4.9.2014

Estonian Open 2014


Team Spithamn revittää


Ensimmäinen Eestin jakso päättyi Estonian Open –linturalliin (la 16.8.). Team Spithamilla oli skabaa ajatellen kunnianhimoisia tavoitteita; 20v.-juhlaralli, kisa-aikaa aamukolmesta viiteen iltapäivällä, kilpailualueena koko Viro ja hyvät saumat uuden lajiennätyksen rikkomiseen. Sitten pitää kai takoa sen verran, että ennätystä ei ylitetä ihan hetkeen. Niin, lähinnä Marguksen pelisilmällä, Tarvon Noarootsi-paikallistuntemuksella ja Juhon ”hitto, nyt skabataan” –intoilulla sitä höyrytettiin eteenpäin. Meikäläinen nyt odotti rallia lähinnä kuriositeettina ja elättelin toiveita kisahuumasta ja hienoista haviksista. Joukkueen viidenneksi pyöräksi pestattiin Markus Lampinen.

Pe 15.8. piti käydä vapaapäivästä. Samalla vastaanotimme Turusta saapuneet tuuraajat. Pitkään sitä nukuttiinkin, mutta kun rallia edeltävänä yönä ei uni tullut silmään ja rallin alkaessa sitä oli valvonut jo 17 tuntia, niin lähtökohdat kisasuorituksen omaan kontribuutioon näyttivät huonoilta. Tolkuton väsymyspsykoosi tiedossa – ja semmoinen sieltä myös saavutettiin, ”mä kuolen” –fraasien psyykkaamana.

Ralli alkaa etiäisnakilla (etiäinen = satelliitti, rallissa muusta joukkueesta eriytynyt tiedustelija) Saunja lahdella, missiona kuunnella kaulushaikaraa ja muita aamuyön kosteikkolajeja. Ei haviksia, mutta lahden tornia valaisee komea kuutamo sekä laajalla rintamalla mellastavat ukkoset, jatkuvaa salamointia ympäri taivaanrantaa. Siinä samalla kaverit pointsasivat lehto- ja sarvipöllön aloituslajeiksi.

Pürksin ja Sutlepan suunnalla bubo- ja suopöllöyritystä, pinnoiksi kuitenkin Juhon spondesti spottaamaa viiriäinen. Samaan mestaan kuului myös sarvipöllö. Aamuhämärissä haettiin reittialueen itäpäädystä viirupöllöä – ei antanu, mutta kehrääjä, varpuspöllö, pähkinähakki ja rallissa hankala punakylkirastas hoitu mallikkaasti.

Valopäät. Kuva: Juho Könönen

Paheksuva profeetta Saunja lahdella. Kuva: Juho Könönen

Valoisa aloitettiin hyvän kosteikon äärellä, perussälän lisäksi muutama parempi kosteikkolaji (ruokosirkkalintu, rastas- ja rytikerttunen) listalle. Yöpymästä nousseiden pääskyjen seasta spotattiin törmäpääsky, punavarpunen lensi yli, karvanaamaa noottailtiin turhasta kuvailusta, ja sitä rataa. Metsäetapilla saatiin peruslajeja sekä hysyjä (pikkusieppo, sirittäjä, kultarinta) hyvin kasaan.

Sutlepa meren keikalla Juho ja Tarvo lähetetään satelliiteiksi, muulla kokoonpanolla kosteikon tornista spottaillaan perusvessuja, viiksitimali ja luhtakana. Karvanaaman petotutka spottaa rallin ekan punajalkahaukan, vaan Lampinen kepittää kosteikon päältä punajalkaviklon kanssa lentävän lampiviklon! Ässäkamaa. Seudulta hoidettiin myös teeri ja pähkinänakkeli.

Haran lenkki oli tarkoitus vain ajaa läpi, mutta spondepysähdyksellä napattiin pari kuhankeittäjää sekä rallin eka jallu. Toisella moisella löytyi leppälintu, tuulihaukka sentään pointsattiin liikkuvasta autosta. Osoittautui harvinaisemmaksi kuin punajalka.

Team Spitham staijasi niemenkärjessä yllättävän vähän. Parhaimmiksi lajeiksi irtosivat paikallinen riskilä sekä Juhon tiiraparvesta spottaama lapintiira. Meren pintaa väijynyt karvanaama nuotitti lokkia jaaganneesta kihusta, joka kuitenkin putosi horisontin taakse ennen aikojaan. Väsymys oireilee muistikatoksina, eikä tähän mennessä saavutettu lajilista oikein ollut hallussa, seurauksena lisää väsynyttä sekoilua ja lisää noottia kapteenilta. Niittykomppauksella potkimme pari pensassirkkalintua ja kirjokertun lentoon, mutta rääkkää ei lähde. Paluumatkalla hoidamme peukaloisen ja kangaskiurun.

Seuraavaksi Haversi; autosta poistuessamme katoimme, että kohta taitaa tulla vettä, mutta aikataulusta on pidettävä kiinni. Kastuimme viidessä minuutissa läpimäriksi, samalla kun kolme kalastajaa pöllytti särkiltä lintuja pakoon. Ehdimme juuri ja juuri nähdä pakenevan ristisorsan, joka jäi rallin ainoaksi! Särkillä oli hyvin kahlaajia (6 jänkäsirriäistä, pulmussirri, 4 lapinsirriä, 4 kuovisirriä ja pari isosirriä) ja rantapusikoista kompataan luhtakerttunen.

Petopelloilla väsyttää, mutta ekalla pysähdyksellä näkyy 2 punajalkahaukkaa, tokalla sinisuo- ja niittysuohaukka, kolmannella kanahaukka sekä käki. Sateiden kastelema maakotka ei lennä eikä peltokomppauksella saada teertä kummoisempaa ilmaan. Väsymys, kylmyys ja uupumus iskevät sen verran lujaa, että Markuksen huikkaamaa räkättirastasta ei ole kiire kuitata. Ei niitäkään rallissa enempää nähty.

Paluu Saunja lahdelle, eikä siinä montaa minuuttia (jos yhtäkään) kestä, kun petostaijari poimii sääksen taivaanrannasta. Siihen ne vahvat hetket jäävätkin; hyvä kun osasin kryptisten nuottien avulla kuitata heinätavin, mutta mustatiirat kuittaan itselle oudon ja tuntemattoman äänen perusteella, eikä etiäiseksi jääneen Juhon nuotittamista uiveloista ollut mitään tatsia.

Tässä kohtaa väsytti jo niin rankasti, että alkavat muistikuvat hiipumaan. Haapsalussa seikkailtiin liejukanan (löytyi), keltahempon (ei löytynyt) ja turkinkyyhkyn (ei löytynyt) perässä. Väsymyspsykoosi suoltaa jotain epätoivoista avautumista siitä, kuinka ei silmät enää löydä mitään eikä tiedä mitä sitä oikein on kuittaamassa. Koitan ryhdistäytyä jäämällä etiäiseksi Pangan kylään tsekkaamaan pientä puistoa ja staijaamaan petoja. Muu tiimi aloittaa Matsalu lahden seulomisen Puisesta hoitamalla haapanan ja pikkulokin. 

Matsalun kierros jatkuu Haeskassa. Paikalla on muiden joukkueiden lisäksi aivan perkeleesti lintuja. Petotutka löytää tällä kertaa mehiläishaukan, eikä oma rooli tiimissä tunnu enää pelkältä sylkykupilta. M&M löytävät kahlaajamassoista pikkusirrin. Koko valoisan ajan jatkuneen ”Mä kuolen” –fraasin hokeminen alkaa vaihtumaan ”mä en ehkä kuolekaan” –fraasiin.

”Mä oon aika huolestunu siitä, että meillä ei ole vieläkään kattohaikaraa.”
Lisää fraaseja; Lampisen hokemat listan pahimmasta puutteesta jatkuivat rallin loppuhetkille asti. Viimesiä vietiin Rannajõen aukealla, missä staijataan vimmatusti kotkaa ja sitä mainittua kattohaikaraa. Vartti budjetoitu mokomien etsimiseen. Jätkät nuotittavat ensin pari hiirihaukkaa, mutta karvanaaman petotutka toimii taas ja pikkukiljukotka saadaan pinnalistan jatkeeksi. ”Good job”, onnittelee Tarvo. Haikaraa ei vaan näy.

Seuraavalla etapilla pohjustetun turturikyyhkyn etsimiseen ei kauaa mene. Tarvo tietää lähitienoilta pari kattohaikaran pesäpaikkaa, perään vaan. Pesät ovat tyhjiä, lähipelloilta ei mitään löydy, ja rallin viimeiset viisi minuuttia käytetään maantieajoon. Haikara jää uupumaan. Lienevät lähteneet ajoissa syysmuutolle, kun pesinnätkin alkoivat aikaisin.

Purkutunnelmaa.

Rallin purku- ja majapaikka sijaitsi Pivarootsissa. Team Spitham on ensimmäisten joukossa paikalla, ja pian sitä saa levitellä samaa tarinaa valvomisennätyksestä joka suuntaan. Kiitos ja anteeksi ainakin MuoviLabaJengin, Takavedon, Bilian, Team Ristisaaren, FC Pulluksen, Kuldkihar & kolm Karun, FC Falloksen sekä Kõrvemaa Suusaklubin jäseille =) ihan hyvää häröilyvaihdetta ja levottomuutta näiden tyyppien kanssa saatiin taas ilmoille.

20v.-juhlarallin puitteissa joukkue- ja osallistujamäärä on ennätyksellinen, ja päivällisen jälkeen järjestetty purku venyisi ilman teknisiä vaikeuksiakin riittävän pitkäksi. Team Spithamin suoritus (167 lajia) riittää voiton lisäksi rallin uuteen lajiennätykseen. Tarvon ja Marguksen uskomattoman tarkka paikallistuntemus, Marguksen laatima tiukka aikataulu, satelliittien pyöritys rallin aikana, neljä hemmetin skarppia jätkää ja yksi väsynyt petostaijari, siinä tästä näkökulmasta avaimet tämän skaban voittoon. Saatanan hullut. =)
Kunniataulukko:

1. 167 Spithamn (Aki Aintila, Margus Ellermaa, Juho Könönen, Markus Lampinen, Tarvo Valker)

2. 152 MuoviLabaJengi (Teppo Lehtola, Petteri Mäkelä, Tom Nordblad, Jarkko Santaharju, Roni Väisänen)
3. 150 Takaveto (Vesa Jouhki, Andreas Linden, Jukka Salokangas, Andreas Uppstu, Peter Uppstu)

4. 148 Team Ristisaari (Petri Ripatti, Kari Soilevaara, Petteri Tolvanen, Ari Vuorio)

5. 146 Himantopus Himantopus (Ivars Brediks, Andris Klepers, Ieva Mārdega, Mārcis Tīrums)

6. 143 Sylvia (Mika Bruun, Asko Rokala, Roland Sundström, Ari Veijalainen)

7. 141 Nahkhiirmees (Jan Nordblad, Timo Pettay, Matti Rekilä, Juha Sjöholm, Erkki Valsta)

8. 139 Bad Company (Kuido Kõiv, Mati Salumäe, Tiit Vohta)

9. 138 Länemaa Linnuklubi (Trinus Haitjema, Mati Kose, Renno Nellis, Hannes Pehlak)

10. 137 Eesti Naised (Mariliis Märtson, Marju Erit, Triin Kaasiku, Aire Orula, Reet Rannik)

11.-12. 136 FC Fallos (Heikki Eriksson, Jukka Hatva, Juha Laaksonen, Pasi Pirinen, Tuomas Seimola)

11.-12. 136 V5 (Madis Karu, Raul Vilk, Kris Voog, Kaarel Võhandu)

13. 133 RC&Co (Margus Ots, Uku Paal, Ranno Puumets, Peeter Raudsepp)

14. 132 Vantaa (Heikki Luoto, Leena Luoto, Biti Ojala, Markku Ojala)

15. 132 Kõrvemaa Suusaklubi (Aki Arkiomaa, Johan Hassel, Jari Kårlund, Timo Nuoranen)

16.-17. 124 Kuldkihar ja kolm Karu (Tiina Mäkelä, Henry Tennberg, Jyrki Tolvanen, Juha Tuomaala)

16.-17. 124 Bilia (Christer Casagrande, Seppo Grönlund, Jaakko Hynninen, Istvan Kecskemeti)

18. 122 FC Pullus (Ilpo Hanski, Ilpo Huolman, Martti Vattulainen, Erkki Virolainen)

19. 120 Buteo (Eedi Lelov, Heikki Luhamaa, Riho Männik, Kalle Muru)

20. 115 Unioni (Risto Lammin-Soila, Tuomas Lukkarinen, Petteri Uusivouri)

21. 101 Sunset ökoriders (Timo Böhme, Lauri Mäenpää, Minna Mäenpää, Leena Törnqvist)

22. 99 Male&Female (Ave Huugen, Sander Sirelbu)

23. 97 Qkakk (Martin Piispea, Rene Ottesson, Meelis Suurkaev)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti