30.9.2021

Halias 19.9.-30.9.2021 - "Ulottuihan se hiiripöllövaellus myös tänne!"


 
19.9.
Su
 
Takaisin asemalle puoliltapäivin Petri Saarisen ja Jukka Vilenin kyydillä, eilen vastaanotettu toinen koronarokotus iski sivuvaikutuksia kehiin ja suurin osa päivästä kului vuodepotilaana. Viikonloppujengi oli havainnut yhteensä kahdeksan suopöllöä, joista viisi renkaisiin, lauantaina jalohaikaran ja kolme pikkusirriä, sunnuntaina pihassa paikallisen pohjansirkun. Juho, Pyry, Fränä, Antti, Juha ja Miia poistuivat kukin omia aikojaan ja illalla saatiin vielä itse Pepe Lehikoinen asemalle viikon mittaiselle pätkälle.


20.9.
Ma

Rokotuksen sivuoireet onneksi hellittivät, niin pitkäaikainen pääsi nauttimaan tästä hienosta syyskuisesta lintupäivästä! Eikä tässä ollut sit ironian häivääkään. Aamun puolella Pepe hiffas keskikallion petoverkossa killuvan hiiripöllön ja huutaessaan otti muutaman varmistavan juoksuaskeleen lintua kohti, ulottuihan se länsirannikolla havaittu vaellus myös tänne! Fiilisteltiin, kuvailtiin, vapautettiin bunkkerin länsipuolelle, hipö viihtyi vielä aseman pihassa pitkin päivää ja lähti alkuillasta muutolle. Staijeja ei massoilla pilattu ja hyvin päästiin kaikenlaista kvaliteettia ihmettelemään, pahimmat sytkähdykset tietenkin sai kahdesta vanhasta muuttohaukasta, ensimmäinen ilmestyi kuin tyhjistä niemen päälle kuvausetäisyydelle, toisen spottasin jo kaukaa kaupungin suunnalta ja seurasin kun taivaanjumala tyynen rauhallisesti ylitti kärjen korkealla plusmiikassa. Syksyn ensimmäiset maakotkat löytyivät Hangon kaupungin päältä iltapäivällä, Jugia ja päiväretkellä käynyttä Aatua hemmoteltiin Gåun niityn päällä näyttäytyneellä isokirvisellä (läks pohjoiseen) ja Pete spottas myöhäisiltapäivän puolella vielä virtavästäräkin. Päivän summista mainittakoon varpushaukka 2p 101m, sepelkyyhky 845m, kangaskiuru 36m, niittykirvinen 29p 169m, västäräkki 130p 280m, rautiainen 25p 136m ja vihervarpunen 100p 2714m. Petrin kanssa lähdettiin vielä iltaretkelle Gåulle, yritettiin epätoivoisesti etsiä isokirvistä mut oikeasti nautittiin iltavaloista ja lintupaljoudesta, löydettiin mm. lapinsirkku, pikkusirri, valkoviklo ja muutama tundrakurmitsa. "Ihan kiva!" Asemalle Jonne von Hertzen, huomenna koillistuulen pitäisi tyyntyä ja odotuksia asetettiin korkealle, mutta...
 
Oujee!
 



Oijjoijjoijjoijjoi!!!

Iltaretki Gåulle



21.9.
Ti

"... tulette pettymään", kuten vanha pohjoispohjanmaalainen sanonta kuuluu. Kauniista kelistä kyllä nautittiin, muutto pysyi rauhallisena mut eilisen kaltaiseen kvalitykitykseen ei ylletty. Yöllä ja aamulla saatiin petoverkoista yksi väyrynen (lehtokurppa) sekä sarvi- ja suopöllö, sisämaan kylmä yö sai muihinkin lintuihin hieman liikettä ja vakion aikana ynnäiltiin mm. 390 merihanhea, 324 haahkaa ja 2980 allia, niemen päältä poimittiin 640 sepelkyyhkyä, 51 kangaskiurua ja 211 västäräkkiä. Tinteillä pienimuotoista kaudenavausta, sinitiainen 314m, niemen ylittivät myös kaksi lapinsirkkua, paikallisena pensastasku, kaksi kivitaskua ja pikkusieppo. Iltapäivästä kolme sinisuohaukkaa pyörivät matalalla kärjen päällä tarjoten pahasti hukattuja kuvaustilanteita ja pahoja rytmihäiriöitä jäämättä verkkoihin. Lajeja jälleen 92! Jugi ja Pete poistuivat, tilalle saapuivat Anita ja Tirkkonen, kello yhdeksän rundilla käytiin Juhon johdolla hakemassa Anitalle keskikallion petoverkosta suopöllö ja ylipäätään eka käsittelyetäisyydelle saatu pöllö! Hyvin ajoitettu, enempää pöllöjä ei sit saatukaan hienosta yöstä huolimatta.





Niitä hukattuja kuvausmahdollisuuksia...

Anitan eka pöllö!


22.9.
Ke

Vaisu koillistuuli mylläsi nimessä koko päivän ja taivas pysyi pilvettömänä. Vattulainen ja Forsman saapuivat aamuhämäristä päiväretkelle petolintujen toivossa, päivän parasta massaa tarjosivat kuitenkin sepelkyyhkyt 1531m. Lisäksi kirjattiin ruskosuohaukka 2m, piekana 1m, lapinsirkku 1m, syksynpinnoiksi hömötiainen, kuusitiainen ja isolepinkäinen, verkosta tristis-tiltaltti. Anita poistui kotia kohti ja ehti vielä ennen lähtöään ihastella varpushaukan rengastusta.

Nyt on legendaarista sakkia bunkkerilla


... mut näistä en sit tiedä. (c) Tirkkonen


23.9.
To

"Joopa joo ja tämmönen päivä tänään." Kaikenlaisia fraaseja siinä taas huudeltiin, kun navakka etelätuuli senkus yltyi päivän aikana ja ennusteet povasivat kolmelta iltapäivällä saapuvaa monsuunisadetta. No, Pepe kiipes verkoilta bunkkerille, istahti pikkujakkaralle, rupes tuijottaan spudella merelle ja spottas länsipuolelta sisään saapuneen 2kv-aroharmaalokin! Härveli putos toviksi särkälle, Tirkkonen sattui olemaan sopivasti Gåbilla ja napsi dokumenttikuvat saman tien talteen. Pepe läks Gåbille naulaamaan, Jonne ehti tilanteeseen mukaan ja jumalaissön Dici kiipes just oikeaan aikaan bunkkerilel kuittaamaan linnun. Härveli läks Hankoon sit jossain vaiheessa. Muuta raportoitavaa ei tästä päivästä sit talteen jäänytkään, bunkkerille kiivettiin uudelleen lounaslauton jälkeen pari tuntia kestäneelle merilintustaijille, alkuillasta käytiin kaupoilla, vedenhakureissulla ja noutamassa Olli Keskikallio asemalle. Tä!


Cacedokkarit (c) Tirkkonen


Saukon photobombauksen dokumentoi Pepe

Horisontti taipuu (c) Tirkkonen


24.9.
Pe

Monsuuni jatkui seuraavaan aamuun, joten Jonne ja Pepe lähtivät aamusta litomaan. Vakio oli melko hiljainen (jos sateen ropinaa kuoritakin huppua vasten ei lasketa) ja monsuunin hellitettyä Olli pääsi tuoreen asemarengastajan luvan nojalla availemaan verkkojakin. Päivän haviksina mm. tukkasotka 220p 14m, telkkä 440p, kapustarinta 8p, tundrakurmitsa 3p, valkoviklo 1p ja jänkäkurppa 1p. Asemalle Aksu Lehikoinen, Pyry Laurikka, Valtteri Lehto ja Inari Nousiainen.


25.9.
La

Pyry ja Juho suorittivat pöllövakion eilisen puolella ja kyttäsivät sadetutkaa sen verran, että avasivat petoverkot uudelleen noin neljältä aamulla. Kannatti, sillä tuhnuisessa kelissä sieltä saatiin melkonen aamunavaus, ensin varismökin petoverkon suunnalta kuului epämääräistä huutelua ja pienen petolinnun kimitystä, sit Juho ilmesty pihalle vanha nuolihaukka käsissään! Rengastushuoneeseen viriteltiin kuvausstudio ja tätä harvinaista rengastuslajia - ja vielä harvinaisempaa rengastettavaa ikäluokkaa - tutkittiin huolella. Hyvä meininki jatkui tuhnukelin hallitseman vakion alkupuoliskolla, kun muutolle kirjattiin lyhyessä ajassa kolme pohjansirkkua ja yksi "tsik-sirkku", näistä kaksi ensimmäistä pohjansirkkua saatiin verkkoon ja rengastettavaksi, Pyrylle vieläpä napsahti Haliaspinna! Tuhnun seasta skannattiin muutolle myös 410 niittykirvistä, 1197 vihervarpusta ja 13 kangaskiurua, mereltä kolme ruokkia m. Vessuja alkaa todella kerääntymään Hankoniemelle, tukkasotkia kirjattiin 170p 171m ja telkkiä 760p. Iltapäivällä vähän polttopuumatksun roudaushommia ja sauna.
 





Pitihän sitä... (c) Juho


(c) Juho

26.9.
Su

Tuhnut vaihtuivat kauniiksi syyspäiväksi ja menoa & meininkiä riitti niin niemellä kuin taivaallakin. Päivän ohjelmaan kuului kaksi opastusta, aseman oma Aamupäiväopastus sekä iltapäivästä Helsingin seudun lapinkävijöiden tilaama opastus (ryhmän omana lintuoppaana Juha "Tintti" Tiainen), päiväretkellä kävivät mm. Dick Forsman, Kalle Larsson, Tiina Elo ja Antti Mikala. Havispuoli avattiin klo 5 rundilla Varismökin verkossa kiiluneella hiiripöllöllä, näkyi aamupäivästä uudellaan samoilla nurkilla. Pyrylle, Juholle, Inarille ja Valtsulle varsin odotettu laji! Leppoisassa luoteistuulessa kurjet tekivät taas vahvaa tulosta, suuria parvia meni niemen molemmilta puolelta ohi, kovin meno nähtiin klo 14.30 alkaen aina illan viimeisiin valoihin asti, vikat kirjaukset a430 S ---, a480 S --- ja a224 S +-, saldona 9046 kurkea! Hienoon päivään mahtuivat myös merihanhi 448m, tukkasotka 150p 144m, lapasotka /4p, telkkä 800p, sinisuohaukka 6m, sepelkyyhky 1054m + col sp 4365m, pikkutikka 2m, kangaskiuru 41m, niittykirvinen 306m, isolepinkäinen 1p 2m, närhi 104m, pikkuvarpunen 159m, vihervarpunen 400p 1687m, hemppo 102m, nokkavarpunen 2m ja pohjan-/pikkusirkku 1p. Aksu, Pyry, Juho, Valtsu ja Inari veks, tilalle Petri Puolakka ja Minna-Mari Harju. Lajeja 85 ja staijia 13h5min!
 

Syksyn toka! (c) Juho

Tiukkaa kurkistaijia. (c) Juho


27.9.
Ma


Uusi viikko alkoi tyynellä yöllä, verkkorundien kiertäminen palkittiin syksyn ensimmäisellä helmipöllöllä ja auringonnousun sarvarilla. Pikkulintumuutto lähti käyntiin jo puoli tuntia ennen vakion alkua, mut tyssäs idästä saapuneeseen sumurintamaan, kirjoihin silti järripeippo 2571m ja vihervarpunen 2355m, kvaliteetteina nokkavarpunen ja pohjan-/pikkusirkku. Sumun ansiosta varpushaukka lensi matalalla ja aamun ensi tunteina Petri käsitteli jopa 13 lintua. Niemessä oli muutakin paikallista kivaa, ainakin yksi pikkusieppo ja melko myöhäinen hernekerttu. Vakion loppua kohti sumuverkko rakoili ja päiväretkelle saapuneen Dick Forsmanin kanssa fiilisteltiin niemeltä nousevia varpushaukkoja ja kepitettiin mm. piekana ja sinisuo päivän lajilistalle. Pitkäaikaisen lounastauon kynnyksellä Dici spottas vielä nuoren arosuohaukkanaaraan SW niemen päältä. Gåulle maltoin lähteä vasta alkuillasta, jänkäkurppa räpsähti rantaniityltä lentoon, mut särkältä Hangonkylän puolelle staijatessani totesin et pohjoisesta on saapumassa hieno pulssi kurkia! Puolessa tunnissa ynnäilin yli 1600 lintua ja siihen päälle lisätään vielä puoliltapäivin havaitut linnut (Aatu näki tonnin kurkia Neljän tuulen tuvalta mut meille oli liian sumuista) niin kasaan saatiin se 2151 kurkea.

Mainio alku Signilskärin, Lågskärin ja Rönnskärin kanssa painittavaan viiden vuorokauden mittaiseen lintuasemaskabaan. Haliaksen "kesäisempää" lajistoa edustivat vielä keltavästäräkki 2m, nuolihaukka 1m, haarapääsky 2m ja kivitasku 1m, niin siinäpä ne mainittavimmat päivän 83 lajista taitavat ollakin. Lågsi sen sijaan alotti ampumaan kovilla saman tien ja tempasi Suomen kolmannen aavikkokultarinnan, löytäjänä kukapa muukaan kuin sokerileipuri Swahn. Halias onnittelee!
 
 

28.9.
Ti

Yöllä kaakkoistuuli yltyi ja verkkoja kierrettiin ilman pöllöjä, mut tällä kertaa sumu ei keskeyttänyt menoa, vaan näkyvästä muutosta nautittiin pitkin päivää. Virtavästäräkki paineli korkealla kaakkoon klo 7.40 ja vakiolla oli monipuolisesti muutakin varpuslintua liikkeellä: kangaskiuru 44m, luotokirvinen 2m, niittykirvinen 268m, harmaasieppo 1m, närhi 125m, naakka 254m, kottarainen 495m, pikkuvarpunen 322m, hemppo 140m, isokäpylintu 9m, nokkavarpunen 1m, suurimpina massoina peippo 3040m, järripeippo 1783m ja vihervarpunen 10 029m. Varpushaukkoja oli hyvin liikkeellä pian vakion alun jälkeen ja petolintujen imussa päiväretkelle saapuivat jälleen Aatu ja Dici. Pienempää ja isompaa koukkunokkaa muuttikin taas pitkälle alkuiltaan asti, bunkkerilla ois viihtynyt pidempäänkin mut navakaksi yltynyt kaakkoistuuli vähän latisti tunnelmaa. Varpushaukka 4p 219m, mehiläishaukka 1'm, sinisuohaukka 7m, ruskosuohaukka 1'm, hiirihaukka 33m, piekana 1m, tuulihaukka 1p 8m, ampuhaukka 1p 2m, nuolihaukka 1" p. Arosuohaukkoja nähtiin kaksi nuorta lintua, ensimmäinen SW klo 12.43 ja toinen W/NW 15.13. Aatu kuittas jälkimmäisen kohdalla jotain "petroilusta" =D muista summista vois mainita ainakin sepelkyyhkyt 1930m, kurjet 1339m, niemessä pikkusieppo 1p, leppälintu 3p, isolepinkäisiä kans 1p 1m. Yön ekalla rundilla asemalle tuotiin sarvipöllö, nuori naaras, joten lajimäärä oli päiväkirjaa kirjoittaessa lukemassa 82.

Petolintukavalkadia...



... ja kangaskiuruja!




Ja gruseja!


29.9.
Ke

Haa! Kerrankin pitkäaikainen pääsi herättämään makuuhuoneessa uinuvat, kun aamuviiden rundi antoi etelämetsän ysistä hiiripöllön! Yllättävän hyvin se näillä ikuisen rengastusharjoittelijan sormilla irtosi, anyway, syksyn kolmas lintu! Sitä rengastettaessa Petri kertoi kuulleensa yhdentoista rundilla kaulushaikaran. Muutoin tämä päivä ei kaikkia odotuksia lunastanut, kaakkoistuuli sentään laantui mut taivaan peitti tasaisen tylsä pilvipeite. Asemaskabaan uusina lajeina havaittiin mm. kuikka ja kaakkuri, mustalintu, suokukko, punakuiri sekä lapinsirkku. Seesteisen aamun aikana muutolla kuitenkin 726 niittykirvistä ja rapiat 3500 vihervarpusta. Dici ja Aatu jälleen päiväretkellä, ennen keskiviikkosaunaa tyhjennettiin huussisäiliö ja suoritettiin muuta huoltoa. Aleksi Mikola saapui pitkän viikonlopun retkelle illan pimeydessä.

Syksyn kolmas!



30.9.
To

Aamulla umpipilvistä ja tuuli edelleen kaakosta, nyt 12m/s voimalla. Vakion alku oli totaalisen kuollutta, mutta pikkuhiljaa pikkulintumuutto rakentui käyntiin. Peipot (2500m) ja vihervarpuset (1300m) eivät huippulukemiin yltäneet, päivän hienoin ilmiö olikin niittykirvisten upea 1096 yksilön muutto, lisäksi kirjattiin 65 paikalista. Jonkin tasoisia pikkukivoja olivat myös jalohaikara 1m, mustakurkku-uikku 2p sekä kirjosieppo 1 reng, näiden lisäksi uusina lajeina lintuasemaskabaan havaittiin jouhisorsa 3p, töyhtöhyyppä 1p, suopöllö 1p, töyhtötiainen 1p, harakka 1p (Hangossa), eteläpuoleisessa horisontissa hetkellisesti näkynyt ja kalalokkia härnännyt kihu (jäi tietenkin lajilleen määrittämättä) ja yöllä rengastettu lehtokurppa. Petri ja Minna-Mari rengastivat aamupäivän ajan ennen poistumistaan, tilalle Pasi Pirinen ja Juho Tirkkonen. Sääennusteet povaavat pitkää pätkää kaakkoispuhallusta, mutta ei nyt liikaa hehkuteta, jotta pohjoispohjanmaalaiset eivät ala kuittailemaan. Lajeja 74.
 
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti