15.7.2021

Keskikesän yölaulajarundeja

 


 
29.6.-30.6.
 
Siitä lie useampi vuosi, kun oon viimeksi ollut Kanta-Hämeessä yölaulajaretkellä. Vanhempien luona vietetyn miniloman aikana ei tietenkään malttanut pysyä paikoillaan, vaan ensimmäisen yölaulajarundin reittisuunnitelma vei Hämeenlinnaan Lammin, Tuuloksen ja Hauhon alueille. Aloitus Ormajärveltä, puoleenyöhön mennessä ei ehtinyt tapahtumaan juuri mitään mut Untulanrannan puolelta kuultu luhtahuitti herätteli ja tarjosi tämän tarinan ensimmäisen spondevuodarin. Untulanharjun parkkiksen vieressä lauloi luhtakerttunen ja Vanhankartanon pelto-ojista löytyi pari viitakerttusta. 
 
Näiden kulmien pellot olivat kuitenkin hiljaisia, Sankolan ja Tuuloksen Tuuloslammien kiertäminen ei antanut edes ruisrääkkää. Mulla oli muutenkin paikkojen hallinta vähän puolivillaista, Tuuloslammit sekä Hauhon puolella Kenkijärvi jäivät kunnolla sivuamatta. Kalailan puolella oli kyllä mielenkiintoista yölaulajamaastoa, yhtä puskanvarsitietä laahustaessani yhytin yllättäen lehtopöllön lentoon!
 
Vaikka yön lajisto jäi vähän yksipuoliseksi, melkoisen hyvissä fiiliksissä olin kuultuani toiseksi viimeiseltä stopilta (Okerlan Vuorenselkä) reissun toisen luhtahuitin ja viimeiseltä (Hyvikkälänjärvi) jopa kolme luhtahuittia! Melkoisen hienon kosteikonkin on paikallinen kartanonisäntä siihen kylkeen rakentanut.
 
Ruha

 
30.6.-1.7.
 
Keskikesän toinen yölaulajaretki sijoittui Janakkalaan Toivanjoen-Kormun-Paiston suunnille. Malttamattomana lähdin taas liikkeelle tunti ennen keskiyötä ja Alajärven rantamilla piti hetken aikaa odotella ennen oikeiden yölaulajien aktivoitumista. Ruhan sillan tuntumassa uiskenteli saukko ja Kuuselan kohdalla seurasin, kuinka töyhtöhyypät vimmatusti varoittelivat pellon yli jolkottelevasta ketusta. Pari hyvää nisäkäshavista ennen ensimmäistäkään varteenotettavaa lintua =D mut odottelun jälkeen samaan pisteeseen kuului lopulta sekä luhtahuitti, luhtakana että kaulushaikara. Kesijärven puoleinen silta ei sekään lintuhaviksia antanut, mutta nyt tienvartta pitkin kipitti siili! Kormun pelloilta löytyi viiiimeinkin ruisrääkkä, sit sitä saikin Paiston tyhjiön kautta suunnata kotiin. Lyhyitä ovat keskiyön pimeimmät hetket, Janakkalan Mallinkaisten ja Jokimaan reitti olis vaatinut vielä yhden yön, mutta tää sai luvan riittää.


2.7.-3.7.

Häme vaihtui pääkaupunkiseutuun ja seuraava yölaulajaretki suuntautui Kirkkonummelle, tällä kertaa seuran kanssa =) liekö sendarin suosiota, rannikkoseudun vaikutusta vai jotain muuta, mutta tämä oli lajistollisesti se tarinan monipuolisin yö. Saltfjärdenin tornille kuului pari luhtakanaa ja pensassirkkalintu,Vårnäsin sillalla ruisrääkkä, Långvikin oikoreitillä kehrääjä (Sammuta auto sammuta auto sammuta auto!!11), Morsfjärdenin lintutornilla tutkassa olleen rastaskerttusen lisäksi pari rytikerttusta, Norra fladetilla aamuyön toinen rastaskerttunen ja siitä välistä se eniten duunia vaatinut viitasirkkalintu! Ja tällä kertaa aamun valkeneminen ei tuntunut antikliimaksilta, vaan kultarintojen, peukaloisten, punarintojen ja sirittäjien konsertto oli upeaa vastaanottaa juuri näin. Saimme vielä hienon siivun alkukesän huumaa, ennen vuodenkierron seuraavaa etappia.

Here at your feet
I rest my head
Hear the roar of time
The birth of stars
- Insomnium: Revelation

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti