15.5.2022

Halias, 1.-14.5.2022 - 32 donaa hanhia ja keväinen aroharmaalokki


1.5.
Su

Pyryä lainatakseni "näin alkoi sukellusveneetön toukokuu. Jotain kevään edistymisen merkkejäkin havaittiin, kun käenpiika huusi kärjessä, hernekerttu löytyi ja mustaviklo muutti." Vappurariakaan ei perkele löydetty ja kolmena edellisenä vappuviikonloppuna havaittu allihaahkakin veti vesiperän. Lintua kuitenkin liikkuu ja alueellisen mielenkiintoisuuskynnyksen ylittivät lapasotka 16m, haahka 7500p, alli 5000p188m, pilkkasiipi 164m, tukkakoskelo 31p114m, punarinta 110p, kivitasku 20p ja tiltaltti 22p. Vappujengi poistui, asemalle Staffan Blom.




2.5.
Ma

Voijjuma. Navakkaa lounaistuulta mut lupaukset jäivät taas lunastamatta. Keväänpinnaksi leppälintu, muuttopuolella valkoposkihanhi 1791m, jouhisorsa 61m, mustalintu 1359m, kaakkuri 12m, tuulihaukka 5m, punakuiri 65m, metsäkirvinen 33m. Klo 13 jälkeen bunkkerin eteläpuolelta kuului jumalaare tulipäähippiäisen ääntä, eteni linjan edestä kosteikon puolelle, mut mitään ei nähty eikä enempää muutenkaan osattu, vaik koitettiinkin kompata ja yyviä. Lajeja 86.


3.5.
Ti

Eipä ollu herkkua tämäkään päivä, raikas NW-tuuli puhalsi tehden vakiosta varsin vilpoisan ja muuttokaan ei havainnoijia häirinnyt. "Olis ees tullut kunnon räntäsade niin ois voinut olla sisällä hyvällä omatunnolla." Keväänpinnaksi kuitenkin räystäspääsky, käenpiika p kärjessä ja särkällä 90 punakuiria. Kantikselle koitti taas parin päivän tauko havainnoinnista, tänään Anitan synttäriretki Kirkkonummen Norra fladetille ja Morsfjärdenille, huomenna odotti suora radiolähetys Suomenojalta, kutsu kävi Minna Pyykön emännöimään Yle Luonnon Suureen muuttolintuiltaan. Kiitokset, kivaa oli!


Sivullisiakin löysi paikalle. (c) Matti Koivula

5.5.
Ke

Haliaksen pitkäaikaisapina palaili takas asemalle ennen puoltayötä, just sopivasti tuulen kääntyessä etelän puoleiseksi seuraavaa aamua kohti. Fillaroidessa kuulin Hangon ydinkeskustassa laulavan mustaleppälinnun, eilen bunkkerilla ahkeroineet havaitsivat sekä etelänkiislan että kattohaikaran, jälkimmäisestä tais paukkua sekä Pyrylle että Aleksille haliaspisteet!

Tänään vakiolla ei varsinaisesti ollut mikään kiirus ja pari sadekuuroakin ropisi niskaan, mut laatua saatiin, ensin Pyry spottas bunksun päältä mustapyrstökuirin etelään ja kuittas jakson tokan Haliaspinnan! Vakion jälkeen heinätaviukko paineli eteläpuolelta itään, niin ja Staffan tais olla länsirannikon ukkona vähän ihmeissään et mitä me "tuplalimosasta" noin ilakoidaan. Mulle vasta toinen havainto lajista Haliakselta!

Mainittavin massa havaittiin jälleen mustalinnulla (1919m) ja hyönteissyöjiäkin alkaa viimein saapumaan, tänään mm. mustapääkerttu 1p, pajulintu 2p, leppälintu 4p, hernekerttu 11p ja tiltaltti 14p. Määrät tietenkin eri luokkaa kuin saarissa, mut minkäs teet, kivaa tää silti on. Pyry kävi Gåulla iltaretkellä ja kaivoi esiin vielä aikaiset 8 isosirriä päivän viidenneksi keväänpinnaksi.


6.5.
To

Se on toukokuu nyt! Leppoisa lounaistuuli puhaltaa, hysyjä pomppii siellä täällä ja pikkukivojakin näkyy. Keväänpinnoja tänään jopa kuusi kipaletta, vakiolla keltavästäräkki 1m, törmäpääsky 1m, harmaasieppo 1p ja pikkusieppo 1Ä lyhyesti bunkkerin vieressä, Pyry ja Juho yyvivät Gåun iltaretkellä vielä pari pensastaskua ja rytikerttusen. Vakion alkupuoliskolla kaksi turkinkyyhkyä muutti niemen ohitse lopulta länteen suunnaten, hyvää menoa myös punakuireilla 70p 114m ja pikkukäpylinnuilla 67m, hysymääriä mm. kivitasku 16p ja leppälintu 12p. Staffan poistuu ja Halias osallistuu huomenna Tornien Taistoon kolmen havainnoijan voimin. Lajeja 101!


7.5.
La

Jaahas. Tornien Taisto 2022 muistetaan Haliaksen osalta ihan jostain muusta kuin valtakunnallisesta menestyksestä. Päivä alkoi kovalla lounaistuulella ja taivaanrannassa uhkaavalla tuhnulla, joka parin tunnin jälkeen levisi niemen ympärille sakeaksi Haliassumuksi. Sitä ennen ehdittiin näkemään muutama ruokki, yksi riskilä, härkälintu, tuulihaukka, ampuhaukka ja laatuna 2 riuttatiiraa länteen, juuri ennen kuin leppoisa lintuharrastustapahtuma muuttui selviytymistaisteluksi. Taiston loppupuolella sentään osattiin kevään ekat suosirrit (2p4m) ja Pyry skarppas viimsen 10 min sisään kapustarinta-suokukko-sekaparven, sillä viimeisteltiin 84 lajin tulos. Myöhäisiltapäivän komppaus antoi vielä pikkusiepon ja kevään ekan pensaskertun. Sauna lämpeni ja Ahti Ihonen saapui asemalle.

Sumua ei tähän kaivattu. (c) Juho


8.5.
Su

Melko tuulinen päivä jälleen, mainittavaa liikehdintää lähinnä punakuirilla 160p 144m, joten jotain nähtävää oli äitienpäivän aamupäiväopastuksellakin. Lisäksi ristisorsa 8p, pikkutylli 1m, pikkulokki 10m ja nokkavarpunen 1m. "Huomenna nähdään ehkä jotain."


9.5.
Ma

Toukokuu jatkuu varsin arkisena, gavioita ja hysyjä edelleen vaatimattomia määriä ja lisälajikarkelot tuntuvat vain muistoina edellisistä keväistä. Näkyvyys sentään oli kohdillaan ja bunkkerilta käsin sai ynnäillä haahkoja 7500p, uutiskynnyksen ylittivät myös 74m pikkukäpylintua. Kokoonpanomuutoksina Pyry Laurikka poistui ja Vilma Niskanen saapui. Lajeja 81.


10.5.
Ti

Tuuli kääntyi yön aikana lounaaseen ja voimistui Haliasarktikalle suotuisaksi. Vakion aikana meno oli vielä melko orastavaa, mutta puoliltapäivin alkoi hanhea lappaamaan varsin mallikasta tahtia, laajalla rintamalla tosin, onneksi muutamat parvet ohittivat näyttävästi läheltä. Muutto oli voimakkainta myöhään iltapäivästä, klo 19 jälkeen takana oli yhteensä 14 tuntia yhtenäistä staijia, kunnes meno näytti laantumisen merkkejä. Hanhia ynnäiltiin yhteensä 36 200m, joista 15 000 osattiin määrittää valkoposkiksi. Laatua tosin ei osattu lunastaa, puoli seiskan aikaan yhdessä hanhiparvessa meni yksi tumma ja pieni hanhi, liian kaukaa ja sivuvalossa, ja sen jälkeen selän takaa livahti idän suuntaan keltavatsainen västäräkki ärräpitoisella lentoäänellä...

Valkoposkimuuton ohella kirjattiin jouhisorsia 4m, lapasotkia 18m, pilkkasiipiä 3p 57m, tukkakoskeloita 35p 31m, 3 piekanaa, 3 ampuhaukkaa, kevään eka lapinsirri, punakuireja 17p73m, pikkukuoveja 24m, käenpiika 1p ja pikkukäpylintuja 150m. Ahti ja Juho poistuivat, lajeja saatiin kasaan tasan 90.

Yks monesta parvesta



11.5.
Ke

Tuuli edelleen lounaasta, tällä kertaa sateet stoppasivat muuton ja vakion jälkeenkin horisontista näkyi sellaista utua, että parempi oli keskittyä komppaamiseen. Pari päiväretkeläistä oli nähnyt sinirinnan luontopolulla, me osattiin keväälle uudeksi vain sirittäjä. Muitä hyönteissyöjiä seuraavasti: leppälintu 2p, pensastasku 3p, kivitasku 9p, hernekerttu 31p, pensaskerttu 1p, mustapääkerttu 8p, pajulintu 22p, harmaasiepp 4p, kirjosieppo 4p, laatuna Vilman pihalta spottaama paikallinen turkinkyyhky. Sauna lämpeni ja tänään päästiin ajoissa nukkumaan. Lajeja 83.


12.5.
To

Etelänpuoleinen virtaus jatkuu ja alkaa hieman puremaankin! Pitkäaikainen heräs aamulla satakielen lauluun (niemessä 3Ä), sen lisäksi aamun ja aamupäivän aikana keväänpinnoiksi ropisi "marinuskivelle" pudonnut karikukko, öljysäiliöillä kukkunut käki, länsikärjen niityllä laulanut pikkulepinkäinen ja Gåun retkellä särkän kärjestä löytynyt 2kv-aroharmaalokki! Make Hyvärisen liidaama päiväretkiporukkakin pääsi linnun bongaamaan, lienee aseman 8. ja toka keväinen havis mikäli ARK hyväksyy. Arktika edelleen jäissä, muita haviksia mm. käenpiika 1p, törmäpääsky 1p, pensastasku 4p, hernekerttu 34p, pensaskerttu 2p, kangaskiuru 1m, pikkukäpylintu 113m ja nokkavarpunen 2m.



Vilma näyttää cacen paikan

13.5.
Pe

... ja tällä kertaa horisontissa leijunut utu esti muuton saapumista, eikä edes rariutuna toteutunut. Kevään eka lehtokerttu lauloi ihanasti bunkkerin vierellä vakion alussa. Aamustaijien jälkeen otettiin pitkät päiväunet ja siivoiltiin, Vilma poistui kotimatkalle myöhäisiltapäivästä ja Petri Saarinen saapui pitkälle viikonloppuretkelle. Ilonaiheet jäivät silti lintupuolella laihoiksi, lehtokertun lisäksi kirjattiin karikukko 1p, pikkulepinkäinen 1p ja pikkukäpylintu 102m. Alkuillasta asemalle saapuivat Pinja Kettunen ja ensikertalaiset Volter Lukander, Paula Hietanen ja Kati Kauppi. Lajeja 84.


14.5.
La

Tyynin aamu vähään aikaan, vieno SW-W-tuuli puhalsi, pientä saderipsimistä aamulla ja iltapäivällä hentoa sumua. Tulosta saatiin kolmen keväänpinnan edestä: tundrakurmitsa 2m, sinirinta 1p ja kultarinta 2p. Lisäalueen puolelta löytyi muutenkin mukavia määriä hyönteissyöjiä, summina leppälintu 10p, hernekerttu 40p, pajulintu 37p ja kirjosieppo 8p. Piristeinä myös karikukko 2m, mustaviklo 1m, käenpiika 1m ja pikkukäpylintu 68m. Lajeja 87 ja päivän päätteeksi lauantaisauna.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti