoina valkoposkihanhi 4 221m, pilkkasiipi 94m, gaviat yht 236m, lapinkirvinen 1p ja keltahemppo 1 k p kärjessä aamun aikana, keväälle uusina tundrakurmitsa 2p, isosirri 2m ja lehtokerttu 1p. Allekirjoittanut "tuhlasi" hienon kevätaaamun sisätiloissa Haliaksen ystävät -tukijaverkoston jäsenkirjettä viimeistellen, nythän se piti tehdä, koska ensi viikolla sitä haluais oikeasti staijata. Lisäksi lähdin aamupäivästä kohti Helsinkiä, tänään On the Rocksissa One Eye Tattoon kymppivuotispirskeet ja huomenna äitienpäiväkahvit Janakkalassa. 

"Who draws the lines between wrong and our rights?
In the heart of the night..."
 
 
14.5.
Su
 
Paluu Hankoon illan viimeisellä bussilla, pimeällä kotilahdella ihastelin rupikonnan huutelua. Viikonloppujengi oli havainnut pussitiaisen (elis Juholle ja Ahdille!), 757 muuttavaa kuikkalintua ja suosirreja 110 paikallista. Asemalla olivat valmiina Petri Saarinen, Jarkko Santaharju, Ossi Tahvonen, Kalle Meller ja Linnea Wartiovaara, pitkän kevätpätkän tehnyt Juho poistui viikonloppuporukan mukana. Juholle suuri kiitos staijausavusta! Se todellakin oli tarpeen, tällaisena kahden duunin keväänä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti