14.8.2022

Halias, 1.8.-14.8.2022 - "... tai sit sieltä on kaikkien aikojen vihervarpussyksy tulossa"


 
Ei tullu kaikkien aikojen spinarisyksyä tästä. Riuttatiiroja mahtui tälle välille muutama yksilö, sekä se suht aikainen ja syksyn ensimmäinen punajalkahaukka...
 
 
1.8.
Ma
 
Haliaksen elokuu alkoi helteisissä olosuhteissa. Tulevasta kertovat vihervarpuset, joita laskettiin 916 muuttavaa, joko lähtevät aikaisin tai sitten sieltä on kaikkien aikojen vihervarpussyksy tulossa. Maininnan arvoisia myös merimetso 800p 480m, merikihu 2p8m, kalalokki 750p ja kalatiira 90p. Kesätalkoita jatkettiin, ohjelmassa verkkokeppien kunnostusta, puuhommia ja juomaveden hakua. Iltapäivällä asemalle Niilo Jauhola, Markku Mikkola-Roos ja päiväretkelle Aili Jukarainen, Anita ja Joonatan puolestaan poistuivat.


2.8.
Ti

Mitäpä tässä turhia jaarittelemaan, sääennuste näyttää pitkälle aikavälille kesäisiä oloja ja aamut ovat toistaiseksi olleet taas idyllisen tyyniä. Markku kiersi verkkoja. Pete jaksoi staijata pari ylimääräistä tuntia vakion päälle ja Gåulla käytiin pariin eri otteeseen. Lajeja 78, poimintoina kyhmyjoutsen 353p, jouhisorsa 1p, haahka 2800p, lapasotka 2 n-puk m, isokoskelo 310p, kuikka 7m, merimetso 600p 621m, suosirri 54p 18m, punakuiri 1p, merikihu 14p4m, pikkulokki a14m, ruokki 7m, syksyn ääninä vihervarpunen 691m. Petri poistui, kiitos talkootöiden jatkamisesta!


3.8.
Ke

Lämmintä, aurinkoista, aamupäivästä yltyvää etelätuulta. Muutoin varsin arkisen loppukesän päivän piristyksinä olivat kaksi syksynpinnaa, vakiolla muutti kirjosiipikäpylintu kolmen pikkukäpylinnun kanssa ja kotilahdelta löytyi paikallinen heinätavi. Päivän opastuskierrokselle uskaltautui yksi osallistuja. Niilo haravoi länsikärjen niityltä niittojätteet veks ja päivä paketoitiin saunan pehmeillä löylyillä.


5.8.
Pe

Mukava loppukesän lintupäivä; vakiolla kirjattiin mm. törmäpääsky 73m, haarapääsky 78m ja vihervarpunen 1 054m, Gåulla todettiin paikallisina heinätavi, isosirri ja kuovisirri ja pihassa hieno tuoreeltaan nahkansa vaihtanut musta kyy. Mut se riuttatiira pääsi yllättämään, kuului iltapäivästä huussiin, äänestä päätellen paineli Länsikärjen takaa W. Alkuillasta asemalle saapui Tringan nuorisojaostoa ja eeppinen viikonloppu on taas tulossa.


6.8.
La

Todellakin! Viikonlopun eka päivä retkeiltiin varsin dramaattisten käänteiden myötä. Aamuyöstä alkaneet sateet jatkuivat pitkälle iltapäivään, vaikuttaen kahlaajatilanteeseen kuitenkin marginaalisesti. Päivän eka kvali napsahti jo vakion tokalla jaksolla, kun eteläpuolelta löytyi kaksi riuttatiiraa leijumassa kohti kaakkoa, molemmat ad-lintuja. Tähän ehtivät valitettavasti vain paikalla olleet, mutta useammalle napsahti elis. Riuttiksen näkemiseen tarjoutui uusi mahdollisuus heti vakion jälkipuoliskolla, kun Gåun lahdelta löytyi vanha ja nuori yksilö paikallisen oloisena, mutta bunkkerilta lähtenyt tieto ei saavuttanut kaikkia retkeläisiä ennen kuin linnut katosivat.. Eli pitäkää radiopuhelimet mukana ja rarin perään pitää läthteä heti, jos sellaisen haluaa ehtiä näkemään.

Mut vielä mitä, vajaa tunti vakion jälkeen Gåulla kahlaajia rengastamassa ollut poppoo spottas särkän päältä nuoren punajalkahaukan itään! Tämä taas jäi asemalle jääneiltä näkemättä. Mut kahlaajia saatiin kiinni ja jokaiselle retkeläiselle tarttui tästä päivästä elämyksiä muisteltavaksi. Päivän lajimäärä jäi suht alhaiseksi, mutta pikkurarien lisäksi kirjattiin myös heinätavi 1p, isosirri 2p, mustaviklo 3p1m, valkoviklo 16p3m, merikihu 6p1m. Nuorisoretkellä mukana siis kahdeksan osallistujaa sekä oppaat Olli Keskikallio, Juho Tirkkonen ja Ahti Ihonen.




(c) Juho Tirkkonen


7.8.
Su
 
Junnuretken toisena päivänä tuuli hieman hellitti ja sateet väistyivät, Olli suoritti rengastusvakion ja nuorisolle saatiin tällä kertaa ihmeteltäväksi hernekerttuja ja pari nuorta kultarintaa. Päivän kvaliteeteista vastasi Tuukka Rantanen, nuori päijäthämäläinen lupaus spottas ensin itäpuolelta etelään lentäneen pikkufalcon, joka hetken pähkäilyn jälkeen osoittautui nuoreksi punajalkahaukaksi, sekä särkältä paikallisen mustapyrstökuirin.
 
Syksyn merkkejä on ollut muutenkin ilmassa ja viikonlopun aikana syksynpinnoiksi kuitattiin mm. pensastasku, hippiäinen, pähkinähakki ja pikkulepinkäinen. Eli kaiken kaikkiaan onnistunut viikonloppu! Piti kans mainita että Matti ja Hanna Koivula kävivät lauantaina päiväretkellä ja sunnuntaina tupaan saapuivat Jarkko Santaharju sekä Sebastian Andrejeff.
 


8.8.
Ma
 
P#rk#l#ttä! Elokuu jatkuu mukavan leppoisissa merkeissä ja yritystä on kahlaajapyyntiä myöten. Sepi ja Jarna tekivät varhaisyön tunteina täsmäiskun ja sama varmaan toistuu tänäänkin iltahuudon jälkeen. Käytiin myös täydentämässä vesivarastoja, kaupoilla, grillattiin ja juhlistettiin Sebun synttäreittä! Havispuoli oli aika tuttua elokuista tavaraa: haahka 7 600p, merimetso 1550p 461m, tylli 13p 7m, mustaviklo 1p 1m, naurulokki 60p 228m, syksynpinnoiksi kuusitiainen 1m ja järripeippo 1m. Vihervarpusia jälleen yli tuhat muuttavaa ja lisälajina jalohaikara 5m1p. Lajeja 84.
 
 
9.8.
Ti
 
Hiljaiseks ois aamu jäänyt ilman kärjeen saapunuttu naaras-valkoselkätikkaa, lähti bunkkerin itäpuolelta matalalla kohti etelämetsää, osui väliverkkoon mut kimpos komeesti siitä ulos. Jarkko ja Sepi suuntasivat taas kahlaajapyyntiin auringon laskiessa ja nappasivat kauden toisen valkoviklorengastuksen!
 
 
11.8.
To
 
 
Panttaa panttaa, kovaa WSW-tuulta ja hiljaista menoa niin muutolla kuin rengastusvakiollakin. Tylli 8m 13p, suosirri 13m 2p, valkoviklo 8p 6m, kultarinta 1p eli ei hurraamista. Volter Lukander saapui illalla asemalle.
 
 
12.8.
Pe
 
Aamustaijit suoritettiin vajaan viiden tunnin aikana peruspäivä toimistossa -meiningillä, muuttopuolella edukseen erottuivat 19 tundrakurmitsan ja kolmen punakuirin parvi, sekä tonni vihervarpusia. Lounastauon jälkeen kerättiin kimpsut ja painuttiin Gåulle virittämään katiskat, noin kuuden tunnin pyynti antoi pari västäräkkiä, kolme liroa ja Sebun räpsystä napsahtaneen ihanan valkoviklon! Tundrakurmitsoja oli kans 3p hollilla mut niitä ei osattu narrata. Kahlurihaviksina myös tylli 44p, suosirri 27p, mustaviklo 3p ja punajalkaviklo 1p. Anita Bognomini alkuillasta asemalle, lajej 74. 
 


 
13.8.
La
 
Haliaksen syksy nytkähti nyt isosti eteenpäin! Metsäkirvisiä ja keltavästäräkkejä muutti nyt yksittäisten lintujen sijaan jo kunnon parvia, pääskyjä oli kans sadoittain liikkeellä ja varpushaukat avasivat myös kautensa. Helteisessä kelissä oli hyvä staijata piirun vajaa kymmenen tunnin staiji, päivä sinetöitiin Gåbin retkellä ja saunalla. Täktbuktenilta ilmoitettiin tänään kuningaskalastaja, huomenna täällä? Tänään merimetso 750p 588m, varpushaukka 4p 128m, tuulihaukka 1p 9m, pikkutylli 1p, tundrakurmitsa 1p 2m, haarapääsky 120p 388m, räystäspääsky 30p 64m, metsäkirvinen 310m, keltavästäräkki 10p 388m, pähkinähakki 13m, pikkuvarpunen 117m, vihervarpunen 674m, punavarpunen 6m ja tiäis kuinka monetta päivää jalohaikara 1p. Rengastuksia mm. pikkulepinkäinen ja varpushaukka, lajeja 79.
 
 
14.8.
Su
 
 
Ja nyt se vasta nytkähtikin, aamusta pääsi yllättämään suopöllö, vieläpä ad n, verkosta ja rengastettavaksi. Tringan alueella muutenkin lähes vuodenaikaisharvinaisuus! Tänään taas staijattiin ahkerasti, muuttosummina mehiläishaukka 3m, varpushaukka 108m, tuulihaukka 9, metsäkirvinen 113m ja keltavästäräkki 301m.
 
Fenologiarari! (c) Sebu
 
 
Pikkulepinkäiselläkin on viiksikarvat.


 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti