2.3.
Jebujee! Saavuin asemalle siinä klo 11 aikoihin ja kuulumisten vaihdon jälkeen kulutin kolme tuntia bunkkerilla, todetakseni että käynnissä ollut etelälounainen tuuli ei ainakaan tuonut Hankoniemen nähin osiin lisää haahkoja. Idässä kellui nätti 56 lapasotkan parvi (17/39). lännessä 14 tukkakoskeloa, kotilahdella telkkien ja iskeloiden seassa 2 uiveloa (1/1, vuooooodari). Päivän päätteeksi suoritetulta Gåun retkeltä irtosi 7 kiurua ja niityn reunamännikössä metelöineet 2 isokäpylintua. Ois voinu olla huonompikin startti! Sellainen fiilis että jos tuulet olis kohdallaan niin jotain tässä ehtis tapahtuakin, toisaalta päivämäärä ei tuulillakaan muuksi muutu ja huhtikuu tuntuu olevan kovin kaukana...
Alkukevään raakaa valoa |
Uiveloita! |
Knölärit olivat tänään erityisen kuvauksellisia |
3.3.
Maaliskuu pysyy maaliskuuna, sen huomasi bunkkerilla kun kahden tunnin staijilla muutolle kirjattiin 2 kiurua ja räksä. Kärjen ympärillä lenteli alleja pienissä parvissa yli 1400 yksilön edestä, joukossa yksi leukistinen kaveri. Onneksi Gåun retki paransi jakson (ja elämän) laatua, kun lahden puolella jäpitti juhlapukuinen harmaahaikara ja Gåsörsbuktenilla ohi liihotti komea koiras-haahka! Keskipäivällä pidettiinkin sit räntäsadetta.
Iltapäivästä kiipesin uudelleen bunkkerille lounaassa kellu 2 ukkohaahkaa lisää ja pilkkasiipiä 21 linnun parvi! Lännessä myös 24 tukkakoskeloa (12/12), lisäksi uiveloita 2/2 kotilahdella ja Aatu näki Hangossa käydessään sepelkyyhkyn. Telkkiä niemeä ympäröivillä merialueilla yht. 120 ja isokossuja 90. Puukiipijä laulaa ja isokäpylintuja tänään 3 Näillä saavutettiin tänään tähän mennessä vuoden korkein lajimäärä (33).
Merikotkat kisailee |
Gåun isoloxioita |
Ardea Kalskärin edustalla |
Yleinen tunnelma Haliaksella alkukeväällä |
4.3.
Nooniiin! Hunajainen näkyvyys ja kevyt NW-tuuli tervehtivät aamulla bunkkerille kavunnutta miehittäjää. Vakiolla muuttajia pyöreä nolla - vaan mitteepä tuota, kun pohjoispuolen korkealla merimerkillä jäpitti ryhdikkäästi ja kaikessa ylhäisyydessään mikäpä muukaan kuin vanha muuttohaukka! Ihanata! Sen puolituntisen ajan ei muille sektoreille tarvinnu tuijotaakaan kun ei mitään muuttoa kuitenkaan mennyt ;)
Samana päivänä koittikin lähtö kotiin - mm, Viikin jatko-opiskelijaseminaari Spring Symposumin järkkäilyissä avustamaan - ja poistuin aseman alueelta iltapäivän puolella. Sitä ennen ehdin näkemään mm. 102 kyhmyjoutsenta, 3 laulujoutsenta, 2 haahkakoirasta, 1200 allia, 2 mustalintua, saman eilisen pilkkasiipiparven, 7 uiveloa ja varpushaukan. Gåun retkellä tuli vastaan samoja kiuruja sekä ardeaa säikytellyt 2kv-kanahaukka.
Talkooväki on avannut näkyvyyttä Gåulle |
Tuolla on ollut hiljaista... |
... mutta tuolta tärppäs! |
9.3.
Spring Symposiumin jälkeisenä päivänä takaisin asemalle - käteen ei tästä päivästä oikein jäänyt muuta kuin iltapäivän räntälumivesisade ja Gåun särkän takana viihtyneet 2 uiveloa, 120 isokoskeloa ja nelisensataa telkkää.
Lumista, räntäistä ja jäistä Gåsörsuddenin särkkää |
10.3.
Voi taateli, säkkisumunhan se heitti eilisen räntäsateen jatkoksi. Näkyvyyttä aamun ekan tunnin aikana kilometri, tuntia myöhemmin alle sata metriä. Oli tässä silti jotain, kun vakion päätteeksi bunkkerin yli muutti pulmunen ja kärjessä pyöri paikallinen punakylkirastas. Parin tunnin sumussa seisoskelun jälkeen tankkasin välirohtoja asemalla ja lähdin Gåulle; Aatun pihassa näkemä laulurastas löytyi uudelleen luontopolun varrelta, ja Gåun särkän pläideparveen oli ilmestynyt koiras-jouhisorsa - mukavaa! Loppupäivä kului Eläintuntemus-kurssin lintuosuuden luentoja tehdessä, kun sumu ei missään vaiheessa enää hellittänyt. Toivottavasti illalla asemalle saapunut Petri Saarinen toisi mukanaan myös parempaa näkyvyyttä.
Tänään komppasin melko kattavasti myös aseman alueen metsiä - Lilla Munkhamnin lepikköä |
Malliesimerkki päivän näkyvyydestä |
Gåsörsbuktenin rantaa |
Laulujoutsenet sumussa |
11.3.
No nyt alkaa tapahtua! Näkyvyys odotetusti parani eilisestä kertaheitolla, joskin muuton kannalta epäedullisella tuulensuunnalla saattoi olla osuutta asiaan. Petrin kanssa kavuttiin bunkkerille ajallaan - hyvästä näkyvyydestä oli tällä kertaa se ilo, että huomasimme auringon paistavan vain kauas Turun puolelle! Hangon päällä oli edelleen sankka pilvipeite eikä sataman maston latvaa meinannut kunnolla näkyä.
Aamun mittaan kuitenkin ripotteli sitä sen tätä. Ekat merihanhet nähtiin jo sisältä, lensivät pihan yli, ja päivän aikana moisia nähtiin lopulta 7 muuttavaa. Vakion toisella jaksolla meni jo aika hienosti 3 harmaahaikaraa, tukkasotkapari ja mereltä saapuneet pari naakkaa. Seuraavalla puolituntisella Petri jo spottasikin yhden päivälle odotetuista lajeista - kaakon suunnalta kärkeä kohti saapuneen koiras-ristisorsan! Kaveri suuntasi Gåulle, totesi et ei sittenkään tänne, ja paineli "kihuluodoille" uiskentelemaan. Seuraaville jaksoille kirjattiin mm. pieni räksäparvi, muutama kiuru, uuttukyyhky ja suht läheltä ohittanut vanha mustavaris! Samoin haahkoja sekä tukkakoskeloita ripotteli harvakseltaa, päivän saldona lopulta 61 haahkaa (18p 43m) ja 24 tukkakoskeloa (10p 14m). Merimetsojakin lopulta yhteensä 25 muuttavaa. 4 uiveloa ja koiras-haapana lämmittivät paikallisosastoa.
Staijia päivälle kertyi rapiat neljä tuntia, aika hyvin tässä vaiheessa maaliskuuta! Bunkkerilta laskeuduttiin alas asemalle välitankkausta varten ja sit suunnattiin porukalla Gåulle. Tässä vaiheessa kaivattu auringonpaiste puski päälle ja antoi kaivattua väriä maisemaan - horisontissa lentäneitä alleja ei meinannu tunnistaa, näyttää auringonpaisteessa aivan eri lajilta kuin pilvisellä kelillä. Pitkästä aikaa Gåulle pääsi etenemään hyvänä rintamana ja mennessä sai rönsyillä mm. lahden ruovikon kautta. Itse kohteella ei kummoisempia nähty, 7 kiurua lähti taas särkän tyveltä, mutta paluumatkalla männikössä laulanut isokäpylintu ilahdutti koko kööriä. Aseman alueella ilmeinen reviiri, lentopoikasia odotellessa. Ennen Kalskärien kallion viereisestä männiköstä löytyi vielä kulorastas - päivän neljäs vuodenpinna ja kokonaissaldo nyt luvussa 93!
Gåun retkellä löytyi myös ruostesiiven toukka |
Gåun jälkeen läksin asemalle pakkaamaan ja siitä talsimaan kohti rautatieasemaa, Aatu ja Pete jäivät saunan terasille odottamaan kevään ekaa hiirihaukkaa ja nauttimaan auringosta =) paluumatkalla junassa, ennen Tammisaarta, spottasin ikkunasta langalla istuvan petolinnun ja kelasin et mikä hiirihaukka siinä oikein istu. Nopea tilanne ja jo ohitettu lintu joten se siitä. Sit Tammisaaressa samaan junaan nousi Micke Wickman! Oon nähny Micken viimeksi varmaan jollain yhdeksän vuoden takaisella Haliaspäiväretkellä, ihan untuvikkona. Micke myös vihjasi, että se näkemäni petolintu oli varmaankin pitempään samalla mestalla viihtynyt hiiripöllö =D tosi skarppia toimintaa taas.
Ei se näin jälkikäteen ajateltuna hirveästi haittaa kuinka nämä alkukevään jaksot vähän aikataulultaan rikkonaisiksi jäivätkin. Kevään eka sitä, kevään eka tätä, sitä Petrinkin kanssa fiilisteltiin että näissä lopputalven retkissä on sitä tietynlaista hohtoa. Kiitos Halias, ensi kertaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti